Σεπόλια: Ο χρυσαυγιτισμός επέστρεψε στη γειτονιά του Γιάννη Αντετοκούνμπο

 Σεπόλια: Ο χρυσαυγιτισμός επέστρεψε στη γειτονιά του Γιάννη Αντετοκούνμπο

Με την Χρυσή Αυγή (φαίνεται πως) ξεμπερδέψαμε τον Οκτώβριο του 2020 με την ιστορική δικαστική απόφαση που δικαίως πανηγυρίστηκε.  Η οργάνωση πήρε τότε και με τη δικαστική βούλα τον τίτλο της εγκληματικής τον οποίο κουβαλά και στην εκδίκασης της έφεσης η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη. Με τον χρυσαυγιτισμό όμως ξεμπερδέψαμε; Σ’ αυτό το ερώτημα η απάντηση είναι πιο δύσκολη και σύνθετη διότι η πραγματικότητα δεν μάς επιτρέπει κανένα εφησυχασμό. Αντιθέτως, μάς υπενθυμίζει ότι τίποτα δεν έχει κριθεί.

Απόδειξη: Η επίθεση που δέχθηκαν το βράδυ της περασμένης Κυριακής ανήλικοι μετανάστες στη δομή που διαμένουν στα Σεπόλια από “αγανακτισμένους” κατοίκους οι οποίοι εισέβαλλαν στην πολυκατοικία και με καδρόνια (και άλλα αντικείμενα) κατάφεραν χτυπήματα στα παιδιά, κάποια εκ των οποίων χρειάστηκε να διακομιστούν στο νοσοκομείο (ευτυχώς με όχι σοβαρά τραύματα).

  • Τους “αγανακτισμένους” ενόχλησε ο λεκτικός καυγάς δύο παιδιών, τροφίμων της δομής, ο οποίος όμως δεν είχε άλλες συνέπειες. Ηταν όμως αρκετός για να ενεργοποιηθούν τα φασιστικά αντανακλαστικά ορισμένων έτσι ώστε “να πάρουν το νόμο στα χέρια τους” όπως είπε, μάλλον άστοχα, η Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Σοφία Βούλτεψη σε τηλεοπτική της συνέντευξη.

Είναι επίσης χαρακτηριστικό ότι μετά την προκαταρκτική έρευνα που διέταξε η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σχηματίστηκε δικογραφία η οποία στρέφεται εναντίον όσων χρησιμοποίησαν βία κατά την εισβολή τους και προφανώς όχι των παιδιών που είχαν απλά έναν μεταξύ τους καυγά.  

Δεν ήταν όμως μόνο η σωματική βία, ήταν και η λεκτική που προηγήθηκε. “Θα σας πετάξουμε στη θάλασσα, να έρθει μία κλούβα να σας μαζέψει” φέρεται ότι είπε ένας εκ των “αγανακτισμένων” προς τους ανήλικους μετανάστες. Αλλοι χρησιμοποίησαν ακόμη χειρότερες εκφράσεις.

Συνιστούν τα παραπάνω έκπληξη; Δυστυχώς όχι. Η κανονικοποίηση της ακροδεξιάς προσέγγισης στο μεταναστευτικό φαίνεται ότι ανοίγει την όρεξη σε “προθύμους” οι οποίοι ονειρεύονται την ακμή των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής το 2012-2013, όταν δολοφονήθηκαν οι Σαχζάτ Λουκμάν και Παύλος Φύσσας. Ειδικά η συγκεκριμένη δομή, την οποία τρέχει η ΜΚΟ Ευρωπαϊκή Εκφραση δεν στοχοποιείται πρώτη φορά.

Από το 2017 όταν η εν λόγω δομή άρχισε να λειτουργεί (από άλλη, τότε, ΜΚΟ) υπήρχαν αντιδράσεις στο ίδιο “αγανακτισμένο” μοτίβο. Την περιοχή μάλιστα είχε επισκεφθεί το 2021 ο τότε βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας (και μετέπειτα ανεξάρτητος) Κωνσταντίνος Μπογδάνος ο οποίος, μετά το περιστατικό της Κυριακής, έκανε και το σχετικό tweet: “Όταν εγκαθιστούσαν τους Πακιστανούς δήθεν ανηλίκους σε αυτή τη δομή, είχα σπεύσει ως βουλευτής στο σημείο. Κατακραυγή κι από ΝΔ κι από αριστερούς.Τώρα τρομοκρατούν για πολλοστή φορά τη γειτονιά. Όμως στο μεταξύ η Α Αθήνας ψήφισε 43% ΝΔ και Δούκα.Πάρτε ό,τι ψηφίσατε, Αθηναίοι”.

