ΠΑΣΟΚ-ΕΚΛΟΓΕΣ: Προς “ναυάγιο” το ντιμπέιτ Ανδρουλάκη-Δούκα; Οργιώδες παρασκήνιο για τις συμμαχίες του β΄ γύρου

 ΠΑΣΟΚ-ΕΚΛΟΓΕΣ: Προς “ναυάγιο” το ντιμπέιτ Ανδρουλάκη-Δούκα; Οργιώδες παρασκήνιο για τις συμμαχίες του β΄ γύρου

Το ντιμπέιτ όπως φαίνεται θα εξελιχθεί σε σημείο τριβής μεταξύ των δύο μονομάχων στον β΄γύρο των εσωκομματικών εκλογών στο ΠΑΣΟΚ που θα αναδείξει και τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Ο Χάρης Δούκας έδωσε τρεις ημερομηνίες στον Νίκο Ανδρουλάκη ο οποίος όμως δεν έχει απαντήσει και όπως φαίνεται με βάση το πρόγραμμα, μια θετική απάντηση δείχνει δύσκολη. Εκτός του πρακτικού σκέλους πάντως είναι επικοινωνιακά λογικό ο κ. Ανδρουλάκης να μην επιθυμεί αντιπαράθεση πρόσωπο με πρόσωπο καθώς προηγείται του αντιπάλου του.

Το πρόγραμμα Ανδρουλάκη: Την Τετάρτη σήμερα δηλ. είναι πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί, δεν υπάρχει χρόνος για συμφωνία των όρων και οργάνωση του μηχανισμού παραγωγής, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης θα βρίσκεται σε προγραμματισμένη περιοδεία στην Ηλεία την οποία και δεν είχε επισκεφθεί στον πρώτο γύρο. Την Πέμπτη υπάρχει ο ποδοσφαιρικός αγώνας της εθνικής ομάδας με την εθνική Αγγλίας και την Παρασκευή ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πραγματοποιεί προεκλογική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη. Το Σάββατο πάντως μπορεί να αποδειχτεί μία μέρα κλειδί…

Στη χθεσινή συνάντηση συμφωνήθηκε το format του ντιμπέιτ, με 7 θεματικές ενότητες, στο πρότυπο του προηγούμενου debate μεταξύ των 6 υποψηφίων για τις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ.

Η πλευρά Δούκα ζήτησε να προστεθεί μία ενότητα για το αυξημένο κόστος ζωής, θέμα που είναι πρωταρχικής σημασίας για τους πολίτες και να αναδειχθεί η συζήτηση για τον ρόλο του ΠΑΣΟΚ την επόμενη μέρα. Όσον αφορά την ημερομηνία της διεξαγωγής του ντιμπέιτ ο κ. Δούκας ότι η πλευρά μας είναι διαθέσιμη και τις 3 ημέρες (Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο) και, πλέον, περιμένει την  απάντηση της πλευράς Ανδρουλάκη.

Στο παρασκήνιο τώρα παρά το γεγονός ότι οι 4 που έμειναν εκτός δεύτερου γύρου δεν παίρνουν θέση υπέρ του ενός ή του άλλου υποψήφιου με το εύλογο αιτιολογικό ότι «αυτό που μετράει είναι η συνοχή» στο παρασκήνιο όμως οι δύο διεκδικητές επιχειρούν να συνάψουν συμμαχίες, να χτίσουν γέφυρες και να διευρύνουν τις εκλογικές τους δεξαμενές.

Δημοσίως ουδείς εκ των Παύλο Γερουλάνο, Άννα Διαμαντοπούλου, Μιχάλη Κατρίνη και Νάντια Γιαννακοπούλου δεν στήριξαν είτε τον Χάρη Δούκα είτε τον Νίκο Ανδρουλάκη, θεωρώντας ότι πολλές φορές κάτι τέτοιο προφανώς και γυρνάει μπούμερανγκ. Άλλωστε, και οι «3», αν εξαιρέσει κανείς την Νάντια Γιαννακοπούλου που έχει διαφωνήσει ανοικτά με τον Ν. Ανδρουλάκη, δεν θα ήθελαν να δημιουργήσουν έριδες από την πρώτη στιγμή.

