THAAD: Το πυραυλικό σύστημα των ΗΠΑ που θα καλύψει τα κενά του Iron Dome-Τα χαρακτηριστικά του

 THAAD: Το πυραυλικό σύστημα των ΗΠΑ που θα καλύψει τα κενά του Iron Dome-Τα χαρακτηριστικά του

Οι δυνατότητες του Ισραήλ στην αναχαίτιση εχθρικών εναέριων απειλών θα αναβαθμιστούν σε μεγάλο βαθμό, αφού οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν χθες Κυριακή (13.10.2024) ότι θα αναπτύξουν στο Ισραήλ μια πυροβολαρχία πυραυλικών αντιαεροπορικών συστημάτων τύπου THAAD . Το συγκεκριμένο αμυντικό σύστημα (Terminal High-Altitude Area Defense) αποτελεί ένα από τα πιο ισχυρά αντιπυραυλικά όπλα του αμερικανικού στρατού, ικανό να αναχαιτίζει βαλλιστικούς πυραύλους σε αποστάσεις από 150 έως 200 χιλιόμετρα, με εξαιρετικό ποσοστό επιτυχίας στις δοκιμές, χάρη στο προηγμένο σύστημα ραντάρ του που παρέχει κρίσιμες πληροφορίες στόχευσης.

Με τη χρήση εξελιγμένων ραντάρ και μέσων αναχαίτισης, το THAAD είναι το μόνο αμερικανικό σύστημα που μπορεί να καταστρέψει βαλλιστικούς πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς είτε εντός είτε εκτός της ατμόσφαιρας, κατά τη διάρκεια της τελικής φάσης της πτήσης τους.

Οι πύραυλοι αναχαίτισης του THAAD έχουν σχεδιαστεί να εξουδετερώνουν τους στόχους μέσω άμεσης σύγκρουσης, αντί να εκρήγνυνται κοντά στην εισερχόμενη κεφαλή.

Σύμφωνα με έκθεση της Υπηρεσίας Ερευνών του Κογκρέσου, ο στρατός των ΗΠΑ διαθέτει επτά συστοιχίες THAAD, καθεμία από τις οποίες περιλαμβάνει έξι εκτοξευτές τοποθετημένους σε φορτηγά, με οκτώ πυραύλους αναχαίτισης ο καθένας, καθώς και ένα ισχυρό σύστημα ραντάρ και μονάδα ελέγχου πυρκαγιάς.

Αυτές οι συστοιχίες έχουν τη δυνατότητα να συντονίζονται με διάφορα αμερικανικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας, όπως τα Aegis στα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και τα Patriot, τα οποία στοχεύουν σε στόχους μικρότερου βεληνεκούς.

Μια από αυτές τις συστοιχίες αποστέλλεται τώρα στο Ισραήλ, συνοδευόμενη από περίπου 100 στρατιώτες που θα χειρίζονται το σύστημα.

Η πυροβολαρχία συστημάτων THAAD μπορεί να αναπτυχθεί γρήγορα στο Ισραήλ από μεταγωγικά αεροσκάφη C-17 και C-5 της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, ωστόσο το αμερικανικό Πεντάγωνο δεν έδωσε στη δημοσιότητα πληροφορίες και λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα ανάπτυξης των THAAD στο Ισραήλ, όπως διευκρίνισαν Αμερικανοί αξιωματούχοι ασφαλείας στο δίκτυο ενημέρωσης CNN.

Σχετικά Άρθρα