ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Πολεμικό κλίμα με δηλώσεις και ένταση από υποστηρικτές του Κασσελάκη

 ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ: Πολεμικό κλίμα με δηλώσεις και ένταση από υποστηρικτές του Κασσελάκη

Σε φορτισμένο κλίμα η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ με ηχηρές παρουσίες, και ηχηρότερες απουσίες, στη σκιά του εξώδικου που έστειλε ο Στέφανος Κασσελάκης για το πόθεν έσχες του και το οποίο απέσυρε στο παρά πέντε’!

Αυστηρός έλεγχος υπήρξε ευθύς εξαρχής στην είσοδο της αίθουσας όπου διεξάγεται η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, στον απόηχο του εξωδίκου που απέστειλε ο έκπτωτος πρόεδρος του, προκαλώντας ισχυρές αντιδράσεις, με χαρακτηριστικότερο το σχόλιο του Στέλιου Παππά, εκφράζοντας την απορία: “Τι είστε εσείς εδώ; Πολιτοφύλακες;”

Σφοδρή σύγκρουση, ωστόσο, ξέσπασε ήδη από νωρίς το πρωί όταν υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη ζήτησαν αυστηρό έλεγχο για το ποιος παίρνει κάρτα για να συμμετάσχει στη συνεδρίαση με τον βουλευτή Θανάση Οικονόμου να “καταγγέλλει” λίγο αργότερα την παράδοση καρτών σε μη μέλη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Βασίλης Σμπώκος, μπαίνοντας στην αίθουσα της συνεδρίασης, δέχθηκε την πρόκληση από άλλο μέλος της Κεντρικής Επιτροπής, Λεωνίδα Μπεχράκη, που ανήκει στο στρατόπεδο Κασσελάκη, ο οποίος φέρεται να του είπε «όποιοι Κρητικοί είστε πάνω από 300 μέτρα είστε κότες».

«Θέλω να καταγγείλω μια γελοία μεθόδευση που επιβεβαιώνει τον όρο νομενκλατούρα που έχει η ετερόκλητη πλειοψηφία Μαθαίνουμε ότι θέλουμε να μας προσμετρήσουν για να πάρουν απαρτία και να λάβουν τα διοικητικά μέτρα. Είναι πολιτική στάση μας να μην νομιμοποιούμε τέτοιες διαδικασίες, είναι μια διαδικασία που ούτε καν θυμίζει τις σκοτεινές ημέρες της χούντας» δήλωσε ο συνεργάτης του Στέφανου Κασσελάκη, Θανάσης Οικονόμου.

Ηχηρές παρουσίες, ηχηρότερες απουσίες

Από την άλλη, ο υποψήφιος πρόεδρος, Παύλος Πολάκης δεν θα συμμετέχει στη συνεδρίαση, ωστόσο προχώρησε σε εκτενή δημοσίευση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μόλις μία ώρα πριν την καθορισμένη της έναρξης της συνεδρίασης όπου κάλεσε “από τους τίμιους συντηρητικούς – κεντροδεξιούς πολίτες μέχρι την εξωκοινοβουλευική αριστερά” να συμμετάσχουν μαζικά στις εσωκομματικές εκλογές της 24ης Νοεμβρίου.

Από τους υποψήφιους προέδρους το “παρών” έχει δώσει μόνο ο Σωκράτης Φάμελλος, ενώ από το “στρατόπεδο” του Στέφανου Κασσελάκη στην Ολομέλεια θα συμμετάσχει μόνο η γραμματέας της Κ.Ο, Θεοδώρα Τζάκρη, με σκοπό να μεταφέρει την αντίθεση των Κασσελακικών ως προς τη διαδικασία.

Συγκεκριμένα, οι υποστηρικτές του έκπτωτου προέδρου απέχουν από τη διαδικασία και παραμένουν έξω από την αίθουσα επισημαίνοντας πως «δεν νομιμοποιούμε τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του ΣΥΡΙΖΑ και ενεργοποίησης του σχεδίου κονιορτοποίησής του».

Θ. Τζάκρη: “Οι γραμματέας και οι 87 μεταθέτουν συνεχώς την έναρξη των εργασιών”

Σε δηλώσεις προχώρησε η γραμματέας της Κ.Ο, Θεοδώρα Τζάκρη, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι: “Οι εργασίες δεν έχουν ξεκινήσει επειδή ακόμα δεν έχει υπάρξει απαρτία. Η γραμματέας και οι 87 μεταθέτουν συνχώς την ώρα έναρξης των εργασιών καλώντας μέλη να προσέλθουν τα οποία αρνούνται να το κάνουν για να μην νομιμοποιήσουν την εκτροπή. Τι άλλο μένει ακόμα; Το μόνο που έχει μείνει είναι να αποκλείσουν με διάταγμα τη συμμετοχή του Στέφανου Κασσελάκη στις εκλογές”.

