Η μαύρη λίστα των αθλητών που… έφυγαν μέσα κι έξω από τα γήπεδα και σόκαραν την Ελλάδα

 Η μαύρη λίστα των αθλητών που… έφυγαν μέσα κι έξω από τα γήπεδα και σόκαραν την Ελλάδα

Ο θάνατος του Τζορζ Μπάλντοκ βύθισε στο πένθος τον Παναθηναϊκό και την κοινωνία του ελληνικού ποδοσφαίρου και γενικότερα του αθλητισμού.

Συγχρόνως, ξύπνησε – αυτομάτως – δυσάρεστες μνήμες στους Έλληνες φιλάθλους από εν ενεργεία αθλητές που έφυγαν (αναπάντεχα) μέσα κι έξω από τα γήπεδα και σόκαραν την χώρα.

Κουκολίτσιος – Μουσιάρης

Μια βροχερή μέρα στις 6 Σεπτεμβρίου 1979, δύο ποδοσφαιριστές της ΑΕΛ, ο 19χρονος Δημήτρης Κουκουλίτσιος και ο 20χρονος Δημήτρης Μουσιάρης έχασαν τη ζωή τους σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.

Το αυτοκίνητο που οδηγούσε ο δεύτερος με κατεύθυνση προς την Αθήνα συγκρούστηκε μετωπικά με λεωφορείο του ΚΤΕΛ Λαμίας στο 111ο χιλιόμετρο, λίγο έξω από τη Θήβα, έχοντας συνεπιβάτη τον συμπαίκτη τους Γιάννη Βαλαώρα που σώθηκε κι έγραψε τη δική του ιστορία με τη φανέλα της ΑΕΛ.

Οι Κουκουλίτσιος και Μουσιάρης πήγαιναν για προπόνηση στην Εθνική ομάδα, ενώ ο Βαλαώρας υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία και επέστρεφε στη μονάδα του όπου είχε αποσπαστεί.

Γιώργος Μητσιμπόνας

Ήταν 13 Σεπτεμβρίου του 1997 όταν ο σπουδαίος αμυντικός, Γιώργος Μητσιμπόνας που κατέκτησε το Κύπελλο (1985) και το πρωτάθλημα (1988) με τη φανέλα της Λάρισας, έχασε τη ζωή του σε τροχαίο σε ηλικία 35 ετών.

Ο θάνατός του ήταν ανεξήγητος και αναπάντεχος. Μέρα μεσημέρι πηγαίνοντας σε προπόνηση του Τυρνάβου και με ηλιόλουστες συνθήκες.

Λευτέρης Μήλος
Αγωνίστηκε στη Λάρισα από το 1991 έως και το 1996 όταν και η ομάδα υποβιβάστηκε, ενώ στη συνέχεια φόρεσε τη φανέλα του Ηρακλή. Σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα στις 8 Μαρτίου του 1997.

Λίγες εβδομάδες πριν από τα 31α του γενέθλια και συγκεκριμένα τα ξημερώματα του Σαββάτου 8 Μαρτίου του 1997, ο Λευτέρης Μήλος έχασε άδοξα τη ζωή του, επιστρέφοντας από κέντρο διασκέδασης.

Στο 4ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Λάρισας-Νίκαιας, ο άλλοτε παίκτης της ΑΕΛ και του Ηρακλή, έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου  με συνέπεια να περάσει στο αντίθετο ρεύμα και να συγκρουστεί μετωπικά με ταξί και να αφήσει την τελευταία του πνοή στην άσφαλτο.

Μουκαντί Τσιμάνγκα

Ήρθε στην Ελλάδα τον Δεκέμβριο του 1989 για λογαριασμό του Εθνικού Πειραιώς και προϊόντος του χρόνου έπαιξε και στην Καλαμάτα και στον Ατρόμητο.

Έχασε τη ζωή του στις 30-4-1995 σε ηλικία 27 ετών, όταν κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης Πανελευσινιακός-Ατρόμητος στο γήπεδο Ελευσίνας για το πρωτάθλημα της Γ΄ Εθνικής, καθώς σε διεκδίκηση της μπάλας με τον παίκτη του Πανελευσινιακού Στέλιο Βογιατζή, ο τελευταίος εντελώς άθελά του, χτύπησε με τον αγκώνα τον Τσιμάνγκα στην καρωτίδα, με αποτέλεσμα να του προκαλέσει το θάνατο από ανακοπή.

Παναγιώτης Κατσούρης

Στις 9 Φεβρουαρίου του 1998 άφησε την τελευταία πνοή του στην άσφαλτο κι έκτοτε έγινε σύνθημα στα χείλη των οπαδών του «Δικεφάλου» («Κατσούρη ζεις, για πάντα ΠΑΟΚτσής»). Το νήμα της ζωής του κόπηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στην περιοχή της Θέρμης.

 Μετά τον εντοπισμό του διαλυμένου οχήματος από διερχόμενους οδηγούς, ο Κατσούρης μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ, όπου πιστοποιήθηκε ο θάνατός του.

Νώντας Σαμαρτζίδης 

Υπήρξε ένας από τους κορυφαίους πολίστες της Ευρώπης, αρχηγός της Εθνικής Ελλάδας, ενώ έπαιξε στον Άρη και τον Εθνικό. Στις 22 Ιουνίου 1996  άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία 31 ετών, ενώ έκανε ελεύθερη κατάδυση μαζί με φίλους του στην Παλαιά Επίδαυρο.

Το υγρό στοιχείο, με το οποίο είχε συνδέσει άρρηκτα ολόκληρη τη ζωή του, έμελλε να είναι αυτό που θα τον «προδώσει» και θα του αφαιρέσει τη ζωή.

Στέλιος Μαρκούσης

Στις 2 Σεπτεμβρίου 2015, ο 17χρονος τερματοφύλακας της Κ20 της Βέροιας, Στέλιος Μαρκούσης, κατά τη διάρκεια της προπόνησης αισθάνθηκε έντονη αδιαθεσία και έχασε τις αισθήσεις του.

Το ιατρικό επιτελείο πήγε να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες. Οι γιατροί της ομάδας κατάφεραν να τον επαναφέρουν αλλά λίγο αργότερα έχασε εκ νέου τις αισθήσεις του και άφησε την τελευταία του πνοή από ανακοπή καρδιάς.

Λύσανδρος Δικαιόπουλος

Την Πρωτομαγιά του 1938, ο 22χρονος παίκτης του Παναθηναϊκού, Λύσανδρος Δικαιόπουλος συγκρούστηκε στον αέρα με τον Τζανετή της ΑΕΚ, σε φιλική αναμέτρηση μεταξύ των δυο ομάδων στη Λεωφόρο.

Ο Δικαιόπουλος έπεσε άσχημα και χτύπησε σοβαρά με το πίσω μέρος του κεφαλιού στο έδαφος. Αμέσως μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Ερυθρού Σταυρού σε κατάσταση αφασίας με τους γιατρούς να διαπιστώνουν το κάταγμα στη βάση του κρανίου και διάσειση.

Αμέσως του έγινε παρακέντηση για την αφαίρεση του εσωτερικού αιματώματος, χωρίς όμως να καταφέρει να επανέλθει κι έσβησε μετά από δύο σχεδόν 24ώρα.

Πηγή: sdna.gr

Σχετικά Άρθρα