Γερουλάνος/ Οριακά ηττημένος, αλλά (και) νικητής- Πώς η Διαμαντοπούλου του έκοψε τον δρόμο προς την ηγεσία- Αναβαθμίζεται ο ρόλος του την επόμενη μέρα

 Γερουλάνος/ Οριακά ηττημένος, αλλά (και) νικητής- Πώς η Διαμαντοπούλου του έκοψε τον δρόμο προς την ηγεσία- Αναβαθμίζεται ο ρόλος του την επόμενη μέρα

Η χθεσινή βραδιά θα μείνει στη συλλογική μνήμη για την απίστευτη και μέχρι τέλους αμφίρροπη αναμέτρηση για τη δεύτερη θέση, που κρίθηκε εν τέλει για μόλις 858 ψήφους. Ο Χάρης Δούκας (21,41%) κέρδισε στο νήμα τον Παύλο Γερουλάνο (21,12%) και πέρασε στο δεύτερο γύρο χάρη στις καλύτερες επιδόσεις που είχε στην επαρχία, ενώ ήρθε τέταρτος στην Αθήνα και την Αττική (με διαφορά πρώτευσε ο Π. Γερουλάνος με δεύτερη την Ά. Διαμαντοπούλου και τρίτο τον Ν. Ανδρουλάκη) και στη Θεσσαλονίκη (όπου πρώτευσε ο Ν. Ανδρουλάκης, με δεύτερη την Α. Διαμαντοπούλου και τρίτο τον Π. Γερουλάνο).

Ο Παύλος Γερουλάνος, με αφετηρία την πολύ καλή εμφάνισή του στο ντιμπέϊτ έκανε μία εξαιρετική κούρσα την τελευταία εβδομάδα και μόνο οριακά (για περίπου 850 ψήφους) έχασε τη δεύτερη θέση. Όμως, παρότι ηττηθείς κατέγραψε αρχηγική δυναμική η οποία πολύ δύσκολα θα αμφισβητηθεί από όποιον εκ των Νίκου Ανδρουλάκη και Χάρη Δούκα κερδίσει την τελική μάχη. Οι φήμες θέλουν τον βουλευτή της Α΄Αθήνας (που κέρδισε κατά κράτος τη μάχη της Αττικής) να μην έχει καλές σχέσεις με τον δήμαρχο Αθηναίων, από την άλλη, όμως, δεν μπορεί να στηρίξει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ που εκ των πρώτων αμφισβήτησε μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών. Η δήλωσή του, άλλωστε, μετά την ανακοίνωση των τελικών αποτελεσμάτων δείχνει πως θα κρατήσει δημοσίως στάση ουδετερότητας.

Το επιτελείο Γερουλάνου εξηγεί, πάντως, ότι η μάχη χάθηκε επειδή η υποψηφιότητα της Άννας Διαμαντοπούλου άλλαξε τα εσωκομματικά δεδομένα.

Η παράμετρος Διαμαντοπούλου άλλαξε τα δεδομένα

Όλες οι δημοσκοπήσεις έδειχναν το τελευταίο διάστημα ότι ο κ. Γερουλάνος κέρδιζε απέναντι σε όποιον είχε απέναντί του στον β’ γύρο. Ενώ δημοσκόποι και εκλογικοί αναλυτές σημείωναν πως αν υπήρχε μία εβδομάδα προεκλογικής αντιπαράθεσης ακόμη, ο Π. Γερουλάνος θα ήταν σίγουρα στον β’ γύρο και όχι ο κ. Δούκας.

Άργησε να κάνει το σπριντ ο Γερουλάνος; Όχι, εκτιμούν στο επιτελείο του, σύμφωνα με το iefimerida.gr. Ο καθοριστικός παράγοντας που τον δυσκόλεψε και τελικώς τον άφησε εκτός β’ γύρου ήταν η υποψηφιότητα Διαμαντοπούλου. Ο Π. Γερουλάνος είχε δομήσει εξαρχής μια στρατηγική συμμαχία δυνάμεων του «εκσυγχρονιστικού» και «παπανδρεϊκού» ΠΑΣΟΚ. Η αιφνίδια υποψηφιότητα Διαμαντοπούλου, ωστόσο, έκοψε στη μέση αυτή τη στρατηγική, αναγκάζοντας τον κ. Γερουλάνο, εν μέσω προεκλογικής εκστρατείας, να ξεκινήσει από την αρχή.

«Αν δεν υπήρχε η Άννα, όχι απλώς θα έμπαινε στον β’ γύρο, αλλά θα ήταν πρώτος», λένε στελέχη του επιτελείου του, επικαλούμενοι ποιοτικά στοιχεία μετρήσεων που έδειχναν ότι ο Γερουλάνος ήταν ο μόνος που είχε δυναμική και μπορούσε να κερδίσει τον Ανδρουλάκη -και όποιον άλλο αντίπαλο.

Δεν είναι λίγοι που εκτιμούν ότι υπήρξε και τακτικισμός στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων από τη Χ. Τρικούπη, υποστηρίζοντας ότι κρατήθηκαν από την ενσωμάτωση κάποιες κάλπες, όπως δύο στον Βύρωνα και δύο στην Τρίπολη, όπου προηγούνταν ο Χάρης Δούκας, ενώ υπήρξε και άλλη μία στην Καλλιθέα που υπήρχαν ενστάσεις. Όταν ο Γερουλάνος φάνηκε να ψαλιδίζει τη διαφορά με Δούκα κάτω από τις 500 ψήφους, οι παραπάνω 4 κάλπες ενσωματώθηκαν, διευρύνοντας τη διαφορά Δούκα-Γερουλάνου, οπότε δεν χρειάστηκε να αμφισβητηθεί της Καλλιθέας. «Ο Ανδρουλάκης επέλεξε αντίπαλο, γνωρίζοντας τις δυναμικές του β’ γύρου», εκτιμούσε έμπειρο κομματικό στέλεχος που στήριξε Γερουλάνο.

Σχετικά Άρθρα