“Βράζει” ο ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί ο Κασσελάκης μπορεί τελικά να μην είναι υποψήφιος πρόεδρος

 “Βράζει” ο ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί ο Κασσελάκης μπορεί τελικά να μην είναι υποψήφιος πρόεδρος

Μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία να είναι πέμπτο κόμμα στις δημοσκοπήσεις , με ποσοστά κάτω από 10% και έχοντας χάσει σχεδόν τη μισή εκλογική του δύναμη σε σχέση με τις εθνικες εκλογές του 2023, αυτό όμως ποσώς απασχολεί τα κορυφαία στελέχη του κόμματος που έχουν μετατρέψει  το κόμμα σε πεδίο μάχης για τη νομή της εξουσίας πριν καλα-καλά στηθούν οι εσωκομματικές κάλπες. Τα όσα διαδραματίστηκαν το Σάββατο σε μια ακόμη θυελλώδη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής ήρθαν να σφραγίσουν ουσιαστικά τον διχασμό με προοπτική εκ νέου διάσπασης του κόμματος ανεξαρτήτως ποιος θα εκλεγεί πρόεδρος στο τέλος της διαδρομής. 

Η τακτική  των “87” να εξωθήσουν, είτε οικειοθελώς, είτε μέσω διαγραφής είτε μέσω του ελέγχου της προσυνεδριακής διαδικασίας τον Στέφανο Κασσελάκη στην έξοδο, τίναξε στον αέρα τη συνεδρίαση σε σημείο οι “κασσελακικοί” να αποχωρήσουν καταγγέλλοντας τους “87” και οι “87” να δρομολογούν τη διαγραφή του έκπτωτου προέδρου από το κόμμα με στόχο φυσικα να μην είναι υποψήφιος, αν και κατέθεσε δια αντιπροσώπου (Θ. Τζάκρη) τη υποψηφιότητα του με… 87 υπογραφές συμβολικά και το πόθεν έσχες.

“Κόψτε τις ΑΗΔΙΕΣ περί διαγραφής!!! Ελάτε να μετρηθούμε στα ίσια με ιδέες, προτάσεις, προγράμματα και οράματα!” σχολίασε ο Παύλος Πολάκης, ενώ είχε προηγηθεί ο “καυγάς” μεταξύ Θεοδώρας Τζάκρη και Όλγας Γεροβασίλη.

“Σήμερα ολοκληρώθηκε μία εκτροπή. Μία συγκυριακή πλειοψηφία του χθες, όχι μόνο ανέτρεψε τον οδικό χάρτη του συνεδρίου που η ίδια είχε ψηφίσει, αλλά σήμερα προανήγγειλε ότι στο Συνέδριο δεν θα χωράνε όλοι. Μετά τις κρυφοφανερές ψηφοφορίες και τηλεφωνικές ψήφους φτάσαμε στο Συνέδριο με zoom που θα το χειρίζονται ίδιοι ακριβώς για να βάλουν σιγαστήρα στην φωνή του ελληνικού λαού” είπε η πρώτη και η δεύτερη απάντησε “Δεν υπάρχουν υποψήφιοι πρόεδροι δια αντιπροσώπων. Οι προϋποθέσεις για την υποβολή υποψηφιότητας δεν είναι δύο (υπογραφές και πόθεν έσχες), αλλά είναι τρεις. Είναι και ο σεβασμός στις καταστατικές αρχές, στις αξίες και στις συλλογικές αποφάσεις του κόμματος. Όποιος δεν σέβεται τις δημοκρατικές αποφάσεις της πλειοψηφίας δεν μιλάει για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αλλά για ένα άλλο κόμμα.  Ζητώ από τη Θεοδώρα Τζάκρη να ανακαλέσει όσα προσβλητικά έως υβριστικά εκστόμισε από αυτό εδώ το βήμα σε βάρος συντρόφων και συντροφισσών.”.

Τα αίματα άναψαν ακόμη περισσότερο με την κίνηση του Θέμη Μουμουλίδη, εκ μέρους ουσιαστικά των “87”, που πρωτοστάτησαν στην πρόταση μομφής κατά Κασσελάκη, να ζητήσει την παραπομπή του απομακρυνθέντος προέδρου στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το ερώτημα της διαγραφής, γεγονός που προκάλεσε κύμα αντιδράσεων στη βάση του ΣΥΡΙΖΑ και στα social media. Μάλιστα στο πλαίσιο αυτό έγινε αποδεκτή η πρόταση προσθήκης  που κατέθεσαν οι Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Κώστας Ζαχαριάδης, Γιάννης Μπουλέκος, στην πολιτική απόφαση της Κ.Ε. σύμφωνα με τη οποία “Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι ομόφωνη συλλογική απόφαση τόσο του 4ου συνεδρίου όσο και της Κ.Ε. του κόμματος μας. Οι συγκεκριμένες αποφάσεις δεν αποτελούν προϊόν διαπλοκής αλλά αίτημα των προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων της χώρας. Προσβλητικές αναφορές σε βάρος στελεχών, μελών και του ίδιου του κόμματος για δήθεν εξυπηρέτηση σχεδίων της διαπλοκής δεν είναι αποδεκτές και τραυματίζουν την ενότητα του κόμματος”, με αφορμή τα όσα είπε στοι βίντεο της υποψηφιότητας του ο Στ. Κασσελάκης.