Είχε προηγηθεί, και αυτό είναι απείρως πιο σοβαρό, παρέμβαση της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής το 2017, όταν ακόμα η ΧΑ φορούσε το μανδύα του κοινοβουλευτικού κόμματος. Τη σχετική εξώδικη διαμαρτυρία της οργάνωσης υπέγραφε ο μετέπειτα καταδικασμένος Ιωάννης Λαγός, γνωστός και για το ρόλο που έπαιξε στην υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι. Εν συνεχεία “άγνωστοι” έκαψαν μέχρι και τα ρολόγια της ΔΕΗ της πολυκατοικίας στην οποία στεγάζεται η δομή για να στείλουν προφανώς το δικό τους μήνυμα. Αργότερα έλαβαν χώρα και πυροβολισμοί με αεροβόλο όπλο σε όλες τις πόρτες και τα παράθυρα. Μιλάμε για καθαρά μαφιόζικες τακτικές.

H oργή για τον Άλλον…   

Από το 2021 και μετά τα πράγματα κάπως ομαλοποιήθηκαν αλλά το μίσος δεν έσβησε. Και μόλις δόθηκε η κατάλληλη “αφορμή”, ξεχείλισε και πάλι. Η δομή, όπως πληροφορείται το “Libre” από ανθρώπους που την επισκέφθηκαν, είναι οργανωμένη. Διαθέτει δύο φύλακες και συγκεκριμένους κανόνες. Η επιστροφή της εξόδου των παιδιών στα σπίτια τους είναι προγραμματισμένη κάθε μέρα στις 11μμ. Τις λίγες φορές που αυτό δεν γίνεται, ειδοποιείται η αστυνομία, με την οποία φαίνεται ότι υπάρχει καλή συνεργασία. Δεν έχουν προκύψει άλλα περιστατικά για τα οποία να έχουν ειδοποιηθεί οι αρχές.

Αρα τι μένει; Η οργή για τη διαφορετικότητα. Ισως να μην είναι τυχαίο ότι περίπου 500 μέτρα από την εν λόγω δομή χτυπήθηκε τις προηγούμενες ημέρες από αγνώστους, μέχρι στιγμής, δράστες ο μετανάστης Μοχάμεντ Ασλάμ ο οποίος έπαιρνε μέρος σε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για το θάνατο του Μοχάμεντ Ασλάμ στο αστυνομικό τμήμα του Αγίου Παντελεήμονα. Ισως να μην είναι τυχαίο ότι οι δράστες της Κυριακής έδρασαν με τα πρόσωπά τους εκτεθειμένα στις κάμερες ασφαλείας γεγονός που αναμένεται να τους ταυτοποιήσει σύντομα. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις άλλωστε, όπως έχει διδάξει το παρελθόν, η αυτοπεποίθηση περισσεύει.

Τραγική ειρωνία: Στην ίδια περιοχή της Αθήνας γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Γιάννης Αντετοκούνμπο και τα αδέρφια του. Πλέον, επιτυχημένος, αναγνωρίσιμος και πάμπλουτος, ο σούπερ-σταρ του ΝΒΑ Γιάννης απολαμβάνει την καθολική αποδοχή. Αλλοι “Γιάννηδες” που αναζητούν ένα νέο ξεκίνημα της ζωής τους στην Ελλάδα και στα Σεπόλια κηρύσσονται μ’ έναν τρόπο ανεπιθύμητοι. Δεν είναι ούτε λαμπεροί, ούτε βέβαια πλούσιοι.

Για το θέμα, τέλος της επίθεσης στη δομή των Σεπολίων αναμένεται να καταθέσει την Πέμπτη σχετική ερώτηση στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς. Θα έχει ενδιαφέρον να ακούσουμε τις απαντήσεις των αρμόδιων υπουργών και ιδιαίτερα το πως σκέφτονται να αντιμετωπίσουν την ακροδεξιά βίαιη δράση που δείχνει σημάδια επανόδου στην πρωτεύουσα μετά από χρόνια “σιωπής”.

Σχετικά Άρθρα