ΣΥΡΙΖΑ: Η ημερομηνία ορόσημο για τις υποψηφιότητες

 ΣΥΡΙΖΑ: Η ημερομηνία ορόσημο για τις υποψηφιότητες

Συνεδριάζει σήμερα σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με το βλέμμα στραμμένο και στις αυριανές προεδρικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να εγκρίνει τα κείμενα του προσυνεδριακού διαλόγου και την οργάνωση του, ενόψει του έκτακτου Συνεδρίου στις 1-3 Νοεμβρίου,  στη σκιά της “υποψηφιότητας” του Στέφανου Κασσελάκη και των ερμηνειών για το αν τελικά θα είναι υποψήφιος ή όχι.

Η Πολιτική Γραμματεία πάντως στο κείμενο της εισήγησης της προς την Κεντρική Επιτροπή με αφορμή το βίντεο του έκπτωτου προέδρου θα επισημαίνεται σύμφωνα με πληροφορίες ότι όποια υποψηφιότητα έχει κατατεθεί ως τις 24 Οκτωβρίου θα προωθηθεί προς έγκριση στο Συνέδριο, θεωρώντας έτσι ότι ο κ. Κασσελάκης δεν ανακοίνωσε ακόμη επισήμως την υποψηφιότητα του, κάτι το οποίο θα συμβεί μόνο αν καταθέσει τον πλήρη φάκελο με τα “δικαιολογητικά”, δηλαδή 30 υπογραφές μελών της Κ.Ε. και δήλωση πόθεν έσχες.

Χθες ο Στέφανος Κασσελάκης πραγματοποίησε αυτοψία στο Ξυλόκαστρο και συγκεκριμένα στις πληγείσες περιοχές από την καταστροφική πυρκαγιά, ενώ συναντήθηκε με κατοίκους της περιοχής που κινδύνεψαν να χάσουν τα σπίτια τους. “Βλέπω τη ζημιά και αυτό μετά από λίγες εβδομάδες ξεχνιέται από τους αρμοδίους”  δήλωσε, εκφράζοντας την ανησυχία του για την κατάσταση, ενώ συνομίλησε και με τους πυροσβέστες που συμμετείχαν στην κατάσβεση της καταστροφικής πυρκαγιάς και ενημερώθηκε για τις λεπτομέρειες της επιχείρησής τους σημειώνοντας ην εκτίμηση του στην αφοσίωση και την αυταπάρνηση των πυροσβεστών.

Επίσης συνομίλησε με μια μελισσοκόμο της περιοχής, η οποία έχει υποστεί σοβαρές ζημιές από την πυρκαγιά, η οποία  εξέφρασε τα παράπονά της σχετικά με την απαιτούμενη διαδικασία για την αποζημίωση, καθώς όπως ανέφερε, της ζητήθηκε το ποσό των 280 ευρώ για την υποβολή της αίτησης που αφορά τη ζημιά που υπέστη. “Έχω χάσει την επιχείρησή μου και το πληρώνω κιόλας”, τόνισε, υπενθυμίζοντας τις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν οι πληγέντες από τις καταστροφές και από την γραφειοκρατία σε κρίσιμες στιγμές.

Ο κ. Κασσελάκης συναντήθηκε και με μέλη και στελέχη του κόμματος, που τον υποδεχτηκαν θερμά λέγοντας του “είμαστε εδώ γιατί είσαι εσύ εδώ” και ο ίδιος εξέφρασε την επιθυμία του να αλλάξει το κόμμα, ζητώντας τη βοήθεια των πολιτών, και υπογράμμισε ότι σκοπός του είναι να δώσει την εξουσία στα χέρια τους, τονίζοντας “Εσείς θα αποφασίζετε”. Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ τον διαβεβαίωσαν για τη στήριξη τους λέγοντας “είμαστε μαζί σου, θα είσαι πάντα ο Πρόεδρός μας” τονίζοντας ακόμη “Πέσαμε πολλές φορές Πρόεδρε κ τώρα ήρθες εσύ μας σήκωσες”. Και ο πρώην πρόεδρος τους απάντησε “η διαδρομή έχει εμπόδια, πέφτουμε, ξανασηκωνόμαστε”

