Άγκυρα:Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, η πρώτη μετά από 8 χρόνια

 Άγκυρα:Τι σηματοδοτεί η επίσκεψη του ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου, η πρώτη μετά από 8 χρόνια

Ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου Αχμέντ Αμπούλ Γκέιτ ξεκίνησε την Τρίτη μια επίσκεψη στην Τουρκία, την πρώτη του είδους της από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του το 2016. Κάτι που οι εμπειρογνώμονες θεωρούν «ένα βήμα προς την ενίσχυση των αραβοτουρκικών σχέσεων μετά τις διμερείς συμφιλιώσεις, η τελευταία από τις οποίες ήταν η προσέγγιση μεταξύ Καΐρου και Άγκυρας». Σε επίσημη δήλωσή του την Τρίτη, ο Τζαμάλ Ρόσντι, εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, ανέφερε ότι η επίσκεψη του Αμπούλ Γκέιτ στην Άγκυρα πραγματοποιείται κατόπιν πρόσκλησης που έλαβε από την τουρκική κυβέρνηση.

Σημείωσε ότι «κατά την επίσκεψη αναμένεται να γίνουν συζητήσεις με την τουρκική πλευρά σχετικά με τη σοβούσα κατάσταση στην περιοχή γενικά και όσον αφορά το παλαιστινιακό ζήτημα ειδικότερα, υπό το πρίσμα του μεγάλου ενδιαφέροντος που απολαμβάνει το ζήτημα και από τις δύο πλευρές».

«Οι συνομιλίες του Γενικού Γραμματέα στην Άγκυρα αναμένεται να αφορούν μια σειρά από πολιτικά θέματα, κυρίως την ενίσχυση των σχέσεων και της συνεργασίας μεταξύ του Αραβικού Συνδέσμου και της Τουρκίας», πρόσθεσε ο Ρόσντι, σημειώνοντας σχετικά «τον ρόλο και τη δραστηριότητα της Τουρκίας στη διεθνή σκηνή, τις σημερινές διακεκριμένες σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών σε πολλούς τομείς και τις θετικές θέσεις της Άγκυρας απέναντι στην παλαιστινιακή υπόθεση».

  • «Ο Αμπούλ Γκέιτ θα συμμετάσχει στην έναρξη της 15ης συνόδου του Αραβοτουρκικού Φόρουμ Οικονομικής Συνεργασίας, η οποία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Πέμπτη στην Κωνσταντινούπολη», δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Τον Σεπτέμβριο, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν συμμετείχε στην 162η σύνοδο του Συμβουλίου του Αραβικού Συνδέσμου σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών και εκφώνησε ομιλία στην οποία αναφέρθηκε στην προσέγγιση μεταξύ Καΐρου και Άγκυρας.

«Θα θέλαμε αυτό να δώσει ώθηση στις σχέσεις με τις αραβικές χώρες», είπε, τονίζοντας «τη σημασία της τουρκικής συνεργασίας με τον αραβικό κόσμο, ιδίως από τη στιγμή που και οι δύο πλευρές αντιμετωπίζουν τις ίδιες προκλήσεις και έχουν τους ίδιους στόχους».

Ο Γενικός Γραμματέας του Αραβικού Συνδέσμου περιέγραψε την παρουσία του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στη συνάντηση των Αράβων υπουργών Εξωτερικών ως «ένα αραβικό μήνυμα ότι οι αραβικές χώρες είναι έτοιμες για συνεννόηση με την Τουρκία», σε σχόλια που έκανε μετά τη συνάντηση τον περασμένο μήνα.

  • Ο Αραβικός Σύνδεσμος ακύρωσε τις επιτροπές για την τουρκική και την ιρανική ανάμειξη στις αραβικές υποθέσεις κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του Μπαχρέιν, που πραγματοποιήθηκε στη Μανάμα τον Μάιο.

Ο Καράμ Σαΐντ, αναπληρωτής διευθυντής του περιοδικού Democracy της Al-Ahram, τόνισε τη σημασία της επίσκεψης του Αμπούλ Γκέιτ στην Άγκυρα για διάφορους λόγους, συμπεριλαμβανομένου του ότι είναι «η πρώτη μετά από αρκετά χρόνια και έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή που η περιοχή βιώνει πρωτοφανείς εντάσεις και φόβους για διεύρυνση του πολεμικού μετώπου.»

  • «Η επίσκεψη έρχεται επίσης υπό το φως ενός διαφορετικού τουρκικού προσανατολισμού προς την προσπάθεια αποκατάστασης και ανάπτυξης των σχέσεων με τις αραβικές χώρες, ιδίως τα κράτη του Κόλπου, την Αίγυπτο και τη Συρία», είπε, περιγράφοντας το γεγονός αυτό ως «μια αξιοσημείωτη μετατόπιση από την πλευρά της Άγκυρας προς την περιοχή».

Από το 2020, η Τουρκία έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία για την ενίσχυση των σχέσεων με τις χώρες του Κόλπου, ενώ πέρυσι ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πραγματοποίησε περιοδεία στον Κόλπο, η οποία περιελάμβανε τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, και εξήρε την ανάπτυξη των σχέσεων με τις χώρες του Κόλπου, ενώ δήλωσε ότι η χώρα του «θα συνεχίσει τις προσπάθειές της να δημιουργήσει μια ζώνη ειρήνης, σταθερότητας και ευημερίας γύρω της».

  • Η διαδικασία συμφιλίωσης Αιγύπτου-Τουρκίας επιταχύνθηκε πρόσφατα, τερματίζοντας μια δεκαετία εντάσεων, ιδίως με την πρώτη επίσημη επίσκεψη του Αιγύπτιου προέδρου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι στην Άγκυρα τον περασμένο Σεπτέμβριο, η οποία ακολούθησε μια παρόμοια επίσκεψη του Τούρκου ομολόγου του στο Κάιρο τον Φεβρουάριο, εγκαινιάζοντας μια «νέα εποχή» συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών.

Ο πρώην βοηθός υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, πρέσβης Ραχά Αχμέτ Χασάν, επεσήμανε τη «σημασία της επίσκεψης στο πλαίσιο της ενίσχυσης των αραβοτουρκικών σχέσεων γενικότερα», προσθέτοντας ότι η επίσκεψη του Αμπούλ Γκέιτ στην Άγκυρα «έρχεται υπό το πρίσμα του ενεργού ρόλου της Άγκυρας σε περιφερειακό επίπεδο, ο οποίος ανοίγει ένα πεδίο συνεργασίας σε διάφορα ζητήματα, ιδίως στη Γάζα και το Λίβανο, και εργάζεται για τον περιορισμό των κρίσεων της περιοχής».

«Η επίσκεψη του Αμπούλ Γκέιτ στην Άγκυρα έρχεται σε μια σημαντική στιγμή που ο κόσμος και η αραβική περιοχή υποφέρουν από οικονομικές κρίσεις, γεγονός που θέτει την ενίσχυση των εμπορικών ανταλλαγών μεταξύ των δύο πλευρών στην ατζέντα του διαλόγου», δήλωσε ο Καράμ Σαΐντ, προσθέτοντας ότι «η επίσκεψη μπορεί να ανοίξει νέους ορίζοντες για τις αραβοτουρκικές σχέσεις σε όλα τα πολιτικά, πολιτιστικά και οικονομικά επίπεδα, ιδιαίτερα με την παρουσία ενός γόνιμου περιβάλλοντος που υποστηρίζει την ανάπτυξη των σχέσεων».

Σχετικά Άρθρα