ΣΥΡΙΖΑ: Η Κεντρική Επιτροπή αποφασίζει για την υποψηφιότητα Κασσελάκη- Απειλές για αποχώρηση βουλευτών αν αποκλειστεί

 ΣΥΡΙΖΑ: Η Κεντρική Επιτροπή αποφασίζει για την υποψηφιότητα Κασσελάκη- Απειλές για αποχώρηση βουλευτών αν αποκλειστεί

Αναλόγως των αποφάσεων των καθοδηγητικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ, κρίνεται όχι μόνο το μέλλον του Στεφανου Κασσελάκη, αλλά και του κόμματος ως αξιωματική αντιπολιτευση, καθώς στο ενδεχόμενο διαγραφής ή αποκλεισμού  του έκπτωτου προέδρου από την προ-εκλογική διαδικασία, δεν αποκλείεται βουλευτές να αποχωρήσουν από την Κ.Ο. “Αν τίθεται θέμα διαγραφής του προέδρου τότε τίθεται θέμα διαγραφής και των βουλευτών που τον στηρίζουμε” δήλωσε άλλωστε πρόσφατα η Ραλλία Χρηστίδου, ενώ και ο Αλέξανδρος Αυλωνίτης  έχει δηλώσει από την πλευρά του “Αν δεν επιτραπεί στον Κασσελάκη να είναι υποψήφιος, σκέφτομαι να φύγω από τον ΣΥΡΙΖΑ”.

Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ μετά και τη διαγραφή της Αθηνάς Λινού από την Κ.Ο. αριθμεί 35 βουλευτές και όπως φάνηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του Στέφανου Κασσελάκη στη Νέα Σμύρνη, 7 βουλευτές τουλάχιστον είναι στο πλευρό του και συγκεκριμένα οι: Θεοδώρα Τζάκρη, Γιώργος Γαβρηλος, Γιάννης Σαρακιώτης, Γιώτα Πούλου, Ραλλία Χρηστίδου, Κυριακή Μάλαμα και Αλέξανδρος Αυλωνίτης. Τουτέστιν σε περίπτωση εξοστρακισμού του Στ. Κασελάκη, ο κίνδυνος…”καθαίρεσης” του κόμματος από αξιωματική αντιπολίτευση είναι υπαρκτός, εάν αποχωρήσουν τουλάχιστον 5 βουλευτές, καθώς το ΠΑΣΟΚ αριθμεί 31 βουλευτές.

Προς το παρόν πάντως το ενδεχόμενο διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη φαίνεται να έχει απομακρυνθεί μετά και την απόφαση της Επιτροπής  Δεοντολογίας που απέρριψε το σχετικά αίτημα του μέλους της Κ.Ε. Θέμη Μουμουλίδη, ωστόσο παραμένει ανοιχτό το ζήτημα αν θα είναι τελικά υποψήφιος εξαιτίας καθώς αν και απέσυρε το εξώδικο προς την Π.Γ. και την Κ.Ε για τη επιλεκτική δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες, κύκλοι-στελέχη του κόμματος θεωρούν προβληματικό το πόθεν έσχες.

  • Ο ίδιος ο κ.Κασσελάκης μιλώντας στον ΑΝΤ1 δήλωσε πρόεδρος “ντε φάκτο” και “ντε γιούρε”, αν και είπε πως δεν αμφισβητεί την άρση εμπιστοσύνης, τόνισε ωστόσο ότι το Καταστατικό προβλέπει άμεσα Έκτακτο Συνέδριο και εκεί όπως τόνισε  τα μέλη θα αποφανθούν αν εγκρίνουν ή όχι την απόφαση των οργάνων περί της έκπτωσής του από το αξίωμα του προέδρου.