Ξεκίνησε η συνεδρίαση

Με δυόμιση ώρες καθυστέρηση και αρκετές εντάσεις, διαπιστώθηκε η απαρτία λίγο μετά τις 15:00 το μεσημέρι του Σαββάτου 12 Οκτωβρίου, οπότε και ξεκίνησε επισήμως η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

«Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη για την προσπάθεια τορπιλισμού της διαδικασίας από το γεγονός ότι μέλη της ΚΕ, που πρόσκεινται στον Στέφανο Κασσελάκη, ενώ βρέθηκαν στην συνεδρίαση, δεν παίρνουν σκοπίμως την κάρτα τους και δεν δηλώνουν την παρουσία τους. Πρωτοφανή πράγματα, που δεν έχουν καμία σχέση με το σεβασμό στη δημοκρατική λειτουργία του κόμματος», αναφέρουν μέλη της ΚΕ.

Βαριές κουβέντες και απειλές για σύρραξη

“Είστε σεξιστές και ομοφοβικοί, θα σας τελειώσουμε όλους” είπε μία οπαδός του Σ. Κασσελάκη σε εκπρόσωπο της πλειοψηφίας που αποκάλεσε παρευβρισκόμενους “σύλλογο κυριών” ενώ υπήρξαν και απειλές για σύρραξη, η οποία αποφεύχθηκε με την παρέμβαση των ψυχραιμότερων.

Παράλληλα, αναμένεται η Θεοδώρα Τζάκρη να ζητήσει καταμέτρηση των παραβρισκόμενων μελών.

Καταμέτρηση ήθελε η Τζάκρη-Αντίδραση Γεροβασίλη

 Η Θεοδώρα Τζάκρη, η οποία ήταν από τα μέλη που καλούσε σε αποχή από τη συνεδρίαση μόλις σημειώθηκε απαρτία, θέλησε να πάρει τον λόγο.

Άμεση ήταν η απάντηση της Όλγας Γεροβασίλη, η οποία από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής υπογράμμισε πως «Αν θέλει η συντρόφισσα Τζάκρη να πάρει τον λόγο, να πάρει κάρτα και να διαπιστευθεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη η Θεοδώρα Τζάκρη ζήτησε «λήψη παρουσιών με ονομαστικό κατάλογο. Για δύο λόγους! Για να διαπιστωθεί αν υπάρχει απαρτία και δεύτερον γιατί η λήψη απόφασης επι του αποκλεισμού του Στεφανου Κασσελάκη από την εκλογική διαδικασια συνιστά νέα πρόταση μομφής επί έγκυρης και εγκαίρως κατατεθείσας υποψηφιότητας, η οποία σύμφωνα με το καταστατικό για να περάσει απαιτεί να ψηφιστεί από το 50% +1 του συνόλου των μελών της Κεντρικής Επιτροπής. Ούτε μια ψήφο λιγότερη. Ζητώ λοιπόν λήψη παρουσιών με ονομαστικό κατάλογο!» 

Τότε η Ολγα Γεροβασίλη από το βήμα της ΚΕ είπε «αν θέλει η συντρόφισσα Τζάκρη να πάρει το λόγο, να πάρει την κάρτα και να διαπιστευθεί».

Πρόταση διαγραφής Κασσελάκη

Την παραπομπή του Στέφανου Κασσελάκη στην Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ερώτημα της διαγραφής ζήτησε το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και πρώην οικονομικός διευθυντής του κόμματος, Θύμιος Γεωργόπουλος.

Ο Θ. Γεωργόπουλος επικαλείται δε, 20 λόγους: τους 17 λόγους που είχε επικαλεσθεί σε αντίστοιχο υπόμνημα ο Θέμης Μουμουλίδης συν άλλους τρεις:

-Το εξώδικο Κασσελάκη.

-Τη συνέντευξη του τ. προέδρου στον ΑΝΤ1.

-Τη σημερινή προσπάθεια οι αντιπρόσωποι του Στ. Κασσελάκη να υπονομεύσουν τη λειτουργία του ανώτατου καθοδηγητικού οργάνου.

