Μίμης Πλέσσας/ Γιατί αρχικά δεν ήθελε να γράψει τραγούδια για τον Τόλη Βοσκόπουλο- Πώς “λύγισε”- Η χρυσή συνεργασία μόνο για δύο χρόνια που έφερε τεράστιες επιτυχίες- Το ακυκλοφόρητο τραγούδι

 Μίμης Πλέσσας/ Γιατί αρχικά δεν ήθελε να γράψει τραγούδια για τον Τόλη Βοσκόπουλο- Πώς “λύγισε”- Η χρυσή συνεργασία μόνο για δύο χρόνια που έφερε τεράστιες επιτυχίες- Το ακυκλοφόρητο τραγούδι

Ο σπουδαίος μουσικοσυνθέτης πέθανε μία εβδομάδα πριν κλείσει τα 100, αφήνοντας πίσω του μια μεγάλη κληρονομιά για το ελληνικό τραγούδι. Μία πτυχή που δεν γνωρίζουν πολλοί από την μοναδική καλλιτεχνική του πορεία είναι ότι αρχικά δεν ήθελε να γράψει τραγούδια για τον σπουδαίο Τόλη Βοσκόπουλο,επειδή τον θεωρούσε “φίρμα” και δύσκολο στις συνεργασίες του.

Το 2020 ο Κώστας Τσουρός είχε πάρει μια μεγάλη συνέντευξη από τον Μίμη Πλέσσα, για την εκπομπή «Καλύτερα δε γίνεται». Τότε, ο ίδιος είχε εξομολογηθεί τον λόγο που κάποτε δεν ήθελε να γράψει τραγούδια στον Τόλη Βοσκόπουλο.

«Στην αρχή ο Τόλης Βοσκόπουλος μου ζητούσε να του γράψω τραγούδια, αλλά δεν ήθελα. Γιατί να θέλω; Ο Τόλης ήταν τότε πολύ μεγάλη φίρμα και σαν τέτοια έκανε ότι ήθελε στο πεντάγραμμο, στην οθόνη. Έτσι, λοιπόν, πραγματικά, ήρθε στο σπίτι, του έγραψα αυτό που εκείνος νόμιζε ότι θα μπορέσει να τον βοηθήσει. Το αποτέλεσμα αυτών των αρνήσεων και των αποδοχών ήταν η συγκλονιστική συνεργασία που έχουμε με τον Τόλη», έλεγε τότε ο Μίμης Πλέσσας.

Η συνεργασία του Μίμη Πλέσσα με τον Τόλη Βοσκόπουλο, μέτρησε μόλις δύο χρόνια και συνολικά 14 τραγούδια, συν τρία που ακούστηκαν μόνο στην κινηματογραφική οθόνη. 1970: Στίχοι Λευτέρη Παπαδόπουλου: «Το φεγγάρι πάνω μου», «Κι εσύ θα εις», «Η μάνα σου δε μ’ αγαπάει». 1971: Στίχοι Λευτέρη Παπαδόπουλου: «Άγνωστη αγαπημένη», «Αχ ποιος σου κρατά το χέρι», «Δε με νοιάζει», «Ξενομερίτισσα». 1972: Στίχοι Ηλία Λυμπερόπουλου: «Ας είχα κι άλλη μια ζωή», «Σε λατρεύω», «Κυρά των στεριών», «Λάθος δρόμο πήραμε καρδιά», «Γεννήθηκα να δίνω», «Ερασταί του ονείρου» (κυκλοφόρησε για πρώτη φορά το 1996) Και τρία τραγούδια των Πλέσσα-Λυμπερόπουλου τα οποία δεν εκδόθηκαν ποτέ στο βινύλιο ή σε ψηφιακή μορφή. Ο Βοσκόπουλος λοιπόν, τραγουδά τα «Καράβια μου, καράβια», «Σ’ έψαχνα στον άνεμο» και «Ντέρι-ντέρι», που ως σήμερα παραμένουν ανέκδοτα. Ουδείς γνωρίζει αν και πού βρίσκονται οι εν λόγω ηχογραφήσεις, καθώς και τους λόγους για τους οποίους δεν κυκλοφόρησαν τότε ή αργότερα…

Η ανάρτηση της Άντζελας Γκερέκου για τον θάνατο του Μίμη ΠΛέσσα

Λίγες ώρες.. «σταμάτησαν του ρολογιού οι δείκτες»…για τον Μίμη μας…
Τον φίλο μας, την οικογένεια μας…τον σπουδαίο συνθέτη μας Μίμη Πλέσσα!

Οι σχέσεις αγάπης και πραγματικής φιλίας με τον Τολή μας….πέρα από τα μαγικά τραγούδια σας…έγιναν πολύτιμοι δεσμοί με τις οικογένειες μας.
Πέρα από τα μουσικά σου σπάνια δώρα που έδωσε σε όλους απλούστατα που θυμάμαι πάντα την απαράμιλλη ευγένεια σου το ήθος τη γλυκύτητα σου…
Σπάνια χαρίσματα.

Η σκέψη μας δίπλα στη λατρεμένη σου Λούκιλα και στην κόρη σου αυτές τις δύσκολες ώρες του αποχωρισμού.

Τίποτα όμως δεν τελειώνει εδώ.. Το ταξίδι συνεχίζεται…
Καλό και Ευλογημένο ταξίδι στο φως αγαπημένη μας Μιμή!!!

Το ακυκλοφόρητο τραγούδι

«Και συ θα φύγεις», «Γλυκά πονούσε το μαχαίρι», «Δεν με νοιάζει ποιον φιλούσες μέχρι χτες» ή του λαμπερού θεατρικού και κινηματογραφικού «πάλκου» με τα απτάλικα ζεϊμπέκικα «Το φεγγάρι πάνωθέ μου» και «Η μάνα σου δε μ’ αγαπάει».

Η σύντομη αλλά αποδοτική συνεργασία τους ολοκληρώθηκε, εκεί, στις αρχές της δεκαετίας του ’70 με τα τραγούδια «Άγνωστη αγαπημένη» και «Ποιος σου κρατά το χέρι». Σε αυτή τη σειρά τραγουδιών ανήκει και το «Πες μου αν σε φίλησαν ποτέ» το οποίο δεν κυκλοφόρησε ποτέ σε δίσκο και οι φίλοι του παλιού Τόλη έχουν την ευκαιρία ν’ ακούσουν για πρώτη φορά στο www.ogdoo.gr.

Μελλοντικά θα παρουσιάσουμε, έτσι για την ιστορία, κάποια ακόμη χαμένα τραγούδια από εκείνη την, γι άλλους εντυπωσιακή και άλλους αμφιλεγόμενη, περίοδο του μεγαλύτερου, πάραυτα, ερωτικού τραγουδιστικού προτύπου και ειδώλου.

Σχετικά Άρθρα