Άγκυρα: Συνεχίζει το εμπόριο με Ισραήλ μέσω… Παλαιστίνης;

 Άγκυρα: Συνεχίζει το εμπόριο με Ισραήλ μέσω… Παλαιστίνης;

Παρά την απόφαση της Τουρκίας να αναστείλει τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ, το εμπόριο μεταξύ των δύο χωρών φέρεται να συνεχίζεται, όπως σημειώνουν τοπικά μέσα. Τα στοιχεία που δημοσίευσε το Τουρκικό Στατιστικό Ινστιτούτο ενισχύουν περαιτέρω αυτούς τους ισχυρισμούς. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που επικαλείται η TURKSTAT, η τελευταία καταγεγραμμένη εξαγωγή με το Ισραήλ ήταν 1,514 εκατομμύρια δολάρια τον Μάιο. Μετά τον Μάιο, δεν υπήρξε εμπόριο με το Ισραήλ σύμφωνα με τα επίσημα αρχεία.

Ωστόσο, υπήρξε αξιοσημείωτη αύξηση του εμπορίου μεταξύ της Τουρκίας και της Παλαιστίνης τον Μάιο. Τα στοιχεία των εξαγωγών προς την Παλαιστίνη, που ήταν 9,360 εκατ. δολάρια τον Απρίλιο, εξαπλασιάστηκαν μετά τη διακοπή των εμπορικών συναλλαγών της Άγκυρας με το Ισραήλ στα 571,2 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τρίτη, πέντε μήνες αφότου η Άγκυρα διέκοψε το εμπόριο με το Ισραήλ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον πόλεμο στη Γάζα.

Τα στοιχεία αυτά ακολουθούν ένα ασυνήθιστο μοτίβο όσον αφορά τις εξαγωγές προς την Παλαιστίνη. Κατά τους 4 πρώτους μήνες του έτους, οι εξαγωγές από την Τουρκία προς την Παλαιστίνη ανήλθαν σε 47,585 εκατομμύρια δολάρια. Καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023, οι εξαγωγές από την Τουρκία προς την Παλαιστίνη ανήλθαν σε 132,374 εκατομμύρια δολάρια.

  • Σύμφωνα με τα στοιχεία της TURKSTAT, οι εξαγωγές τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους ξεπέρασαν τις εξαγωγές που πραγματοποιήθηκαν ολόκληρο το 2023.

Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς, ενώ οι εταιρείες που συνεχίζουν ακόμη να συναλλάσσονται με το Ισραήλ καταγράφουν κατά την έξοδο από την Τουρκία ως σημείο προορισμού την Παλαιστίνη, το σημείο αυτό αλλάζει σε Ισραήλ στη διαδρομή των πλοίων. Αναφέρεται ότι αυτός είναι ο λόγος για την αφύσικη αύξηση των στοιχείων των εξαγωγών προς την Παλαιστίνη.

  • Ο Τούρκος βουλευτής της αντιπολίτευσης Μουσταφά Γενέρογλου κατέθεσε τη Δευτέρα επερώτηση σχετικά με την απότομη αύξηση των εξαγωγών προς τα παλαιστινιακά εδάφη και τη συνέχιση της κίνησης πλοίων από την Τουρκία προς το Ισραήλ παρά την απαγόρευση του εμπορίου.

Ο Γενέρογλου ζήτησε από τον υπουργό Εμπορίου Ομέρ Πολάτ να απαντήσει στις αναφορές των τοπικών μέσων ενημέρωσης ότι το εμπόριο με το Ισραήλ συνεχίζει να διεξάγεται μυστικά μέσω παλαιστινιακών εταιρειών και ότι τα εμπορεύματα αναγράφονται στα ναυτιλιακά έγγραφα ως προοριζόμενα για τα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ στην πραγματικότητα προορίζονται για το Ισραήλ.

  • Απαντώντας σε αίτημα του Reuters για σχολιασμό, το τουρκικό υπουργείο Εμπορίου παρέπεμψε σε προηγούμενες δηλώσεις για το θέμα.

Στις 18 Σεπτεμβρίου, το υπουργείο διέψευσε ότι το εμπόριο με το Ισραήλ συνεχίζεται και επιβεβαίωσε ότι είχε σταματήσει στις 2 Μαΐου. Όπως δήλωσε, οι παλαιστινιακές αρχές έχουν επανειλημμένα δηλώσει ότι τα τουρκικά προϊόντα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο στα παλαιστινιακά εδάφη, τα οποία περιλαμβάνουν τη Λωρίδα της Γάζας, την κατεχόμενη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

  • Το τουρκικό υπουργείο Εμπορίου επέβαλε περιορισμούς στις εξαγωγές 54 προϊόντων προς το Ισραήλ τον Απρίλιο, πριν σταματήσουν εντελώς οι εισαγωγές και οι εξαγωγές στις αρχές Μαΐου.

Η Τουρκία δηλώνει τώρα ότι δεν θα επαναλάβει το εμπόριο με το Ισραήλ, αξίας 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, μέχρι να υπάρξει μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και ανθρωπιστική πρόσβαση στην περιοχή, αποτελώντας τον πρώτο σημαντικό εμπορικό εταίρο του Ισραήλ που προβαίνει σε μια τέτοια κίνηση.

Σχετικά Άρθρα