“Μου μένουν δύο έως έξι χρόνια ζωής”: Κραυγή αγωνίας για τους τραυματισμούς ποδοσφαιριστών στο κεφάλι

 “Μου μένουν δύο έως έξι χρόνια ζωής”: Κραυγή αγωνίας για τους τραυματισμούς ποδοσφαιριστών στο κεφάλι

Περίπου εξήντα παλαίμαχοι παίκτες κινούνται νομικά εναντίον της FA, της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Αγγλίας, για εγκεφαλικές κακώσεις που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, οι οποίες επηρέασαν μελλοντικά την υγεία τους – Ένας από αυτούς μιλάει για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει.

Ο Ίαν Αλεξάντερ, θρυλικός ποδοσφαιριστής της Μπρίστολ Ρόβερς, λέει ότι έχει πια δύο έως έξι χρόνια ζωής αφού διαγνώστηκε με χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια, μια νευρολογική πάθηση που πιστεύεται ότι προκλήθηκε από επανειλημμένα χτυπήματα στο κεφάλι κατά τη διάρκεια της καριέρας του ως ποδοσφαιριστής .

Ο 61χρονος Σκωτσέζος, ο οποίος έπαιξε 299 αγώνες με την φανέλα της Μπρίστολ από το 1986 μέχρι το 1994, εξηγεί στον Guardian ότι σκεφτόταν τους κινδύνους που θα μπορούσε να διατρέξει η ζωή του. «Ήταν η δουλειά μου, σωστά;».

Στην διάρκεια της καριέρας του, ο Αλεξάντερ υπέστη τουλάχιστον τέσσερις φορές σοβαρή διάσειση, κάτι που πιστεύεται ότι συνέβαλε στην σημερινή ασθένειά του. 

«Οι γιατροί μου έδωσαν δύο έως έξι χρόνια, αλλά λένε ότι είμαι σε αρκετά καλή φόρμα. Δεν πρόκειται να τα παρατήσω. Θα παλέψω μέχρι το τέλος» λέει. 

Μετά την αποχώρησή του από την ενεργό δράση το 1998, ο Αλεξάντερ εργάστηκε ως ζωγράφος και διακοσμητής, μέχρι που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη δουλειά του λόγω προβλημάτων μνήμης. Οι χρόνιοι πονοκέφαλοι του προκαλούν έντονη δυσκολία στον ύπνο  και η σύζυγός του πιστεύει ότι ο άνδρας της θα μπορούσε να διαγνωστεί με άνοια.

Ακολουθώντας τα βήματα ενός άλλου πρώην ποδοσφαιριστή, του Κόλιν Γκίμπσον, αποκάλυψε ότι είναι ένας από τους περίπου εξήντα παλαίμαχους παίκτες που κινούνται νομικά εναντίον της FA, της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Αγγλίας, για εγκεφαλικές κακώσεις που υπέστησαν κατά τη διάρκεια της καριέρας τους, οι οποίες επηρέασαν μελλοντικά την υγεία τους. 

«Θέλω απλώς να γνωρίζουν περισσότεροι άνθρωποι για τις εγκεφαλικές κακώσεις που υφίστανται οι ποδοσφαιριστές. Δεν με ενδιαφέρει να βγάλω χρήματα από αυτό. Πριν από περίπου έξι μήνες ήμουν με τέσσερις ή πέντε πρώην παίκτες σε μια παμπ. Τους έλεγα τα προβλήματά μου και μου είπαν: ‘Αυτό είναι περίεργο, συμβαίνει και σε μένα’. Πρέπει να είναι πολλοί. Θέλω απλώς να τους βοηθήσω να εκπαιδευτούν, ώστε περισσότεροι από αυτούς να αναζητήσουν βοήθεια. Μια φορά παραλίγο να πεθάνω από μια σύγκρουση κεφάλι με κεφάλι. Κατάπια τη γλώσσα μου και το μισό της οδοντοστοιχίας μου»

Ένας αντίπαλος αμυντικός έπεσε πάνω μου και με χτύπησε. Υπήρξε μια σύγκρουση κεφαλιών και το επόμενο πράγμα που θυμάμαι είναι να βρίσκομαι στο νοσοκομείο. Μου είπαν ότι ήμουν περίπου 20 ή 30 δευτερόλεπτα μακριά από το θάνατο. Αυτό συνέβη ένα Σάββατο και την Τετάρτη έκανα ξανά προπόνηση» θυμάται ο Αλεξάντερ. 

Η χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια είναι μια νευροεκφυλιστική νόσος, η οποία έχει συσχετιστεί με την επαναλαμβανόμενη έκθεση ενός ατόμου σε πολλαπλά ήπια τραύματα της κεφαλής. Η αρχική της ονομασία ήταν «άνοια των πυγμάχων», καθώς είχε περιγράφει, για πρώτη φορά, το 1928 σε εκείνη την κατηγορία αθλητών. Σήμερα, ωστόσο, είναι γνωστό πως αφορά όλα τα αθλήματα επαφής –αυτά που απαιτούν ή περιλαμβάνουν σωματική επαφή μεταξύ των αθλητών– όπως boxing, διάφορες πολεμικές τέχνες, rugby, ποδόσφαιρο στην κλασική και αμερικανική εκδοχή του. 

Η νόσος μπορεί να διαγνωστεί επίσημα μόνο με αυτοψία και έχει συσχετιστεί με απώλεια μνήμης, σύγχυση, προβλήματα στον έλεγχο των παρορμήσεων, επιθετικότητα, κατάθλιψη, μειωμένη κρίση και αυτοκτονική συμπεριφορά.

Πρόκειται για μια ασθένεια που μοιάζει με τη νόσο Αλτσχάιμερ και έχει συνδεθεί συχνότερα με πρώην επαγγελματίες παίκτες του αμερικανικού ποδοσφαίρου, αλλά έχει επίσης ανιχνευθεί σε βετεράνους του στρατού, συμπεριλαμβανομένων πολλών που έχουν εκτεθεί σε εκρήξεις βομβών και σε άλλους τύπους στρατιωτικών εκρήξεων.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι τα επαναλαμβανόμενα χτυπήματα στο κεφάλι – ακόμη και χωρίς διάσειση – μπορούν να οδηγήσουν στη νόσο. 

Σχετικά Άρθρα