Ντέμης Χασάμπης: Μία ζωή σαν ταινία επιστημονικής φαντασίας

 Ντέμης Χασάμπης: Μία ζωή σαν ταινία επιστημονικής φαντασίας

Σε τρεις επιστήμονες, τους Ντέιβιντ Μπέικερ, Ντέμη Χασάμπης και Τζον Τζάμπερ, μοιράστηκε φέτος το Νόμπελ Χημείας, για το έργο τους πάνω στις πρωτεΐνες. 

Ο Ντέμης (Δημοσθένης) Χασάμπης (Demis Hassabis) τιμήθηκε με το 1/3 του βραβείου – μαζί με τον Τζον Τζάμπερ- «για την πρόβλεψη της δομής της πρωτεΐνης».

Ο Βρετανός επιστήμονας έχει κυπριακή καταγωγή, από την πλευρά τους πατέρα του, ενώ η μητέρα του είναι κινεζικής καταγωγής με προέλευση από την Σιγκαπούρη.

Ο Ντέμης Χασάμπης είναι ερευνητής τεχνητής νοημοσύνης και νευροεπιστήμονας, ενώ για το έργο του έχει τιμηθεί έως τώρα με πλήθος βραβεύσεων.

Επιπλέον είναι σχεδιαστής ηλεκτρονικών παιχνιδιών και επιχειρηματίας, ευρύτερα γνωστός ως ένας από τους ιδρυτές της εταιρείας DeepMind, η οποία μετέπειτα αγοράστηκε από την Google όπου πλέον ο Χασάμπης εργάζεται.

«Η τεχνητή νοημοσύνη έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τον κόσμο». Με αυτή τη φράση, ο Ντέμης Χασάμπης συνοψίζει την ουσία του έργου και του οράματός του.

Ιδιοφυΐα από μικρός – Γκουρού της τεχνολογίας 

Ο Ντέμης Χασάμπης γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου 1976, στο Λονδίνο.

Η πορεία του Χασάμπης δεν είναι απλώς η αφήγηση ενός success story, αλλά και ένα παράδειγμα της δύναμης της τεχνολογίας και της επιστήμης να αλλάξουν τον κόσμο μας.

Μεγαλώνοντας στο Λονδίνο, με πατέρα ελληνοκυπριακής καταγωγής και μητέρα από τη Σιγκαπούρη, ο Χασάμπης έδειξε από νεαρή ηλικία τις ικανότητές του.

Ήδη από την παιδική ηλικία ήταν εξαιρετικός σκακιστής, και κατείχε τον βαθμό του μαιτρ στην ηλικία των 13 ετών, με βαθμολογία Έλο 2300 κάτι που απέδειξε γρήγορα την πνευματική του ικανότητα και τη στρατηγική του σκέψη. Παράλληλα υπήρξε ο αρχηγός πολλών αποστολών της εθνικής παίδων Αγγλίας στο σκάκι.

Ωστόσο, όπως σχολιάζει ο Guardian, ενώ οι περισσότεροι έφηβοι περνούσαν τον χρόνο τους παίζοντας βιντεοπαιχνίδια, ο Χασάμπης ήταν απασχολημένος σχεδιάζοντάς τα. 

Ολοκλήρωσε το σχολείο στην ηλικία των 16 ετών, και σύντομα έπειτα εργάστηκε ως προγραμματιστής παιχνιδιών στην εταιρεία Bullfrog Productions, στα παιχνίδια Syndicate και Theme Park.

Το 1997, ενώ ήταν 21 ετών, ο Χασάμπης απέκτησε ένα διπλό πτυχίο (Double First) στην Πληροφορική στο Queens’ College του Cambridge, όμως η ακαδημαϊκή του πορεία δεν σταμάτησε εκεί. Αργότερα ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στη γνωστική νευροεπιστήμη στο University College London (UCL) το 2009.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο στο Anatropinews

Σχετικά Άρθρα