Θεοχαρόπουλος: Όχι στην υποψηφιότητα Κασσελάκη

«Τα συλλογικά μας όργανα δέχθηκαν εξώδικο και απειλή με εισαγγελικές αρχές από τον πρώην πρόεδρο Στέφανο Κασσελάκη. Για να πει ότι το παίρνει πίσω αλλά καλώς το έκανε!» ανέφερε, κατά πληροφορίες, κατά την τοποθέτηση του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

«Ταυτόχρονα έχει μιλήσει για εκτροπή, κουκούλες και διαπλοκή στον ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν δέχεται τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων λέγοντας ότι είναι πρόεδρος πάρα την μομφή με την οποία έγινε έκπτωτος» ανέφερε επιπλέον ο κ. Θεοχαρόπουλος.

«Και ρωτάω αν έρθει ο οποιοσδήποτε σήμερα και ζητήσει να είναι υποψήφιος κατηγορώντας το κόμμα για διαπλοκή, εκτροπές, κουκούλες, στέλνοντας εξώδικα, απειλώντας το κόμμα για εισαγγελικές αρχές και μετά το έπαιρνε πίσω λέγοντας ότι καλώς το έκανε, και υπέγραφε ως πρόεδρος ενώ δεν ήταν, θα δεχόμασταν την υποψηφιότητα του. Η απάντηση είναι προφανώς όχι», πρόσθεσε.

«Αυτό που συνέβη επίσης σήμερα με το να παλεύουν οι υποστηρικτές του Κασσελάκη τεχνητά να μην υπάρχει απαρτία και να μην γράφονται ενώ βρίσκονται στον χώρο λέγεται υπομόμευση των δημοκρατικών λειτουργιών του κόμματος. Επειδή δεν έχουν πλειοψηφία προχώρησαν σε αυτές τις αδιανόητες ενέργειες. Δεν τους πέρασε, απέτυχαν και σε αυτό» συνέχισε ο κ. Θεοχαρόπουλος, για να προσθέσει ότι «τις προηγούμενες μέρες δε είδαμε sms για κινητοποιήσεις έξω από Κ.Ε. μέχρι και τον ίδιο τον Στέφανο Κασσελάκη να καλεί κόσμο να μαζευτεί έξω από την αίθουσα Συνεδρίου όταν αυτό θα διεξαχθεί. Λες και οι Κ.Ε. και τα συνέδρια είναι αρένες μάχης. Είμαι βέβαιος ότι σε όλους θυμίζουν κάτι αυτά».

«Όλες αυτές οι πρακτικές δεν έχουν σχέση με την Αριστερά και τον δημοκρατικό χώρο. Για αυτό ο κατήφορος πρέπει να σταματήσει εδώ», κατέληξε.

Μουζάλας: Πρόταση αποκλεισμού της υποψηφιότητας Κασσελάκη

Ο πρώην υπουργός και μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Μουζάλας, κατέθεσε πρόταση για αποκλεισμό της υποψηφιότητας Κασσελάκη!

Η συνεδρίαση βρίσκεται σε εξέλιξη μετά την επίτευξη απαρτίας εν μέσω μεγάλων εντάσεων και εκεί λίγο μετά τη νέα πρόταση παραπομπής για διαγραφή του έκπτωτου προέδρου από τον Θύμιο Γεωργόπουλο, ήρθε να προστεθεί και η πρόταση αποκλεισμού της υποψήφιότητας Κασσελάκη από τις εσωκομματικές εκλογές που θα τρέξουν μέσα στο επόμενο διάστημα.

Όπως είναι προφανές, ο πόλεμος στα… χαρακώματα συνεχίζεται στον ΣΥΡΙΖΑ με τη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής να διεξάγεται διά πυρός και σιδήρου με τα «στρατόπεδα» να επιστρατεύουν όλα τα διαθέσιμα όπλα τους.

Τζάκρη κατά Σβίγκου, Ξενογιαννακοπούλου και Παππά

Αιχμές κατά του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Παππά, της γραμματέως Ράνιας Σβίγκου και της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου άφησε η Θεοδώρα Τζάκρη στην ομιλία της στη θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής.

«Είναι δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι που θα ρυθμίσουν τον ρου της ιστορίας; Σε αυτή την περίπτωση οφείλουμε να καταθέσουμε το θαυμασμό μας για το σθένος προσώπων -ήπιων κατά τα άλλα- σαν την Ράνια, μειλίχιων σαν την Μαριλίζα, η οποία όπως και ο χαμογελαστός Νίκος Παππάς ζήτησαν ρητή δήλωση για την απόσυρση του εξωδίκου από τον Στέφανο Κασσελάκη! Όπερ και εγένετο», ανέφερε, μεταξύ άλλων και συνέχισε:

«Τώρα πιστεύω Νίκο μου την Δευτέρα, όπως με διαβεβαίωσες αν έπαιρνε πίσω το εξώδικο, να προεδρεύσεις σε αυτή την σύσκεψη με όλους τους υποψηφίους προέδρους, μεταξύ των οποίων και του Στέφανου Κασσελάκη, για να τεθούν κοινά αποδεκτοί κανόνες για τις εσωκομματικές εκλογές. Και να μην χρειαστεί να την ακυρώσεις και πάλι αν έρθει ο Κασσελάκης».