Στο πλαίσιο μάλιστα της συνέντευξής του χαρακτήρισε, επιπλέον, αντικαταστατικές τις εξουσίες που ασκούνται αυτή τη στιγμή από την Πολιτική Γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή και εκτίμησε ότι υπάρχει ένα σχέδιο “εν κινήσει” για τον αποκλεισμό της υποψηφιότητάς του και την νέα αναβολή του Συνεδρίου και την εκλογή προέδρου ώστε “στο όνομα της ηρεμίας και της ενότητας” να δημιουργηθεί “μια επιτροπή σωτηρίας για να διαχειριστεί την κατάσταση μέχρι να γίνουν όσα έπρεπε να είχαν ήδη δρομολογηθεί”. Υπάρχει, είπε, ένα τέτοιο σενάριο “Αλλά δεν θα το επιτρέψουμε. Το Καταστατικό προβλέπει δίνει και δικαιώματα πρωτοβουλιών στα μέλη άρα δικλείδες ασφαλείας”. Και ρωτηθείς αν η Κεντρική Επιτροπή του Σαββάτου μπορεί να ακυρώσει την υποψηφιότητά του απάντησε “φυσικά και μπορεί”, αλλά πρόσθεσε, το συνέδριο μπορεί να ακυρώσει και αυτή την απόφαση.

Προκάλεσε παράλληλα  εντύπωση ότι λίγες ώρες μετα τη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1, ο Διονύσης Τεμπονέρας , ο οποίος έχει παραιτηθεί από την Κ.Ε. πρότεινε μεσω του OPEN να αναβληθούν οι εκλογές και να υπάρξει συνέδριο στις αρχές του 2025 όπου ο ΣΥΡΙΖΑ θα κληθεί να ξεκαθαρίσει το πολιτικό του στίγμα, τις πολιτικές του θέσεις, την ιδεολογική του ταυτότητα, την οργανωτική δομή του, σημειώνοντας ότι δεν πρέπει να επαναληφθεί το λάθος που έγινε μετά την αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα. Ερωτηθείς, δε, για το πώς θα καλυφθεί τυχόν κενό εξουσίας, ο κ. Τεμπονέρας εξήγησε ότι “στο διάστημα αυτό μπορεί η Πολιτική Γραμματεία και η Κεντρική Επιτροπή να εκτελούν χρέη προέδρου”.

Επί όλων αυτών συνεδρίασε χθες η Πολιτική ΓΡαμματεία προκειμένου να προετοιμάσει τη σημερινή συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και σύμφωνα με πληροφορίες:

– η Όλγα Γεροβασίλη ανέφερε πως ο Στέφανος Κασσελάκης δεν πήρε πίσω το εξώδικο και εξακολουθεί να λέει ότι είναι πρόεδρος, άρα πιστοποιείται η απουσία σεβασμού στις αποφάσεις του κόμματος και αναφερόμενη σε χθεσινή του δήλωση για το όραμά του σε σχέση με το πολίτευμα της χώρας (σ.σ. «Το όραμά μου για το Πολίτευμα της χώρας είναι η συμμετοχική αμεσοδημοκρατία») η αντιπρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως “μίλησε για αλλαγή Πολιτεύματος” προσθέτοντας πως ο μη σεβασμός του Πολιτεύματος “συνιστά λόγο αποκλεισμού κόμματος από τις εθνικές εκλογές”. Σύμφωνα με την ίδια η κίνηση Κασσελάκη να αποστείλει εξώδικο είναι “διασπαστική” και όχι η αντίδραση του κόμματος απέναντι σε αυτή και ότι “Η αντίδραση με σύγκληση της ΚΕ είναι η μίνιμουμ κίνηση αξιοπρέπειας”

