Ελπιδοφόρες προοπτικές για την Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας χάρη σε νέες θεραπείες

 Ελπιδοφόρες προοπτικές για την Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας χάρη σε νέες θεραπείες

Οι σοβαρές οφθαλμολογικές παθήσεις μπορούν να επηρεάσουν την όραση και να προκαλέσουν μερική ή ολική απώλειά της, αν δεν αντιμετωπιστούν εγκαίρως. Μεταξύ των πιο κοινών και σοβαρών οφθαλμολογικών παθήσεων είναι η Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας, η οποία, αν μείνει αδιάγνωστη ή χωρίς την κατάλληλη θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρή μείωση της κεντρικής όρασης.

«Η εκφύλιση ωχράς κηλίδας, γνωστή και ως Ηλικιακή Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας (ΗΕΩ), είναι μια από τις κύριες αιτίες απώλειας όρασης σε άτομα ηλικίας άνω των 50 ετών», επισημαίνει, μιλώντας στο libre, o Δρ. Αναστάσιος Κανελλόπουλος, καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο NYU της Νέας Υόρκης, προσθέτοντας πως, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του Εθνικού Ινστιτούτου Ματιών (National Eye Institute, NEI), η πάθηση αυτή επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και είναι η κύρια αιτία τύφλωσης στους ηλικιωμένους στις ανεπτυγμένες χώρες».

Πώς επηρεάζει η ΗΕΩ την όραση

«Η νόσος επιδρά στην ωχρά κηλίδα, ένα μικρό αλλά εξαιρετικά σημαντικό σημείο στον αμφιβληστροειδή, το οποίο είναι υπεύθυνο για την κεντρική όραση».

Ξηρή και Υγρή Ωχρά Κηλίδα

Η Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας μπορεί να χωριστεί σε δύο μορφές: την ξηρή και την υγρή μορφή. Η ξηρή μορφή είναι πιο συχνή και αναπτύσσεται αργά, ενώ η υγρή μορφή είναι λιγότερο συχνή αλλά πιο σοβαρή, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη και πιο σοβαρή απώλεια όρασης.

«Η θεραπεία της Εκφύλισης Ωχράς Κηλίδας έχει σημειώσει εντυπωσιακή πρόοδο τα τελευταία χρόνια, ειδικά στον τομέα των νέων φαρμάκων και τεχνολογιών» τονίζει ο Δρ. Αναστάσιος Κανελλόπουλος, ενημερώνοντας για τις υπάρχουσες αλλά και τις νεότερες θεραπείες για την Εκφύλιση της Ωχράς Κηλίδας.

Γονιδιακή θεραπεία

Μια από τις πιο καινοτόμες προσεγγίσεις που διερευνώνται είναι η γονιδιακή θεραπεία, η οποία στοχεύει να διορθώσει γενετικές ανωμαλίες που σχετίζονται με την ανάπτυξη της υγρής μορφής Εκφύλισης Ωχράς Κηλίδας, αντικαθιστώντας ή τροποποιώντας τα ελαττωματικά γονίδια. Όπως αναφέρει ο Δρ. Κανελλόπουλος: «τα πρώιμα αποτελέσματα αυτών των μελετών είναι πολύ ελπιδοφόρα, καθώς η θεραπεία αυτή θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των ενέσεων που απαιτούνται ή ακόμα και να προσφέρει μακροχρόνια λύση για την ασθένεια».

Βιολογικοί παράγοντες

Εκτός από τη γονιδιακή θεραπεία, οι βιολογικοί παράγοντες είναι μια νέα κατηγορία φαρμάκων, που δείχνουν υποσχέσεις στη θεραπεία της ΗΕΩ. «Οι βιολογικοί παράγοντες είναι ειδικά παρασκευασμένα φάρμακα που στοχεύουν συγκεκριμένα μόρια τα οποία εμπλέκονται στην εξέλιξη της νόσου, όπως το VEGF (vascular endothelial growth factor), που προκαλεί την ανάπτυξη των ανώμαλων αιμοφόρων αγγείων στην υγρή μορφή της νόσου. Νέα φάρμακα αυτής της κατηγορίας εστιάζουν στην παράταση της διάρκειας δράσης, μειώνοντας έτσι την ανάγκη για συχνές επισκέψεις και θεραπείες».

Θεραπείες με βλαστοκύτταρα

Η χρήση των βλαστοκυττάρων στη θεραπεία της Εκφύλισης Ωχράς Κηλίδας είναι επίσης ένα πολλά υποσχόμενο πεδίο έρευνας. «Βλαστοκύτταρα που προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή ή από δωρητές μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποκατάσταση των κατεστραμμένων κυττάρων της ωχράς κηλίδας», σύμφωνα με τον Δρ. Κανελλόπουλο, ο οποίος εξηγεί πως η τεχνολογία αυτή βρίσκεται ακόμη σε πειραματικά στάδια, ωστόσο, τα πρώτα κλινικά αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά και δείχνουν ότι τα βλαστοκύτταρα μπορούν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της όρασης, ιδιαίτερα σε άτομα με προχωρημένα στάδια της νόσου.

Νέα φάρμακα για την ξηρή μορφή της ΗΕΩ

Η ξηρή μορφή της ΗΕΩ, αν και πιο αργά εξελισσόμενη από την υγρή μορφή, είναι εξίσου επιβλαβής. «Η πρόσφατη έγκριση του πρώτου φαρμάκου για την ξηρή μορφή της ΗΕΩ αποτελεί σημαντικό βήμα. Αυτό το φάρμακο στοχεύει την προοδευτική λέπτυνση των ιστών της ωχράς κηλίδας, μειώνοντας την ταχύτητα επιδείνωσης της όρασης. Τα πρώτα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, με τους ασθενείς να δείχνουν βελτιωμένη σταθερότητα της όρασής τους και λιγότερες επιπτώσεις στην καθημερινή τους ζωή», λέει ο Δρ. Κανελλόπουλος.

Φωτοδυναμική θεραπεία

«Είναι μια ακόμα εναλλακτική θεραπεία για την υγρή μορφή της ΗΕΩ. Αυτή η τεχνική χρησιμοποιεί ένα φωτοευαισθητοποιητικό φάρμακο που ενεργοποιείται με τη χρήση λέιζερ, καταστρέφοντας τα ανώμαλα αιμοφόρα αγγεία χωρίς να βλάπτει τον περιβάλλοντα ιστό. Αν και δεν είναι τόσο συχνά χρησιμοποιούμενη όσο οι ενέσεις αντι-VEGF, η θεραπεία αυτή παραμένει μια σημαντική εναλλακτική για ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στις ενέσεις ή που επιθυμούν μια λιγότερο επεμβατική προσέγγιση».

Ο καθηγητής Οφθαλμολογίας, Αναστάσιος Κανελλόπουλος, επιστημονικός διευθυντής της Μονάδας Ημερήσιας Νοσηλείας LaserVision, υπογραμμίζει σχετικά με τις νέες θεραπείες: «Η έγκριση των νέων θεραπειών, καθώς και η ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών, φέρνουν τους ασθενείς με Εκφύλιση Ωχράς Κηλίδας πιο κοντά σε αποτελεσματικές, εξατομικευμένες θεραπείες που μπορούν να σταθεροποιήσουν ή ακόμα και να βελτιώσουν την όρασή τους. Η συνεχής έρευνα σε θεραπείες με βλαστοκύτταρα και η γονιδιακή θεραπεία ανοίγουν τον δρόμο για επαναστατικές προσεγγίσεις στην καταπολέμηση της νόσου».

Σχετικά Άρθρα