Ισραήλ: Γιατί δεν αποφασίζουν το χτύπημα στο Ιράν- Έντονο παρασκήνιο- Νέα επιστράτευση

 Ισραήλ: Γιατί δεν αποφασίζουν το χτύπημα στο Ιράν- Έντονο παρασκήνιο- Νέα επιστράτευση

Η ισραηλινή αντίδραση στην πυραυλική επίθεση από το Ιράν εξακολουθεί να αποτελεί αντικείμενο συζητήσεων, ενώ παράλληλα οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί σε Λίβανο και Γάζα συνεχίζονται. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε την πραγματοποίηση νέας επιστράτευσης με σκοπό την ενίσχυση των δυνάμεων στο κεντρικό μέτωπο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF), η Κεντρική Διοίκηση του ισραηλινού στρατού, η οποία είναι υπεύθυνη για την επίβλεψη των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Δυτική Όχθη, πρόκειται να ενισχυθεί με επιπλέον διμοιρίες μάχης.

Αυτή η απόφαση ελήφθη μετά από πρόσφατη αξιολόγηση της κατάστασης, η οποία ανέδειξε την ανάγκη για αυξημένη στρατιωτική παρουσία στην περιοχή.

«Σύμφωνα με την εκτίμηση της κατάστασης, οι IDF καλούν μια σειρά από διμοιρίες για αμυντικές αποστολές στην Κεντρική Διοίκηση.

»Οι ενισχύσεις θα επιτρέψουν την ενίσχυση της άμυνας των κοινοτήτων της περιοχής, τον φράχτη ασφαλείας και την ετοιμότητα των δυνάμεων για διαφορετικά σενάρια στην περιοχή».

Γιατί το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ισραήλ δεν κατέληξε ξανά στο χτύπημα στο Ιράν – Οι διαφωνίες

Την ίδια στιγμή, το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας δεν κατέληξε σε οριστικές αποφάσεις την Πέμπτη (10/10) σχετικά με τα αντίποινα κατά του Ιράν, παρά το γεγονός ότι αυτό ήταν το κεντρικό θέμα της συζήτησης. Η τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του προέδρου Μπάιντεν και του πρωθυπουργού Νετανιάχου, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, έθεσε το ζήτημα στο προσκήνιο.

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν διαφωνίες, κυρίως σε σχέση με το χρονικό πλαίσιο της επίθεσης. Μερικές εισηγήσεις προτείνουν την αναβολή της επίθεσης για ορισμένο χρονικό διάστημα, ώστε να διατηρηθεί το στοιχείο του αιφνιδιασμού.

Το υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας δεν κατέληξε σε απόφαση για το πώς θα απαντήσει στην πυραυλική επίθεση του Ιράν μετά από συζητήσεις για το θέμα, δήλωσε και αξιωματούχος στο CNN την Παρασκευή. Επισήμανε πάντως ότι τα χάσματα μεταξύ των θέσεων των ΗΠΑ και του Ισραήλ μειώνονται.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν από την πλευρά του δήλωσε ότι τα αντίποινα του Ισραήλ για την πυραυλική επίθεση θα πρέπει να είναι «αναλογικά», με τις ΗΠΑ να ασκούν πιέσεις προς αυτή την κατεύθυνση.  

Το Ισραήλ έχει ορκιστεί ότι θα ανταποδώσει, με τον Ισραηλινό υπουργό Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ να προαναγγέλλει την Τετάρτη πως η επίθεση θα είναι «θανατηφόρα, ακριβής και αιφνιδιαστική».

Η «σκληρή απάντηση»  του Ιράν σε περίπτωση επίθεσης

Την ίδια στιγμή, ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Αμπάς Αραγτσί απειλεί ότι η απάντηση στα αντίποινα του Ισραήλ «θα είναι πιο σκληρή από την επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους της 1ης Οκτωβρίου». «Δεν θέλουμε πόλεμο», αλλά «δεν τον φοβόμαστε και θα είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο», δήλωσε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο τηλεοπτικό δίκτυο Al Jazeera την Πέμπτη.

Το Ιράν προειδοποίησε ότι είναι «έτοιμο να υπερασπιστεί την κυριαρχία του» σε περίπτωση επίθεσης του Ισραήλ, το οποίο έχει υποσχεθεί να ανταποδώσει τα πυρά ιρανικών πυραύλων. Το Ιράν «είναι πλήρως έτοιμο να υπερασπιστεί την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητά του απέναντι σε κάθε επίθεση που στοχοποιεί τα ζωτικά συμφέροντα και την ασφάλειά του», δήλωσε ο Αμίρ Σαΐντ Ιραβανί, μόνιμος αντιπρόσωπος της Ισλαμικής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη.

Όπως είπε, η Τεχεράνη «δεν επιδιώκει ούτε τον πόλεμο ούτε την κλιμάκωση», αλλά θα ασκήσει «το εγγενές δικαίωμά της στη νόμιμη άμυνα, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο» και θα ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφάλειας για τη «νόμιμη απάντησή» της.

Την 1η Οκτωβρίου, το Ιράν εξαπέλυσε περίπου 200 πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, επίθεση που παρουσιάστηκε ως αντίποινα στον φόνο του ηγέτη της παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς στην Τεχεράνη, η οποία αποδόθηκε στο Ισραήλ, και του ηγέτη της λιβανικής Χεζμπολάχ καθώς και ενός υψηλόβαθμου στρατιωτικού των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν σε ισραηλινό πλήγμα κοντά στη Βηρυτό.

Χαροπαλεύει ο γαμπρός του Νασράλα

Το Sky News Arabia μετέδωσε ότι ο επικεφαλής της Μονάδας Συνδέσμου και Συντονισμού της Χεζμπολάχ, Βαφίκ Σάφα, βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση μετά από μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στο κέντρο της Βηρυτού το βράδυ της Πέμπτης.

Επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, το δημοσίευμα αναφέρει ότι ο Safa «τραυματίστηκε σοβαρά και βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση». Πρόκειται για τον γαμπρό του νεκρού ηγέτη της οργάνωσης, Νασράλα.

Δεν υπάρχει άλλη πηγή για τον ισχυρισμό αυτή τη στιγμή.

Σχετικά Άρθρα