ΣΥΡΙΖΑ: Η ΚΕ αποφασίζει για διαγραφή Κασσελάκη μετά το εξώδικο-Ανοιχτή νέα διάσπαση της ΚΟ

 ΣΥΡΙΖΑ: Η ΚΕ αποφασίζει για διαγραφή Κασσελάκη μετά το εξώδικο-Ανοιχτή νέα διάσπαση της ΚΟ

Το άρθρο 19 του Καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς με απόφαση της Πολιτικής Γραμματεία το Σάββατο 12/10  θα συγκληθεί εκτάκτως η Κεντρική Επιτροπή προκειμένου να αποφασίσει επί της ουσίας αν θα ενεργοποιηθεί η διαδικασία διαγραφής του Στέφανου Κασσελάκη. Πρόταση πού έχει κάνει ήδη ο πρώην  βουλευτής και μέλος της ΚΕ Θέμης Μουμουλίδης στην προηγούμενη συνεδρίαση της Κ.Ε. και την οποία επανέλαβαν ουσιαστικά χθες σε μια ακόμη εκρηκτική συνεδρίαση της Π.Γ. η Όλγα Γεροβασίλη, ο Κώστας Ζαχαριάδης και η Κατερίνα Νοτοπούλου.

Ωστόσο και άλλα στελέχη καταδίκασαν την ποινικοποίηση των διαδικασιών του κόμματος, εξαιτίας του εξωδίκου Κασσελάκη προς την Π.Γ και και την Κ.Ε. με αφορμή τη διαρροή κατά τον ίδιο του “πόθεν έσχες” στον Τύπο και τη δημοσιοποίηση του.

Σύμφωνα λοιπόν με το άρθρο 19 του Καταστατικού του κόμματος, στα άρθρα 3, 4 και 5 αναφέρεται:

– Η Επιτροπή Δεοντολογίας μεριμνά για την τήρηση του καταστατικού και τη συμμόρφωση των μελών με τις αρχές του κόμματος, όπως αυτές περιγράφονται στο Καταστατικό και στον Κώδικα Δεοντολογίας. Διαπιστώνει παραβιάσεις του καταστατικού και των κανόνων δεοντολογίας και επιβάλλει τις εξής κυρώσεις, ανάλογα με τη βαρύτητα του πειθαρχικού παραπτώματος (α) Σύσταση,(β) Επίπληξη, (γ) Αναστολή της ιδιότητας του μέλους για ορισμένο χρονικό διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τον έναν (1) χρόνο, (δ)Διαγραφή

– Ειδικά για τις κυρώσεις της αναστολής και της διαγραφής απαιτείται πριν την λήψη απόφασης, γνώμη του ανώτατου οργάνου (ΟΜ, ΝΕ ΚΕ) στο οποίο συμμετέχει ο ελεγχόμενος

– Η Επιτροπή Δεοντολογίας επιλαμβάνεται μιας υπόθεσης:(α) αυτεπαγγέλτως, (β) μετά από καταγγελία του παθόντος/της παθούσας, όταν η αντικαταστατική ή αντιδεοντολογική συμπεριφορά προσβάλλει τα δικαιώματα άλλου μέλους που κατοχυρώνονται στο παρόν καταστατικό, (γ) μετά από παραπομπή από:  την ΟΜ στην οποία ανήκει ο ελεγχόμενος/η ελεγχόμενη, την ΝΕ στην οποία ανήκει ή υπάγεται ο ελεγχόμενος/η ελεγχόμενη, την Κ.Ε., τον Γραμματέα ή τον Πρόεδρο του κόμματος.

– Η Επιτροπή Δεοντολογίας κρίνει σε πρώτο και τελευταίο βαθμό τα πειθαρχικά παραπτώματα των μελών του Κόμματος. Ειδικά στην περίπτωση επιβολής αναστολής της ιδιότητας του μέλους ή διαγραφής, αποφασίζει με αυξημένη πλειοψηφία δύο τρίτων (2/3) των μελών της. Τα πορίσματά της διαβιβάζονται στον Γραμματέα της ΚΕ, ο οποίος και ενημερώνει σχετική την Πολιτική Γραμματεία.

  • Έτσι στην περίπτωση του Στ. Κασσελάκη πρέπει τυπικά να υπάρχει γνώμη από τη ΟΜ ή τη ΝΕ στη οποία είναι μέλος, καθώς δεν είναι μέλος της ΚΕ ή παραπομπή του στην Ε.Δ. από την ΟΜ στην οποία ανήκει ο ελεγχόμενος/η ελεγχόμενη, ή από την ΝΕ στην οποία ανήκει ή υπάγεται ο ελεγχόμενος/η ελεγχόμενη, ή από την, ή τον Γραμματέα…”‘.

