Φάμελλος στο libre: Διακύβευμα των εκλογών είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που χρειάζεται η κοινωνία

 Φάμελλος στο libre: Διακύβευμα των εκλογών είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που χρειάζεται η κοινωνία

Την ώρα που τα στελέχη που απαρτίζουν την νέα πλειοψηφία εντός των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, προετοιμάζουν τον οδικό χάρτη για το συνέδριο και την εκλογή Προέδρου του κόμματος, ο Σωκράτης Φάμελλος μιλά στο libre για όσα συμβαίνουν στο κόμμα. Στη συνέντευξη που ακολουθεί ξεκαθαρίζει ότι «από την πρώτη στιγμή ότι η επιλογή μου ήταν να προσφύγουμε στη βάση και στα μέλη του κόμματος για την εκλογή νέου προέδρου, χωρίς κανέναν αποκλεισμό και χωρίς καμία μομφή».

Ενώ σε μια αποστροφή του λόγου του για τον Στέφανο Κασσελάκη δηλώνει: «Από την άλλη, δεν μπορεί να κατηγορείται και να απολογείται ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του για τα πολλαπλά λάθη αλλά και για την επίθεση κατά του κόμματος που επιλέγει ο προηγούμενος πρόεδρος».

Μιλά επίσης για την ανάγκη να παραμείνει ενωμένος ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ λέγοντας ότι «από την προσπάθεια επανεκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν περισσεύει κανείς. Όλοι και όλες που θεωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σπίτι τους μπορούν να συμμετέχουν. Και πρέπει να γίνουμε όσο περισσότεροι και περισσότερες μπορούμε».

Συνέντευξη

Κύριε Φάμελλε, οι τόνοι είναι ιδιαίτερα υψηλοί εντός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Γιατί έφτασε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε αυτό το σημείο; Μόνο ο Στέφανος Κασσελάκης έχει ευθύνη για την εκλογική κατρακύλα; Από το 31,5% το 2019 πώς βρέθηκε το κόμμα στο 17,8% το 2023; Έγινε η οφειλόμενη κριτική και αυτοκριτική;

Στο Συνέδριο του Φεβρουαρίου συζητήσαμε αναλυτικά για τις αιτίες της διπλής εκλογικής ήττας το 2023. Το πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν αξιοποιηθεί τα συμπεράσματα και δεν έχουν ληφθεί υπόψιν οι αποφάσεις του Συνεδρίου στην πολιτική μας δράση… Και όσον αφορά τη δημοκρατική μας λειτουργία, και όσον αφορά τις πολιτικές μας πρωτοβουλίες. 

Είναι κι αυτό μία αιτία της κρίσης που περνάει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά οφείλω να πω ότι οι υψηλοί τόνοι και η τοξικότητα δεν μπορούν να αποτελούν στοιχείο λειτουργίας ενός δημοκρατικού κόμματος. Η τελευταία περίοδος, και ιδιαίτερα το 2024, σημαδεύτηκε από σοβαρά προβλήματα και ελλείμματα στη λειτουργία και στην πολιτική δράση του ΣΥΡΙΖΑ με ευθύνη του προηγούμενου προέδρου. 

Δεν είναι αυτό το μόνο πρόβλημα… Είναι σαφές ότι υπάρχουν πολλά που πρέπει να βελτιώσουμε για να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας. Ελλείμματα που προϋπήρχαν και κυρίως υποχρεώσεις απέναντι στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ και στις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας και της χώρας. 

Το πρώτο όμως καθήκον μας είναι η ηγεσία του κόμματός μας να μπορεί να ανταποκριθεί. Να είμαστε σοβαροί, αξιόπιστοι, αποτελεσματικοί τεκμηριωμένοι, συγκροτημένοι και πάνω απ’ όλα με ξεκάθαρη πολιτική ταυτότητα και πολιτικό σχέδιο. Οι εκλογές νέου προέδρου έχουν αυτόν ακριβώς τον στόχο. Να αλλάξει σελίδα ο ΣΥΡΙΖΑ. 

