Σενάρια για παρέμβαση Νετανιάχου υπέρ Τραμπ- Το “μήνυμα” Μπάϊντεν: “Ο Μπίμπι πρέπει να θυμάται ποιός τον βοήθησε”…

 Σενάρια για παρέμβαση Νετανιάχου υπέρ Τραμπ- Το “μήνυμα” Μπάϊντεν: “Ο Μπίμπι πρέπει να θυμάται ποιός τον βοήθησε”…

Έντονα κυκλοφορεί στο εκλογικό επιτελείο της Κάμαλα Χάρις, ενώ καταγράφεται και στις αναλύσεις σε μεγάλα αμερικανικά αλλά και ισραηλινά μέσα ενημέρωσης, ότι ο Μπένιαμιν Νετανιάχου κλιμακώνει ακόμα περισσότερο τις πολεμικές επιχειρήσεις του στο νότιο Λίβανο αλλά και σχετικά με το χτύπημα αντιποίνων που σχεδιάζει κατά του Ιράν, όχι μόνο για να εδραιώσει ο ίδιος την θέση του στο εσωτερικό σκηνικό αλλά και για να συνδράμει την προεκλογική καμπάνια του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ.

Το νέο κερδίζει έδαφος στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το οποίο οι κορυφαίοι παράγοντες του Δημοκρατικού Κόμματος υποστηρίζουν ότι ο Νετανιάχου κλιμακώνει την ένταση με το Ιράν όχι μόνο για εσωτερικούς και στρατιωτικούς λόγους αλλά και για να εξωθήσει τους Εβραίους Αμερικανούς να ψηφίσουν Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Παρασκευή ότι το Ισραήλ δεν έχει αποφασίσει ακόμη πώς θα απαντήσει στην επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν, αλλά πρότεινε ότι θα πρέπει να απέχει από την επίθεση σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

«Αν ήμουν στη θέση τους, θα σκεφτόμουν άλλες εναλλακτικές από το να χτυπήσω πετρελαιοπηγές», είπε ο Μπάιντεν κατά τη διάρκεια μιας σπάνιας εμφάνισής του στην καθημερινή ενημέρωση Τύπου του Λευκού Οίκου.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Μπάιντεν είπε ότι αντιτίθεται στο Ισραήλ να στοχεύει και πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

TIMES OF ISRAEL/ Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ισχυρίζεται επίσης ότι «καμία κυβέρνηση δεν έχει βοηθήσει το Ισραήλ περισσότερο από εμένα» και λέει «η Μπίμπι πρέπει να το θυμάται αυτό». Ο Τραμπ λέει ότι πιστεύει ότι το Ισραήλ πρέπει να χτυπήσει πυρηνικές εγκαταστάσεις

Παρά τα σχόλια του Μπάιντεν, δημοσιεύματα εβραϊκών μέσων ανέφεραν ότι η ισραηλινή απάντηση συντονιζόταν στενά μεταξύ Ουάσιγκτον και Ιερουσαλήμ, όπως έγραψαν οι Times of Israel.

Εν τω μεταξύ, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος για τον Λευκό Οίκο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι πιστεύει ότι το Ισραήλ πρέπει να χτυπήσει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν ως απάντηση στο πρόσφατο μπαράζ πυραύλων της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

Ο πρώην πρόεδρος, μιλώντας σε προεκλογική εκδήλωση στη Βόρεια Καρολίνα, αναφέρθηκε σε ερώτηση που τέθηκε στον Μπάιντεν αυτή την εβδομάδα σχετικά με την πιθανότητα το Ισραήλ να βάλει στο στόχαστρο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

«Τον ρώτησαν, τι πιστεύεις για το Ιράν, θα χτυπούσες το Ιράν; Και λέει, «Αρκεί να μην χτυπήσουν τα πυρηνικά». Αυτό είναι το πράγμα που θέλεις να χτυπήσεις, σωστά;» Ο Τραμπ είπε σε εκδήλωση τύπου δημαρχείου στη Φαγιέτβιλ, κοντά σε μια μεγάλη αμερικανική στρατιωτική βάση.

«Νομίζω ότι έχει κάνει λάθος», είπε ο Τραμπ, απαντώντας σε ερώτηση ενός συμμετέχοντος σχετικά με το θέμα. «Δεν είναι αυτό που πρέπει να χτυπήσεις; Θέλω να πω, είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που έχουμε, τα πυρηνικά όπλα.

«Όταν του έκαναν αυτή την ερώτηση, η απάντηση θα έπρεπε να ήταν, να χτυπήσει πρώτα το πυρηνικό και να ανησυχήσει για τα υπόλοιπα αργότερα», πρόσθεσε ο Τραμπ.

H διφορούμενη απάντηση Μπάϊντεν

Ερωτηθείς την Παρασκευή εάν πιστεύει ότι ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου απέρριπτε διπλωματικές συμφωνίες στη Γάζα και τον Λίβανο για να επηρεάσει τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές, ο Μπάιντεν απάντησε: «Καμία κυβέρνηση δεν βοήθησε το Ισραήλ περισσότερο από μένα. Κανένα, κανένα, κανένα και νομίζω ότι η Μπίμπι πρέπει να το θυμάται αυτό.

«Όσο για το αν προσπαθεί να επηρεάσει τις εκλογές, ή…δεν ξέρω, αλλά δεν υπολογίζω σε αυτό», πρόσθεσε ο Μπάιντεν.

Ο Μπάιντεν είπε ότι υπέθεσε ότι θα μιλήσει με τον Νετανιάχου όταν το Ισραήλ αποφασίσει πώς θέλει να απαντήσει στο Ιράν. Οι δυο τους δεν έχουν μιλήσει για περίπου έξι εβδομάδες, με τον πρόεδρο να λέει μια μέρα νωρίτερα ότι δεν έχουν μιλήσει «επειδή δεν υπάρχει καμία ενέργεια αυτή τη στιγμή».

Ένας άλλος δημοσιογράφος την Παρασκευή πρότεινε στον Μπάιντεν ότι δεν είναι σε θέση να επηρεάσει το Ισραήλ. Ο πρόεδρος απέρριψε την υπόθεση, λέγοντας ότι λαμβάνει τακτικές ενημερώσεις και ότι η ομάδα του βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους Ισραηλινούς ομολόγους τους.

«Είναι μεγάλες διακοπές… Δεν πρόκειται να πάρουν απόφαση αμέσως. Και έτσι, θα περιμένουμε να δούμε πότε θέλουν να μιλήσουν», πρόσθεσε.

Σχετικά Άρθρα