Με άλλα λόγια το Σάββατο κρίνονται όλα για τον Στέφανο Κασσελάκη και αναλόγως της απόφασης και το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν αποκλείεται η διάσπαση ακόμη και σε επίπεδο Κ.Ο. να συμβει πριν καν ξεκινήσουν οι εσωκομματικές διαδικασίες προς το Συνέδριο και τις προεδρικές εκλογές.

Η συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας μετά το εξώδικο που απέστειλε ο Στέφανος Κασσελάκης στην Πολιτική γραμματεία και την Κεντρική Επιτροπή μετά τη διαρροή του πόθεν έσχες του έγινε σε εκρηκτικό κλίμα και όπως αποφασίστηκε, θα πραγματοποιηθεί εκτάκτως Κεντρική Επιτροπή το Σάββατο, προκειμένου να συζητήσουν για το εξώδικο και πώς πρέπει να απαντήσουν, αν θα μπει δηλαδή θέμα διαγραφής Κασσελάκη.

Ειδικότερα η απόφαση της Π.Γ. αναφέρει:

– Η ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία συνεδρίασε σήμερα, μεταξύ άλλων, για να προχωρήσει η διαδικασία σχετικά με τις υποψηφιότητες για την εκλογή προέδρου, και την ανάρτηση, σήμερα, του πόθεν έσχες των υποψηφίων, όπως προβλέπεται από τις αποφάσεις της Κ.Ε
– Συνεπώς, διαρροές πόθεν έσχες οποιουδήποτε υποψηφίου, δεν έχουν κανένα νόημα, είναι απολύτως καταδικαστέες και δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τη Γραμματέα της Κ.Ε., ούτε με την ΠΓ και τα όργανα του κόμματος.
– Οποιοσδήποτε ισχυρισμός περί του αντιθέτου, σκοπό έχει τη δημιουργία τεχνητής έντασης, και δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.
– Είναι πρωτοφανής η πράξη της εξώδικης διαμαρτυρίας απέναντι στα όργανα του κόμματος από τον πρώην πρόεδρό και επιστρέφεται ως απαράδεκτη.
– Επισημαίνεται ότι, στην απόφαση της Κ.Ε. της 21 Σεπτεμβρίου 2024, τίθεται ως προϋπόθεση για όλους τους υποψηφίους η κατάθεση πόθεν έσχες, ώστε να δημοσιοποιηθεί στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, και σημειώνεται ότι «είναι επιτακτική ανάγκη, για να αποδείξουμε στην πράξη και όχι στα λόγια, ότι ούτε το κόμμα μας, ούτε τα στελέχη μας έχουν να κρύψουν ο,τιδήποτε». Ως εκ τούτου, η κατάθεση των αναγκαίων υπογραφών, καθώς και αντιγράφου πόθεν έσχες συνιστά ρητή συναίνεση για τη δημοσιοποίηση του στην ιστοσελίδα.
– Η Π.Γ. συγκαλεί σε έκτακτη συνεδρίαση την Κεντρική Επιτροπή το Σάββατο 12/10/2024 κατόπιν των τελευταίων εξελίξεων ώστε να προχωρήσει συντεταγμένα στις προβλεπόμενες διαδικασίες για εκλογή Προέδρου.

Να σημειωθεί ότι μετά από αίτημα της Πολιτικής Γραμματείας, ο Σωκράτης Φάμελλος απέστειλε χθες  το Πόθεν Έσχες του στο κόμμα και η επίσημη κατάθεση υποψηφιότητας με όλα τα σχετικά έγγραφα και τις υπογραφές θα γίνει σήμερα το μεσημέρι, όπως έχει προγραμματιστεί. Το πόθεν έσχες Κασσελάκη, όπως και όλων των υποψηφίων κατατίθενται στο κόμμα με την προοπτική της  δημόσιας ανάρτησής τους στην ιστοσελίδα του ΣΥΡΙΖΑ. Η δημόσια ανάρτηση είναι μία από τις προϋποθέσεις για την κατάθεση υποψηφιότητας.