Συνεργάτες του Στέφανου Κασσελάκη απαντώντας  τους εσωκομματικους αντιπάλους του, οι οποίοι θεωρούν ότι με το τελευταίο βίντεο του δεν υπέβαλε επισήμως υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. έλεγαν πως ο παραπάνω διάλογος με τα στελέχη του κόμματος στο Ξυλοκαστρο επιβεβαίωσε ουσιαστικά την υποψηφιότητά του, λέγοντας χαρακτηριστικά “άν δεν επανεκλεγεί πρόεδρος πώς θα αλλάξει το κόμμα;”.

Την ίδια ώρα στελέχη που στηρίζουν τον Στέφανο Κασσελάκη, όπως η βουλευτής  Θεοδώρα Τζάκρη περιγράφουν την κατάσταση που βιώνουν στο κόμμα μετά την καθαίρεση του, λέγοντας χαρακτηριστικά: “Κρίνοντας από την τελευταία ΚΕ θα επιχειρηθεί, στο πλαίσιο των τελευταίων σπασμών της γραφειοκρατίας, να σπάσουν την ΚΕ απο την εκλογή του Προέδρου, για να έχουμε την ίδια ΚΕ, με τον ίδιο συσχετισμό, και μετά την εκλογή νέου Προέδρου.  Έτσι, αν δεν τους αρέσει ο νέος Πρόεδρος θα μπορούν να τον ξαναρίξουν” και σχολίασε δηκτικά “Θα μπορούσαν να αυτοκυρηχθούν και ισόβιοι, όπως οι αθάνατοι της ΔΟΕ ή οι συγκλητικοί της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Σε μερικούς θα πήγαινε ιδιαιτέρως η τήβεννος”. Aπευθυνόμενη πάντως στους “σοβαρούς ανθρώπους” αυτής της “καινούργιας συγκυριακής πλειοψηφίας των ετερόκλητων δυναμέων” όπως την χαρακτήρισε τους κάλεσε “να σταματήσουμε την κατηφόρα προς την γελοιοποίηση που μας οδηγούν τέτοιες αποφάσεις.”.

“Κάλεσε τους ανθρώπους να πάνε να γραφτούν στον ΣΥΡΙΖΑ για να ψηφίσουν τον κ. Φάμελλο και κ. Φαραντούρη;” αναρωτήθηκε σχεδόν ειρωνικά και διέγνωσε πως “η απέναντι πλευρά έχει ένα τεράστιο άγχος”  από το γεγονός πως ο Στέφανος Κασσελάκης προηγείται σε όλες τις δημοσκοπήσεις.

Μάλιστα σημείωσε πως όλοι έχουν θέση στον ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη. “Το κοινό που θα ψηφίσει Σωκράτη Φάμελλο δεν είναι ενιαίο ούτε ως προς τη σύνθεση ούτε ως προς τις πεποιθήσεις του. Υπάρχει μια μικρή ομάδα που προσπαθεί να τους ρυμουλκήσει, να τους εγκλωβίσει και να τους εργαλειοποιήσει, πείθοντάς τους να κόψουν τις γέφυρες πίσω τους. Στην πραγματικότητα, όλοι αυτοί για μένα είναι σύντροφοί μας και δεν αλλάζει αυτό»’ ανέφερε και δεν έκρυψε την αισιοδοξία της ότι νικητής των εσωκομματικών εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι ο Στέφανος Κασσελάκης και μάλιστα από τον πρώτο γύρο χαρακτηρίζοντας “αστειότητες”, “ασυναρτησίες” και “γελοιότητες” όσα λέγονται περί μη υποψηφιότητάς του.

