Παρασκήνιο/ΝΔ: Όσα έγιναν στη γιορτή για τα 50 χρόνια-Απουσία Καραμανλή-Σαμαρά, δυσαρέσκεια Μαξίμου, αιχμές Μητσοτάκη

 Παρασκήνιο/ΝΔ: Όσα έγιναν στη γιορτή για τα 50 χρόνια-Απουσία Καραμανλή-Σαμαρά,  δυσαρέσκεια Μαξίμου, αιχμές Μητσοτάκη

Το βίντεο που προβλήθηκε πριν την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, είχε τις σημαντικότερες στιγμές του κόμματος που στιγμάτισαν τη νεότερη ιστορία της χώρας, με απλά μέλη να μοιράζονται τις δικές τους αναμνήσεις από την πορεία των 50 χρόνων και δηλώσεις όλων των προέδρων μέσα από τις οποίες αναδείχθηκαν οι ιδέες και οι αξίες της παράταξης. Ωστόσο οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, εμφανίστηκαν μόνο στο επετειακό βίντεο το οποίο έπαιζε στις γιγαντοοθόνες, αν και το Μαξίμου περίμενε εάν θα έδιναν τελικά το παρών.

Στα πηγαδάκια που είχαν σχηματιστεί από νωρίς στη Ρηγίλλης το κύριο θέμα συζήτησης ήταν ακριβώς αυτό η απουσία των δύο πρώην προέδρων και πρωθυπουργών του κόμματος Αντώνη Σαμαρά και Κώστα Καραμανλή. Επέλεξαν να απουσιάσουν και οι δύο από την γιορτή που στήθηκε, συντονίζοντας για άλλη μία φορά τις κινήσεις τους.

Ενδεικτικό είναι ότι περίπου στις 12 χθες το μεσημέρι οι συνεργάτες τους κάλεσαν ταυτόχρονα στους δημοσιογράφους για να τους ενημερώσουν για την αρνητική απάντηση στην πρόσκληση που τους είχε απευθύνει τηλεφωνικά την Δευτέρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τηλεφώνησε ο ίδιος στους δύο πρώην πρωθυπουργούς, το γεγονός όμως ότι στη συνέχεια διέρρευσε αυτή η τηλεφωνική επικοινωνία, με προφανή στόχο να ασκηθεί πίεση στους δυο πρώην πρωθυπουργούς και να κατηγορηθούν εάν έλεγαν όχι, φέρεται να εκνεύρισε την πλευρά Καραμανλή. Ο κ. Σαμαράς ούτως ή άλλως ήταν εξαρχής αρνητικός στο να παρευρεθεί.

  • Το “όχι” των δύο πρώην πρωθυπουργών προφανώς και ενόχλησε το Μαξίμου. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε σε συνέντευξη του στο Mega: «Τους κάλεσα προσωπικά από κει και πέρα θα επαναλάβω ότι η σημερινή μέρα είναι αφιερωμένη όχι στους αρχηγούς όχι στους διατελέσαντες πρωθυπουργούς αλλά στον απλό νεοδημοκράτη και νομίζω ότι μία μέρα γιορτή και χαράς μία μέρα ενότητας για την παράταξη και έτσι θα τη θυμόμαστε».

Στην ομιλία του δε στην εκδήλωση στη Ρηγίλλης ο πρωθυπουργός: Παρότι θέλησε να εμφανιστεί ενωτικός άφησε εμμέσως πλην σαφώς αιχμές στους προκατόχους του. Επέμεινε στην πολιτική της διεύρυνσης όπως ο ίδιος την εννοεί, μιλώντας για μία “ευρύχωρη ΝΔ”. Εμφάνισε εαυτόν ως τον πραγματικό πολιτικό συνεχιστή του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Και έθεσε ως στόχο τρίτη θητεία.

“Όσο πλατύτερα απλώνονται τα κλαδιά της ΝΔ τόσο δικαιώνουν την ισχύ που έχουν οι ρίζες της”, δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης. “Αυτός είναι ο δρόμος της αδιάκοπης εξέλιξης που δίδαξε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής. Αυτός είναι και ο δικός μου προσωπικός δρόμος”, είπε επίσης. 

Κάλεσε μάλιστα καυστικά τους παρευρισκόμενους να τιμήσουν όλους τους αρχηγούς της ΝΔ, “παρόντες και απόντες”. 

Είπε ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής:Ήταν πολιτικός ανοιχτός, συνεργάστηκε με τους ικανότερους δίχως κομματικές ταμπέλες.” Και υποστήριξε πως: “Αυτή η παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή είναι η καλύτερη απάντηση στους λίγους που θέλουν μία περιχαρακωμένη παράταξη, κλειστή, συμπλεγματική και τελικά ηττοπαθή”. Ενώ αίσθηση προκάλεσε η φράση: “Οι Νεοδημοκράτες ξέρετε να ξεχωρίζετε τα κουτσομπολιά που μπορεί να απασχολούν ένα μικρό σύστημα πέριξ της πλατείας Κολωνακίου από τις μεγάλες αλλαγές”.