Πάντως όλα δείχνουν ότι στόχος της πλειοψηφίας, όπως έχει διαμορφωθεί στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή είναι να μην είναι υποψήφιος ο κ. Κασσελάκης. Αυτό σ’ ένα μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων δείχνει ότι θεωρείτε πιθανή τη νίκη του και πάση θυσία θέλετε να μην επιτευχθεί. Γιατί να μην είναι υποψήφιος ο κ. Κασσελάκης και να είναι π.χ. ο κ. Γκλέτσος;

Διαφωνώ πλήρως με την ανάγνωση σας… Έχω ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή ότι η επιλογή μου ήταν να προσφύγουμε στη βάση και στα μέλη του κόμματος για την εκλογή νέου προέδρου, χωρίς κανέναν αποκλεισμό και χωρίς καμία μομφή. 

Και αυτό δηλώνει τη βαθιά μου πεποίθηση ότι η κομματική βάση του ΣΥΡΙΖΑ απαιτεί την αλλαγή σελίδας, διότι δεν μπορεί να συμβιβαστεί κάνεις με τη συρρίκνωση και την απαξίωση που προκλήθηκε και οδήγησε στη μομφή και στην άρση της εμπιστοσύνης στον προηγούμενο πρόεδρο. 

Από την άλλη, δεν μπορεί να κατηγορείται και να απολογείται ο ΣΥΡΙΖΑ και τα στελέχη του για τα πολλαπλά λάθη αλλά και για την επίθεση κατά του κόμματος που επιλέγει ο προηγούμενος πρόεδρος. 

Ο δικός μου στόχος είναι να συζητήσουμε για πολιτική και να αναβαθμίσουμε την πολιτική. Σε αυτόν τον στόχο δεν χωρούν αντιθέσεις, τοξικότητα και επικοινωνιακά παιχνίδια. 

Το ΠΑΣΟΚ / ΚΙΝΑΛ, αργά αλλά σταθερά φαίνεται να ανακάμπτει. Αν επέλθει μια νέα διάσπαση εντός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, τι θα συμβεί; Θα διαλυθεί η Αριστερά για άλλη μια φορά με τα κόμματα που την εκπροσωπούν να αγωνίζονται για το 3%;

Έχω επαναλάβει πολλές φορές ότι πιστεύω βαθιά στην κοινωνική και πολιτική αναγκαιότητα του ΣΥΡΙΖΑ. Αναλαμβάνω την ευθύνη με την υποψηφιότητα μου να κάνουμε την ανάγκη της προοδευτικής συμμαχίας, πράξη στην ελληνική κοινωνία. 

Οι εκλογές του ΠΑΣΟΚ εκτιμώ ότι δεν δίνουν την απάντηση που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία. Αυτή την απάντηση μπορεί να τη δώσει ο ΣΥΡΙΖΑ.  

Συμφωνώ ότι, ο ΣΥΡΙΖΑ για να πετύχει τους στόχους του πρέπει να είναι ενωμένος και αποτελεσματικός. Αυτό ακριβώς εκπροσωπεί η δική μου υποψηφιότητα… Έναν ΣΥΡΙΖΑ που θα είναι και ενωμένος και δυνατός, με ενιαίο λόγο και έτσι θα είναι πυλώνας της προοδευτικής απάντησης με κυβερνητική λύση. 

Εσείς με ποιο πολιτικό σχέδιο, θέτετε υποψηφιότητα; Τι μπορείτε να κάνετε για διασώσετε το κόμμα σας;

Να διασφαλίσω την ενότητα και τη δημοκρατική λειτουργία αλλά και την αξιοπιστία του πολιτικού λόγου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Από την πρώτη μέρα μετά την εκλογή προέδρου απαιτείται ένα δημοκρατικό «ηλεκτροσόκ» επανεκκίνησης των Οργανώσεων σε όλη την Ελλάδα, με περιφερειακή διάσταση. Που θα καλέσουν και θα συνομιλήσουν με τους προοδευτικούς και δημιουργικούς πολίτες, αλλά και με τις κοινωνικές λειτουργίες σε όλα τα επίπεδα. 