Με νέα ανάρτησή του στο facebook ο Παύλος Πολάκης ζητά να αποσυρθούν άμεσα τα εξώδικα και να σταματήσει η παραφιλολογία περί διαγραφής υποψηφίου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για θέατρο σκιών και καλώντας τους συνυποψηφίους του για την προεδρία του κόμματος να συναντηθούν και να συμφωνήσουν τους όρους ενός έντιμου και καθαρού αγώνα.

Στην ανάρτησή του ο Παύλος Πολάκης αναφέρει χαρακτηριστικά:

“ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΣΤΑΘΟΥΜΕ ΣΤΟ ΥΨΟΣ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΥΘΥΝΗΣ ΜΑΣ
Έχω δηλώσει ότι ήμουν, είμαι και θα είμαι ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και θεωρώ μονόδρομο για την επανατοποθέτηση του κόμματος σε κυβερνητική τροχιά, την ομαλή εκλογή νέου προέδρου, χωρίς αποκλεισμούς.
Η κοινωνία απαιτεί να κριθεί η εκλογή στο πεδίο της πολιτικής, με κατάθεση θέσεων και προγράμματος από όλους του υποψήφιους. Έχω δώσει πρώτος το παράδειγμα.
Απευθύνω σήμερα κάλεσμα σε όλους του συνυποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, να συναντηθούμε και να συμφωνήσουμε στους όρους ενός έντιμου και καθαρού αγώνα που θα δυναμώνει και δεν θα εξαϋλώνει τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.
Να σταθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων και να σταματήσει το θέατρο σκιών όπου πρωταγωνιστούν δήθεν θύτες και δήθεν θύματα. Δε μας αξίζει ούτε η κακομοιριά και τα εξώδικα, ούτε η μικροπολιτικη ούτε τα σχέδια που εξυφαίνονται σε νύχτα σε υπόγεια!
Καλώ να αποσυρθούν ΑΜΕΣΑ τα εξώδικα και να ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ολη η παραφιλολογία περί διαγραφής υποψηφίου προέδρου!!
Δεν διαπραγματεύομαι την αξιοπρέπειά μου και δεν με αφορά οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη, πέρα από μια ανοιχτή, μαζική, δημοκρατική διαδικασία. Να νικήσει αυτός που θα επιλέξει ο λαός της δημοκρατικής παράταξης!
Στην βάση των αποφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, να πάρουμε όλοι θέση δημόσια, σήμερα. Είμαι παρών για τον μεγάλο και νικηφόρο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και όχι ένα κόμμα διευθετήσεων και τακτικισμών στο περιθώριο της πολιτικής ζωής και μακριά από τις ανάγκες των ανθρώπων!
Αν κάποιος δεν θέλει ή δεν μπορεί να αντιληφθεί το μήνυμά μου, τότε επιθυμεί το κακό και όχι το καλό, την ρευστοποίηση και όχι την ενίσχυση της ιστορικά αναγκαίας μεγάλης πλειοψηφικής Αριστεράς.
Η ώρα να συναντηθούμε όλοι με την ευθύνη μας, έφθασε!
ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ
βουλευτής Χανίων, υποψήφιος πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ”.

Τα Πόθεν Έσχες των πέντε υποψηφίων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ αναρτήθηκαν αργά χθες το βράδυ στο επίσημο site του κόμματος λίγες ώρες μετά την διαρροή των περιουσιακών στοιχείων του Στέφανου Κασσελάκη που τον οδήγησε να στείλει εξώδικο στον ΣΥΡΙΖΑ και να ζητήσει την διαγραφή της γραμματέως του κόμματος. Ράνιας Σβίγκου.

  • Ο Στέφανος Κασσελάκης φαίνεται να είναι ο πιο πλούσιος από τους πέντε υποψήφιους για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, σύμφωνα πάντα με τα Πόθεν Έσχες, καθώς έχει εισόδημα περίπου 1,7 εκατομμύρια δολάρια, όπως και 70.000 δολάρια από ενοίκια.

Ακόμη δηλώνει τα γνωστά ακίνητα που είναι στο όνομά του, όπως το σπίτι στις Σπέτσες, την γονική παροχή στον Νέο Κόσμο, την ιδιοκτησία 55 στρεμ στο 2024 στην Νέα Υόρκη με τη βίλα που διατίθεται προς ενοικίαση.  Αντίθετα δεν δηλώνει την κατοικία του στο Κολωνάκι καθώς αγοράστηκε αγοράστηκε μέσα στο 2024

Δείτε τα Πόθεν Έσχες των υποψηφίων για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ: https://syriza.gr/pothen-esches-ypopsifiotiton/

Σχετικά Άρθρα