Διαμαρτυρίες Παναθηναϊκού για πέναλτι – Τι λέει ο κανονισμός για τη μπάλα στο χέρι

 Διαμαρτυρίες Παναθηναϊκού για πέναλτι – Τι λέει ο κανονισμός για τη μπάλα στο χέρι

Aντιδράσεις από την πλευρά του Παναθηναϊκού έχουν προκληθεί για τη φάση του ντέρμπι με τον Ολυμπιακό με πρωταγωνιστές τους Τζούρισιτς, Τζολάκη και Ρέτσο, για την οποία οι “πράσινοι” ζητούν πέναλτι.

Στους κανόνες του παιχνιδιού (αρ.12), που αφορούν το παίξιμο της μπάλας με το χέρι, αναφέρονται τα εξής:

«Για τους σκοπούς του ορισμού των παραπτωμάτων παιξίματος της μπάλας με το χέρι, το ανώτερο όριο του βραχίονα θα θεωρείται το κάτω μέρος της μασχάλης. Δεν συνιστά παράβαση κάθε επαφή του χεριού/βραχίονα ενός παίκτη με την μπάλα.

Πρόκειται για παράπτωμα όταν ο παίκτης:

✓ αγγίξει με πρόθεση την μπάλα με το χέρι/τον βραχίονα, για παράδειγμα κινεί το χέρι/βραχίονα προς την μπάλα

✓ αγγίζει την μπάλα με το χέρι/τον βραχίονά του κατά τρόπο που αυτό να καθιστά το σώμα του αφύσικα μεγαλύτερο. Θεωρείται ότι ένας παίκτης έχει καταστήσει το σώμα του αφύσικα μεγαλύτερο, όταν η θέση του χεριού/βραχίονά του δεν προκύπτει ή δεν δικαιολογείται από την κίνηση του σώματος του παίκτη κατά τη συγκεκριμένη φάση. Ο παίκτης, έχοντας το χέρι/τον βραχίονά του σε τέτοια θέση, διακινδυνεύει/ παίρνει το ρίσκο να ακουμπήσει η μπάλα το χέρι/τον βραχίονά του και να του καταλογιστεί παράβαση.

✓ σημειώνει γκολ στο αντίπαλο τέρμα: κατευθείαν από το χέρι/βραχίονά του, ακόμα και αν ήταν τυχαίο, συμπεριλαμβανομένου του τερματοφύλακα αμέσως αφού η μπάλα έχει αγγίξει το χέρι/βραχίονα του, ακόμα και αν ήταν τυχαίο».

ΠΑΕ Παναθηναϊκός: Να ντρέπονται όσοι αντιμετωπίζουν έτσι τον Παναθηναϊκό και τον κόσμο του

Η «πράσινη» ΠΑΕ ξεκαθάρισε ότι ξεπεράστηκε κάθε όριο ανοχής και αντοχής, αναφέροντας το αντικανονικό γκολ του Asteras Aktor στην πρεμιέρα, το πέναλτι για την… γροθιά στον Βαγιαννίδη που δεν δόθηκε κόντρα στον Πανσερραϊκό αλλά και την φάση με το χέρι του Ρέτσου στο «αιώνιο» ντέρμπι.

Αναλυτικά:

«Ο Παναθηναϊκός έχει αποδείξει ότι διαφέρει από τις πρακτικές άλλων, δεν ασχολείται με το παρασκήνιο, ούτε προσπαθεί να ελέγξει τη διαιτησία. Είναι, όμως, φανερό ότι κάποιοι έχουν παρεξηγήσει τη στάση μας. Δεν εξηγείται αλλιώς ότι μόνο στις πρώτες επτά αγωνιστικές η ομάδα μας έχει το θλιβερό προνόμιο των highlights λάθος διαιτητικών αποφάσεων.

Στον αγώνα με τον Αστέρα Τρίπολης μέτρησε ένα άκυρο γκολ, με τον Πανσερραϊκό η απόφαση του διαιτητή για πέναλτι σε γροθιά του αντίπαλου τερματοφύλακα στον Βαγιαννίδη άλλαξε με απίθανη παρέμβαση VAR και βέβαια στο αποψινό ματς με τον Ολυμπιακό που ο Ρέτσος μπλόκαρε με τα χέρια τη μπάλα μέσα στη μικρή περιοχή και ένα πέναλτι – ορισμός δεν καταλογίστηκε. Αναμένουμε με μεγάλο ενδιαφέρον  να λάβουμε αρμοδίως εξήγηση πώς ένας ποδοσφαιριστής μπλοκάρει τη μπάλα με τα χέρια εντός περιοχής και δεν καταλογίζεται πέναλτι.

Πρέπει να ντρέπονται όσοι αντιμετωπίζουν έτσι τον Παναθηναϊκό και τους 60.000 φιλάθλους μας που γέμισαν σήμερα το Ολυμπιακό Στάδιο. Από εδώ και πέρα, θα σταθούμε απέναντι σε όσα συμβαίνουν, γιατί έχει ξεπεραστεί κάθε όριο ανοχής και αντοχής».

Σχετικά Άρθρα