 – η Κατερίνα Νοτοπούλου παραπέμποντας και εκείνη στα όσα είπε χθες ο Κασσελάκης αμφισβητώντας την καθαίρεσή του, ζήτησε “να αποτυπωθεί στις αποφάσεις το αυτονόητο” δηλαδή το “να γίνονται σεβαστές οι καταστατικές αρχές, αξίες και αποφάσεις του κόμματος από τα μέλη και ακόμα περισσότερο από τους υποψηφίους προέδρους” και σε σχέση με την διεξαγωγή της αυριανής Κεντρικής Επιτροπής τόνισε πως είναι απόλυτη αναγκαιότητα να εξασφαλιστεί η ⁠ δυνατότητα διαδικτυακής συμμετοχής στην ΚΕ, διότι έχουν εξοντωθεί οικονομικά και χρονικά τα μέλη του οργάνου. “Ας δείξουμε τον ελάχιστο σεβασμό στη ζωή τους διασφαλίζοντας το αυτονόητο: τη συμμετοχή τους” είπε χαρακτητιριστικά  

– ο Γιάννης Ραγκούσης ανέφερε πως «”ο εξώδικο είναι η μέχρι στιγμής κορυφαία πράξη ποινικοποίησης του κόμματος, σε συνέχεια άλλων που πρόσφατα προηγήθηκαν” και εκτίμησε ότι “στόχος της ποινικοποίησης του κόμματος από τον Στέφανο Κασσελάκη και τους/τις ομοίους του είναι το τέλος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως αξιωματική αντιπολίτευση. Ο Κασσελάκης όχι μόνο δεν πήρε πίσω το εξώδικο αλλά δηλώνοντας ότι ικανοποιήθηκε μετά από αυτό και γι’ αυτό δεν το συνεχίζει. Ουσιαστικά είπε πως καλώς έπραξε και το απέστειλε, επομένως καλώς ποινικοποίησε την κομματική λειτουργία”. Επίσης κατήγγειλε “τεχνητή προσπάθεια ακύρωσης της απαρτίας στην αυριανή συνεδρίαση της ΚΕ” η οποία όπως είπε “αποτελεί μία αθέμιτη και πρωτοφανή υπονόμευση λειτουργίας των οργάνων, δηλαδή της δημοκρατικής λειτουργίας του κόμματος. Ως τέτοια πρέπει να αντιμετωπιστεί σήμερα από την ΠΓ”.

Λίγη ώρα μετά το τέλος της συνεδρίασης της Π.Γ. ο Στέφανος Κασσελάκης μπροστά στον κίνδυνο αποκλεισμού του από την κούρσα της διαδοχής,  ανακοίνωσε, με ανάρτηση στα social media, την απόσυρση του εξωδίκου που είχε αποστείλει προς τα δύο κορυφαία κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ για την διαρροή του “πόθεν έσχες” λέγοντας ότι ο σκοπός του εξώδικου επετεύχθη και ότι προχωρεί στην κίνηση αυτή για “να μην υπάρχει κανένα άλλοθι”.

Συγκεκριμένα στην ανάρτησή του 7 σημείων αναφέρει μεταξύ άλλων: “Επειδή ο σκοπός του εξωδίκου μου επετεύχθη, αφενός με την εσπευσμένη δημοσιοποίηση του πόθεν έσχες των υπόλοιπων υποψηφίων και αφετέρου με τη ρητή καταδίκη της διαρροής από την ΠΓ της 8ης Οκτωβρίου 2024. Επειδή, όπως έχω ήδη δηλώσει, πρωταρχικό κίνητρο της διαμαρτυρίας μου ήταν η διασφάλιση της προστασίας των προσωπικών δεδομένων κάθε στελέχους και μέλους του ΣΥΡΙΖΑ (χθες θύμα της παράνομης διαρροής ήμουν εγώ, αύριο κάποιος άλλος).” και προσθέτει “Επειδή, όπως επίσης έχω δηλώσει από την πρώτη στιγμή, τη νομική οδό δε θα την ακολουθούσα ποτέ. Γι’ αυτούς τους λόγους, αποσύρω και ρητά την εξώδικη διαμαρτυρία μου, ώστε να μην υπάρχει κανένα άλλοθι. Επειδή ελεύθερο συνέδριο θα γίνει και ελεύθερες εκλογές θα γίνουν σε κάθε περίπτωση, συνιστώ ωριμότητα, ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Το μένος είναι κακός σύμβουλος. Ας σηκωθούμε όλοι λίγο ψηλότερα”.