Εκτός όμως από το “σχέδιο διαγραφής Κασσελάκη για τα όσα προσβλητικά αναφέρει εις βάρος των αντιπάλων του, η πλειοψηφία των “87” αποφάσισε αιφνιδίως και κάποιες αλλαγές στις ημερομηνίες των προσυνεδριακών διαδικασιών που έχουν σημασία καθώς ανατρέπουν ενδεχομένως τους σχεδιασμού Κασσελακη.

Συγκεκριμένα:

– η καταληκτική ημερομηνία υποβολής υποψηφιοτήτων παραμένει η 24η Οκτωβρίου
– η καταληκτική ημερομηνία εγγραφής μελών από 11/10 μετατέθηκε στις 25/10
– η εκλογή συνέδρων θα διεξαχθεί στις 2-3/11, αντί στις 20/10
– η πρόταση του μέτρου για την εκλογή των συνέδρων, έχει τρεις διαβαθμίσεις ανάλογα με τη συμμετοχή επί των εγγεγραμμένων, ξεκινώντας από 1 προς 40  έως 1 προς 60.
– το έκτακτο Συνέδριο θα διεξαχθεί συνέδριο 8-9-10/11, αντί 1-2-3/11
– οι ημερομηνίες των προεδρικών εκλογών παραμένουν ως έχουν, δηλαδή 24/11 και 1/12 αν χρειαστεί δεύτερος
– αποδεσμευτηκε η εκλογή νέας Κεντρικής Επιτροπής από την εκλογή Προέδρου, που σημαίνει ότι τα μέλη της νέας ΚΕ δεν θα εκλεγούν την ίδια ημέρα με τον πρόεδρο αλλά σε μεταγενέστερο χρόνο.

Με βάση τις αρχικές ημερομηνίες ο κ.Κασσελάκης είχε το περιθώριο να γνωρίζει το συσχετισμό δυνάμεων στο Συνέδριο, πριν ακόμη καταθέσει ακόμη το φάκελο υποψηφιότητας (20/11 και 24/11 αντίστοιχα) και συνεπως να σχεδιάσει τις κινήσεις και κυρίως την ανατροπή  της απόφασης μομφής εναντίον του από την Κ.Ε. στο Συνέδριο αν είχε βέβαια το συσχετισμό δυνάμεων με το μέρος του.

“Η υποψηφιότητά του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ προχωρά, επειδή τα μέλη του κόμματος και η κοινωνία διψούν για αλλαγή και ανανέωση. Όσα προσκόμματα και να βάλουν, η επιθυμία για έναν σύγχρονο ΣΥΡΙΖΑ είναι πιο δυνατή», αναφέρουν πάντως πηγές προσκείμενες στον κ. Κασσελάκη, σημειώνοντας “Ό,τι και να σκαρφιστούν, ό,τι και να μεθοδεύσουν,  κανένα εμπόδιο δεν θα σταματήσει τον Στέφανο Κασσελάκη“.

Να σημειωθεί ότι στη συνεδρίαση της Κ.Ε. πήραν το λόγο οι υποψηφιοι για την προεδρία Σωκράτης Φάμελλος, Παύλος Πολάκη, Νικόλας Φαραντούρης και ο Απόστολος Γκλέτσος με τον τελευταιο με αφορμή να μαζέψει τις υπογραφές, εν αγνοία του Στέφανου Κασσελάκη ο οποίος δεν είναι μέλος της Κ.Ε., καθώς δεν ήταν προγραμματισμένες ομιλίες των υποψηφίων, οι οποίες αποφασίστηκαν την τελευταία στιγμή.

Συμπερασματικά στην παρούσα φάση οι “87” με τις κινήσεις τους φαίνεται να έχουν “κυκλώσει” τον Στέφανο Κασσελάκη, καθώς πλέον είναι αμφίβολο αν θα είναι υποψήφιος, αφού  το αίτημα παραπομπής του στην Επιτροπή Δεοντολογίας για αντικαταστατική-αντικομματική συμπεριφορά είναι πιθανό να ικανοποιηθεί, παρά τις αντιδράσεις ακόμη και στελεχών που πρόσκεινται στους “87”. Σε μια τέτοια περίπτωση ένα στέλεχος που είχε παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας δεν μπορεί να είναι υποψήφιος, πόσο μάλλον αν η Επιτροπή προλάβει ή να τον διαγραψει ή να αναστέλλει την ιδιότητα μέλους έστω και για ένα χρόνο!

Σχετικά Άρθρα