Απαιτείται και η κατάθεση ενός τεκμηριωμένου πολιτικού προγράμματος που θα αποτελέσει τον καταλύτη, αλλά και τη βάση για το πρόγραμμα της προοδευτικής διακυβέρνησης. Ξεκινώντας από τα μεγάλα, όπως είναι η ειρήνη, το Κράτος Δικαίου, η ανθεκτικότητα στην κλιματική κρίση, το παραγωγικό μοντέλο, το δημογραφικό πρόβλημα και η αποκέντρωση, η περιφερειακή ανάπτυξη.

Και βεβαίως δίνοντας άμεσες απαντήσεις στα προβλήματα της ακρίβειας, της αισχροκέρδειας, της βιωσιμότητας, της αύξησης του διαθέσιμου εισοδήματος, αλλά και τη δυνατότητα πρόσβασης στα βασικά αγαθά της ζωής, όπως είναι η Παιδεία, η Υγεία το νερό και το καθαρό περιβάλλον. Για τα θέματα αυτά έχουμε ήδη επεξεργαστεί τις πρώτες βασικές μας πρωτοβουλίες και στο επίπεδο των συνεργασιών.

Με τον κ. Παππά, που εξελέγη οριακά Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, μετά από πρόταση του κ. Κασσελάκη πως συνυπάρχετε αρμονικά; Δεν θα έπρεπε και ο κ. Παππάς να έχει παραιτηθεί από τη θέση του;

Σέβομαι το κόμμα μας και τις αποφάσεις του. Όταν διεκδικούμε την εφαρμογή των κανόνων δικαίου και τη λειτουργία των θεσμών στην κοινωνία, πρέπει πρώτα απ’ όλα να το κάνουμε στο κόμμα μας. Καταθέτω την κριτική μου και τις απόψεις μου στα όργανα και επιλέγω να συνθέτω και να προσθέτω. Ακόμα και όταν έχω διαφωνίες σε επιμέρους ζητήματα ξέρω τον τρόπο να υπάρχει θετικό αποτέλεσμα.  

Από την προσπάθεια επανεκκίνησης του ΣΥΡΙΖΑ δεν περισσεύει κανείς. Όλοι και όλες που θεωρούν τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σπίτι τους μπορούν να συμμετέχουν. Και πρέπει να γίνουμε όσο περισσότεροι και περισσότερες μπορούμε. Για να βρούμε λύσεις μέσα πάντα από τους κανόνες Δημοκρατίας που υπάρχουν. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα κρύβουμε τα προβλήματα κάτω το χαλί. Αλλά θα τα λύνουμε προχωρώντας και όχι υποχωρώντας.

Και γνωρίζω πολύ καλά ότι αυτή που λύνει τα πολιτικά προβλήματα τελικά είναι η κοινωνία με τις επιλογές της. Και  σ’ αυτό στοχεύω και αυτό θα υπερασπιστώ. Να γίνουν σεβαστές οι επιλογές της κοινωνίας για να αλλάξουμε σελίδα όχι μόνο στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στην Ελλάδα. 

-Τελικά ποια θα είναι η επόμενη ημέρα για τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, με ή χωρίς τον Στέφανο Κασσελάκη;

Η επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ είναι σίγουρο ότι χρειάζεται πολλή δουλειά σε όλα τα επίπεδα, αλλά και συντροφικότητα. Να δουλεύουμε για τα συμφέροντα της κοινωνίας και της χώρας, όπως επίσης και για τις ιδέες και τις αξίες της αριστεράς και της προόδου. 

Όσο κι αν αυτό φαίνεται δύσκολο, σας διαβεβαιώ ότι και μας εμπνέει και μας δίνει κίνητρο το γεγονός ότι αυτό που θέλουμε είναι η επόμενη μέρα για την Ελλάδα να είναι καλύτερη. Γι’ αυτό και πρέπει να έχουμε μετά τις εκλογές έναν ισχυρό, αξιόπιστο και δυναμικό ΣΥΡΙΖΑ.  

Αυτό είναι το διακύβευμα των εκλογών. Όχι η  θέση του προέδρου, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία. 

Σχετικά Άρθρα