Φάμελλος: Ξεκάθαρη η ανάγκη για αλλαγή σελίδας-Υπάρχει σχέδιο υπονόμευσης του ΣΥΡΙΖΑ

– Το πρώτο που θέλω να ξεκαθαρίσω είναι ότι έπρεπε να είναι όλοι και όλες εδώ. Και ότι είναι αντικομματική στάση κάποιος/κάποια μέλος της ΚΕ να είναι εδώ και να λέει ότι δεν είναι… Και μαλιστα να το δηλώνει και στις κάμερες! Είναι αντικομματική σταση και το λέω ξεκάθαρα.

– Σήμερα ζήσαμε μία υπονόμευση των Οργάνων του κόμματος από μέλη και της Πολιτικής Γραμματείας και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της ΚΕ. Και η υπονόμευση δηλώθηκε στις κάμερες, αρνούμενα τα στελέχη αυτά τον ρόλο που τους έδωσαν τα μέλη του κόμματος ως μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

– Επιβεβαιώνονται έτσι τελικά και τα SMS για την αντισυγκέντρωση αλλά και για τη διαμαρτυρία έξω από την Κεντρική Επιτροπή. Και διαψεύδεται η υποκριτική ανάρτηση του προηγουμενου προέδρου ότι δήθεν όλα αυτά δεν ήταν συντονισμένα, διότι δηλώθηκαν στις κάμερες πριν αρχίσει η συνεδρίαση.

– Δυστυχώς λοιπόν για μία προσωπική επιδίωξη και όχι για το κομματικό και το κοινωνικό συμφέρον, θίγεται η ιστορία και η λειτουργία του κόμματος.

– Είναι ξεκάθαρη η ανάγκη για αλλαγή σελίδας. Και η σημερινή μέρα αυτό επιβεβαιώνει. Και αυτό θα γίνει όταν αρχίσουν πάλι οι Οργανώσεις μας να δουλεύουν και όχι να κλείνουν γραφεία…

– Παράλληλα με αυτή τη δηλωμένη απόφαση μας να ξαναχτίσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει ένα παράλληλο σχέδιο υπονόμευσης του ΣΥΡΙΖΑ, άρα ένα σχέδιο υπονόμευσης των συμφερόντων της κοινωνίας.

– Υπήρχαν σοβαρά λάθη που οδήγησαν στην συρρίκνωση και την απαξίωση του ΣΥΡΙΖΑ. Η περίοδος πριν και κοντά στο Συνέδριο χαρακτηρίστηκε από πολιτικά λάθη. Η πλειοψηφική απόφαση του Συνεδρίου για να διορθώσουμε τα λαθη απαξιώθηκε και μπήκε στο ψυγείο. Δεν εφαρμόστηκε ούτε το πολιτικό σχέδιο, ούτε το οργανωτικό σχέδιο του Συνεδρίου. Ξεκάθαρα. Η δημιουργία εσωτερικών εχθρών κορυφώθηκε μετά το Συνέδριο. Στους διαδρόμους διάφοροι παρατρεχάμενοι γύρω από το γραφείο του προηγούμενου προέδρου δημιουργούσαν εχθρούς. Κατηγορίες «λευκής απεργίας» απευθυνόταν σε στελέχη που γύριζαν 20 και 30 πόλεις την προεκλογική περίοδο.

– Ο πολλαπλασιασμός αντιθέσεων εντάθηκε και απο δημόσιες τοποθετήσεις επειδή δεν συνεδρίαζαν τα Όργανα. Όλα είναι συμπτώματα και αποτελέσματα της κρίσης. Και τελικά το έργο των συντρόφων μελών στις ευρωεκλογές πήγε χαμένο από λανθασμένες επιλογές. Γιατί το κόμμα δεν ειχε πολιτικό σχεδιασμό και δημοκρατική λειτουργία. Το αρνήθηκε η ηγεσία. Οι λανθασμένες επιλογές γίνονταν χωρίς σχέδιο και εκτός Οργάνων.