Ο Παύλος Γερουλάνος ξεκαθάρισε πως «μιλήσαμε με τον Χάρη Δούκα και τον Νίκο Ανδρουλάκη για το ΠΑΣΟΚ επόμενης ημέρας, πως θα το ανοίξουμε και θα το προετοιμάσουμε». Ο ίδιος κατέθεσε και στους δύο μια δέσμη προτάσεων,  που  περιλαμβάνει  καταστατικό Συνέδριο και πλήρη οργανωτική και εκλογική ετοιμότητα του Κινήματος σε 9 μήνες (πριν το καλοκαίρι του 2025),  προγραμματικό Συνέδριο σε ένα χρόνο (αμέσως μετά το καλοκαίρι του 2025) και πλήρες κυβερνητικό πρόγραμμα, ανά τομέα πολιτικής και ανά περιφέρεια, μέχρι το τέλος του 2025, με έτοιμα τα 5 πρώτα νομοσχέδια του κόμματος.

Όμως τα μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας έχουν εξελιχθεί σε «αγκάθι» τόσο για τον Νίκο Ανδρουλάκη όσο και για τον Χάρη Δούκα. Στην Αθήνα και κατ’ επέκταση στην Αττική τον πρώτο λόγο τον έχει ο Παύλος Γερουλάνος. Η πρωτιά του ενίσχυσε κατά πολύ το πολιτικό του κεφάλαιο, εάν λάβει κανείς υπόψη ότι ξεπέρασε πανελλαδικά το 21% όταν στις εκλογές του ΚΙΝΑΛ το 2021 είχε λάβει μόλις των 8% των ψήφων.

Από την άλλη πλευρά, η Άννα Διαμαντοπούλου, που απουσιάζει για πολλά χρόνια από τα τεκταινόμενα του ΠΑΣΟΚ, πέρασε στην Αθήνα αλλά και στην Αττική τόσο τον Νίκο Ανδρουλάκη όσο και τον Χάρη Δούκα, ενώ στη Θεσσαλονίκη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, κατέλαβε την πρώτη θέση. Υπό αυτό το πρίσμα, είναι αδύνατον να θεωρήσει κάποιος ότι την επομένη της 14ης Οκτωβρίου, η ίδια θα βρίσκεται εκτός πολιτικού παιχνιδιού.

Στην εξίσωση πρέπει να προστεθούν τα εξής: Ο κάθε υποψήφιος κατέθεσε κατά την προεκλογική περίοδο την δική του ιδεολογική και πολιτική πλατφόρμα. Παύλος Γερουλάνος και Άννα Διαμαντοπούλου – εκ του αποτελέσματος – θα είναι ρυθμιστικοί παράγοντες και της δεύτερης Κυριακής αλλά και της επόμενης ημέρας για το κόμμα. Νίκος Ανδρουλάκης και Παύλος Γερουλάνος έχουν ιδεολογικές διαφορές, ενώ τον Χάρη Δούκα με την Άννα Διαμαντοπούλου τους χωρίζει ιδεολογικό χάος.

Το ζητούμενο όμως πάνω από όλα είναι η συμμετοχή και η προσέλευση στις νέες κάλπες κάτι που απασχολεί όλες τις πτέρυγες της Χαριλάου Τρικούπη καθώς στον δεύτερο γύρο αυτοί που προσέρχονται στις εκλογές είναι λιγότεροι από την πρώτη Κυριακή. Όμως η ακτινοβολία του νέου προέδρου σχετίζεται άμεσα με τον αριθμό των ψηφισάντων ενώ η ενότητα την επόμενη ημέρα, με βάση την εικόνα που διαμορφώθηκε στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών, προϋποθέτει συναινέσεις και συμφωνίες.

Σχετικά Άρθρα