Μάλιστα με αφορμή την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας να διεξαχθεί τελικά σήμερα η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ο Στέφανος Κασσελάκης σχολίασε με αιχμηρό τρόπο “Ζητώ από τα στελέχη που αγωνίζονται για τον αποκλεισμό μου από τις εκλογές για Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, να το κάνουν όντως επειδή δεν βάζω ζάχαρη στον καφέ μου. Είναι προτιμότερο, από το να παραχαράσσουν την ίδια την Ιστορία, τους αγώνες και τις προτάσεις του κόμματός μας προς την κατεύθυνση της συμμετοχικής – άμεσης δημοκρατίας”.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Παυσανία Παπαγεωργίου το κείμενο της απόφασης της Πολιτικής Γραμματείας θα επαναλαμβάνει τον οδικό χάρτη που έχει αποφασιστεί για το Συνέδριο, την εκλογή των συνέδρων και την εκλογή αρχηγού, υπογραμμίζει “την αναγκαιότητα των θεσμικών θέσεων για την επίτευξη της ομαλότητας και της ενότητας του κόμματος” και επαναλαμβάνει την προηγούμενη απόφασή της όσον αφορά το εξώδικο του Στέφανου Κασσελάκη, δηλαδή ότι “επιστρέφεται ως απαράδεκτο’.

Στην Πολιτική Γραμματεία ετέθη σε ψηφοφορία το εάν θα συγκληθεί σήμερα η Κεντρική Επιτροπή. Ο Νίκος Σκορίνης κατέθεσε πρόταση να αναβληθεί η Κεντρική Επιτροπή και να οριστεί νέα ημερομηνία, αφού προηγουμένως κληθούν οι πέντε υποψήφιοι στην Πολιτική Γραμματεία και ζητηθεί από τον Στέφανο Κασσελάκη να αποσύρει το εξώδικο. Η πλειοψηφία της Πολιτικής Γραμματείας τελικά ψήφισε να συγκληθεί η Κεντρική Επιτροπή. Υπέρ της πρότασης του Νίκου Σκορίνη να αναβληθεί ψήφισαν επίσης ο Πάνος Ρήγας, η Ολυμπία Τελιγιορίδου και Θεοδώρας Τζάκρη. Λευκό ψήφισε ο Παύλος Πολάκης ως προς την αναβολή της Κεντρικής Επιτροπής αν και συμφώνησε με τα υπόλοιπα στην απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας. Λευκό ψήφισε και ο εκπρόσωπος της νεολαίας, Κωνσταντίνος Παναγιώτοπουλος. Απουσίαζαν και δεν βρέθηκαν στο τηλέφωνο η Ρένα Δούρου και η Μαρία Κουβέλη.

Ο κ. Σκορίνης δήλωσε στους δημοσιογράφους δικαιολογώντας την πρόταση του ότι “ήταν μία τελευταία προσπάθεια να αποφορτιστεί το κλίμα και να βρεθεί κοινός τόπος. Διαφορετικά και μέσα στο κλίμα που υπάρχει η αυριανή Κεντρική Επιτροπή θα σημαίνει την αρχή του τέλους του ΣΥΡΙΖΑ σαν ενωμένη μορφή. Μακάρι να διαψευστώ”. Να σημειωθεί ότι η Κ.Ε θα πραγματοποιηθεί μόνο με την φυσική παρουσία των μελών της και όχι διαδικτυακά. Ο Πάνος Ρήγας και ο Νίκος Σκορίνης δήλωσαν ότι δεν θα συμμετέχουν και ο Παύλος Πολάκης θα απουσιάζει γιατί έχει προγραμματισμένη εκδήλωση στην Κρήτη.  . Αντίθετα η Θεοδώρα Τζάκρη είπε ότι θα είναι παρούσα. 

Σχετικά Άρθρα