– Το βασικό πρόβλημα εκείνης της περιόδου, η αλλαγή του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας έγινε χωρίς απόφαση οργάνων, αντικαταστατικά. Η συζήτηση για τον Πολάκη και το μέσα – έξω έγινε χωρίς απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας. Η συζήτηση για την παραίτηση του Όθωνα Ηλιόπουλου έγινε χωρίς τη συζήτηση στα Όργανα που θα μπορούσε να ‘χει λύσει το πρόβλημα. Όπως και το θέμα της Αθήνας Λινού. Όλα αυτά συνηγορούν ότι το πρόβλημα δεν ήταν τα πρόσωπα, το πρόβλημα ήταν οι πολιτικές που εφαρμόζονταν από την προηγούμενη ηγεσία γιατί γιατί πολύ απλά ήθελε ένα άλλο κόμμα.

– Οφείλω λοιπόν να θέσω ξεκάθαρα ότι το σχέδιο του αντί-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου δυστυχώς εκφράζεται με λειτουργίες και συντρόφων και συντροφισσών. Αρχίζει μία σπέκουλα για το έργο της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, το οποίο το βλέπαμε μόνο να εκπέμπεται από το αντί-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο. Κυριαρχεί στην εσωκομματικη αντίθεση μια πρακτική να κερδίσουμε οτιδήποτε, φθείροντας τους πάντες. Αυτό δεν είναι πολιτική, αυτό δεν είναι αριστερά και σίγουρα δεν είναι δημοκρατική πολιτική.

– Επιχειρήθηκε να γίνει μία συνάντηση -ας την πω- υποψηφίων πρόεδρων. Η δική μου η δήλωση πολύ πριν προηγηθεί οποιαδήποτε άλλη δήλωση, μετα την πρόσκληση του Παύλου Πολάκη, ήταν ότι δέχομαι η συνάντηση αυτή να γίνει με τη συνεννόηση των οργάνων. Θέλω να ξεκαθαρίσω γιατί υπάρχει μία παρανόηση, ότι από την πλευρά μου ρώτησα και τη Ράνια Σβίγκου και τον Νίκο Παππά αν υπήρχε συνεννόηση και η έγκριση των Οργάνων της Πολιτικής Γραμματείας και του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Και είχα επικοινωνία και με τον Νίκο Φαραντούρη στη συνέχεια και με τον Απόστολο Γκλέτσο. Και ενημερώθηκα ότι από πουθενά δεν υπήρχε έγκριση και συμφωνία, άρα δεν υπήρχε συνεννόηση. Δεν υπήρξε λοιπόν καμία ναρκοθέτηση αυτής της συνάντησης. Μόνο που αυτή η συνάντηση ναρκοθετούσε τα Όργανα.

Γεροβασίλη: «Ως εδώ! Να διασώσουμε το κόμμα μας»

«Καθοριστική στιγμή για να διασώσουμε το κόμμα μας και την ιστορία μας» χαρακτήρισε την σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής η Όλγα Γεροβασίλη. «Η μίνιμουμ πράξη αξιοπρέπειας είναι αυτό που καλούμαστε να ψηφίσουμε σήμερα», τόνισε και υπογράμμισε πως «είμαστε στο σημείο αυτό μετά από συγκεκριμένες συμπεριφορές, τοποθετήσεις σε πολιτικά θέματα, αλλά και ζητήματα ήθους και ύφους, που τέθηκαν με ευθύνη του πρώην προέδρου».

«Εμείς δεν κάναμε επιθετικές ενέργειες, αλλά αμυντικές ενέργειες όλο αυτό τον καιρό», είπε, μεταξύ άλλων η αντιπρόεδρος της Βουλής, επισημαίνοντας πως «το κόμμα έδειξε όλους αυτούς τους μήνες πολύ μεγάλη ανοχή και υπομονή απέναντι στον πρώην πρόεδρο».

«Από την πλευρά μου έκρουσα τον κώδωνα του κινδύνου ήδη από τον Φεβρουάριο στο συνέδριο αλλά τότε η άποψη μου δεν ήταν πλειοψηφική. Σήμερα είναι», επισήμανε, σημειώνοντας πως «οι κινήσεις μας είναι αντίδραση στη δράση. Λέμε ένα “Ως εδώ!”».

«Ποιοι μιλούν για τη δημοκρατία στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ; Εκείνοι που όταν είχαν την πλειοψηφία δεν ανέχονταν καμιά διαφορετική άποψη κι έφτιαχναν εσωτερικούς εχθρούς και υπονομευτές;», διερωτήθηκε, τονίζοντας πως «σήμερα είναι μια καθοριστική στιγμή για να διασώσουμε το κόμμα μας και την ιστορία μας».

Σχετικά Άρθρα