Εκτός από τις αιχμές ο Πρωθυπουργός πάντως δεν παρέλειψε στην ομιλία του να κάνει ειδική αναφορά σε όλους τους πρώην προέδρους της ΝΔ μιλώντας «για τις αρχές του ιδρυτή μας, για την ευγένεια του Γεώργιου Ράλλη, για το σφρίγος του Ευάγγελου Αβέρωφ, για την αλήθεια του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, για την ορμή του Μιλτιάδη Έβερτ, για τη συνέπεια του Κώστα Καραμανλή, όπως και για το αίσθημα ευθύνης του Αντώνη Σαμαρά και τη μαχητικότητα του Βαγγέλη Μεϊμαράκη»

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε συχνές αναφορές στην παρακαταθήκη του Κωνσταντίνου Καραμανλή, τον οποίο χαρακτήρισε πραγματιστή, ευρωπαϊστή και αντιλαϊκιστή πολιτικό ο οποίος «συνεργάστηκε με τους ικανότερους, δίχως κομματικές ταμπέλες».

Ο κ. Μητσοτάκης υπεραμύνθηκε της διεύρυνσης σημειώνοντας ότι «η ζωή αποδεικνύει ότι όταν ανοίγουν τα «παράθυρα» της σκέψης, τότε μπορούμε να ανοίξουμε και τις πόρτες σε νέους συμμάχους. Και όσο πλατύτερα απλώνονται τα κλαδιά της Νέας Δημοκρατίας, τόσο δικαιώνουν την ισχύ που έχουν οι ρίζες τους».

  • Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια ευρύχωρη ΝΔ, για την οποία πήρε εντολή το 2016 λέγοντας χαρακτηριστικά ότι σε αυτήν «κάποιες στιγμές, δεν θα συμφωνούν, προφανώς, όλοι σε όλα, όμως, θα συμφωνούν οι πολλοί σε πολλά, ειδικά στα θέματα που είναι κρίσιμα για την πατρίδα».

Μίλησε, επίσης, για μία καθαρή τριετία διακυβέρνησης που ακολουθεί, κατά την οποία θα γίνει πράξη το κυβερνητικό πρόγραμμα και το όραμα της ΝΔ για ισχυρή Ελλάδα και σημείωσε ότι ως ανταπόδοση των όσων πρόσφερε η παράταξη αυτά τα πενήντα χρόνια να δώσει «η δικιά μας γενιά τη δική της πνοή στην πορεία της, αλλά και γιατί όχι απαντώντας στο δικό της ρεκόρ με ένα δικό μας. Όπως εκείνη μας χάρισε κατακτήσεις επί πέντε δεκαετίες, έτσι να της χαρίσουμε και εμείς τρεις συνεχόμενες κυβερνητικές θητείες».

Το κλίμα παραμένει… “οξυμένο”

Το μπαράζ ερωτήσεων βουλευτών της ΝΔ δείχνει πάντως ότι στο γαλάζιο στρατόπεδο τα πνεύματα είναι οξυμένα την ώρα που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το κυβερνών κόμμα καθηλωμένο . Πρώτα ήταν η ερώτηση των 11 (εκ των οποίων διεγράφη ο Μάριος Σαλμάς με άλλη αφορμή) για τα κόκκινα δάνεια. Μετά η ερώτηση άλλων οκτώ για δωρεάν φάρμακα σε ευάλωτους συνταξιούχους. Μετά δύο εκ των 11 (Γιώργος Βλάχος και Μάξιμος Χαρακόπουλος) χτύπησαν κατά μόνας. Και όλα δείχνουν ότι έπεται συνέχεια.

Για πρώτη φορά μετά από χρόνια, πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας στην οποία πήραν το λόγο πολλοί βουλευτές θέτοντας και τα είπαν “έξω από τα δόντια”. Έθεσαν ζήτημα για συγκεκριμένες πολιτικές, αλλά και ιδεολογικά θέματα. Κατήγγειλαν “πασοκοποίηση” της ΝΔ και της κυβέρνησης. Και στη συνέχεια ξεκίνησαν οι δημόσιες δηλώσεις για έναν Πρόεδρο Δημοκρατίας πολιτικό πρόσωπο από το δεξιό χώρο.

Η επιλογή προσώπου που θα προταθεί από το κυβερνών κόμμα όπως φαίνεται να είναι το επόμενο αγκάθι στη ΝΔ με τον πρωθυπουργό να επισημαίνει στο MEGA: “Ο ή η Πρόεδρος Δημοκρατίας πρέπει να έχει υπερκομματικά χαρακτηριστικά. Η νυν Πρόεδρος Δημοκρατίας ψηφίστηκε με μεγάλη πλειοψηφία. Δε νομίζω ότι το πνεύμα του Συντάγματος είναι να επιλεγεί Πρόεδρος με αμιγώς κομματικά χαρακτηριστικά”. 

Σχετικά Άρθρα