Οι εσωκομματικοι αντίπαλοι του Στ. Κασσελάκη θεωρούν, αν δεν είναι βέβαιοι, ότι επιδιώκει να τινάξει στον αέρα το Συνέδριο και τις προεδρικές εκλογές που έχουν οριστεί για τις 24/11 και 1/12, καθώς μέσα από το βίντεο της “υποψηφιότητας” του, κάλεσε όσους τον στηρίζουν να γραφτούν μέλη του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τις 11 Οκτωβρίου που λήγει η προθεσμία, ώστε παλιά και νέα μέλη να έχουν δικαίωμα ψήφου στην ανάδειξη συνέδρων για το συνέδριο της 1ης Νοεμβρίου. Εκτιμούν δηλαδή ότι μέσα από αυτό το κάλεσμα ο πρώην πρόεδρος ελπίζει να έχει την πλειοψηφία στο Σώμα των συνέδρων με στόχο να ακυρώσει την καθαίρεσή του από την προεδρία του κόμματος, καθώς είναι ανώτερο όργανο από την Κεντρική Επιτροπή που υπερψήφισε την πρόταση μομφής εναντίον του και να μη γίνουν τελικά οι προεδρικές εκλογές!

Το ενδιαφέρον είναι ότι κύκλοι του έκπτωτου προέδρου συμφωνούν ότι στόχος τους στο Συνέδριο είναι η ακύρωση της καθαίρεσης, ταυτόχρονα όμως υπογραμμίζουν την απόφαση του κ. Κασσελάκη “να τηρηθεί κανονικά το χρονοδιάγραμμα των προεδρικών εκλογών” ώστε “να ανανεώσει την εντολή από τη βάση” και σημειώνοντας με νόημα “μένει να φανεί εάν, μετά τη νέα εκλογή Κασσελάκη, οι αντίπαλοί του θα μείνουν στο κόμμα ή θα φύγουν”.

Εν κατακλείδι οι ημερομηνίες-κλειδιά για τις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ είναι:

– η 11η Οκτωβρίου, πότε λήγει  η προθεσμία εγγραφής μελών στο κόμμα, προκειμένου να συμμετάσχουν στις προσυνεδριακές διαδικασίες
– το διήμερο 19-20 Οκτωβρίου που θα εκλεγούν οι σύνεδροι, γεγονός που θα καταγράψει το νέο συσχετισμό δυνάμεων στο Σώμα των συνέδρων.
– η 24η Οκτωβρίου που λήγει η προθεσμία επίσημης υποβολής υποψηφιοτήτων για την προεδρία του κόμματος και
– το τριήμερο 1-3 Νοεμβρίου, οπότε θα διεξαχθεί το έκτακτο Συνέδριο και θα εγκριθούν οι υποψηφιότητες.

Εξάλλου ο μόνος που έχει καταθέσει όλα τα προαπαιτούμενα υπογραφές και πόθεν έσχες στην Π.Γ. αμέσως με την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του είναι ο Παύλος Πολάκης ο οποίος κάλεσε όλους τους συνυποψηφίους του, για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ “να μετρηθούν” με πολιτικές θέσεις και όχι με βιντεάκια, ουσιαστικά προσκαλώντας τους σε ντιμπέιτ. “Άντε να μετρηθούμε σε θέσεις και πρόγραμμα, όχι σε βιντεάκια!” ανέφερε χαρακτηριστικά στη σχετική του ανάρτηση.

Να σημειωθεί ότι θετικά βλέπουν οι υποψήφιοι την πρόταση για debate όπως δηλώνουν σε συνεντεύξεις τους ο Σωκράτης Φάμελλος, ο Νικόλας Φαραντούρης και ο Απόστολος Γκλέτσος και από το περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη, η Θεοδώρα Τζάκρη στο Kontra Channel τάχθηκε υπέρ ενός ντιμπέιτ των υποψηφίων.

Σχετικά Άρθρα