Νίκος Παππάς: Εκτεταμένη παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών στην Ελλάδα

 Νίκος Παππάς: Εκτεταμένη παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών στην Ελλάδα

Την εκτεταμένη και συστηματική παραβίαση του απορρήτου των επικοινωνιών στη χώρα επισήμανε σε παρέμβαση του στην Επιτροπή Αναφορών (PETI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ Νίκος Παππάς. Ο ευρωβουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης τοποθετήθηκε σχετικά με την αναφορά που έχει κατατεθεί από τον Γ. Φλωρά με θέμα την παραβίαση του απορρήτου των τηλεπικοινωνιών στην Ελλάδα, όπως έχουν καταγραφεί σε 96 αποφάσεις της ΑΔΑΕ την τελευταία επταετία.

Ο Νίκος Παππάς τόνισε ότι, πέρα από τις αποκαλύψεις για τη χρήση παράνομων λογισμικών παρακολούθησης από την ελληνική κυβέρνηση, το πρόβλημα είναι βαθύτερο, καθώς εμπλέκονται εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και ιδιώτες.

Μεταξύ άλλων, ο Νίκος Παππάς αναφέρθηκε σε περιστατικά όπως η ευρεία χρήση SMS για προεκλογικές εκστρατείες από υποψηφίους όλου του πολιτικού φάσματος. Υπογράμμισε επίσης την υπόθεση της πρώην ευρωβουλευτού της Νέας Δημοκρατίας, Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, σχετικά με την παράνομη αποστολή προεκλογικών μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε απόδημους Έλληνες εκλογείς.

Ταυτόχρονα, εξέφρασε ανησυχίες για τη συλλογή και χρήση μεταδεδομένων από εταιρείες, που μπορούν να αποκαλύψουν προσωπικές δραστηριότητες, πολιτικές προτιμήσεις και κοινωνικές σχέσεις των πολιτών, χωρίς τη δυνατότητα ελέγχου ή διαγραφής αυτών των δεδομένων από τους χρήστες.

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ τόνισε την ανάγκη η αναφορά του κ. Φλωρά να παραμείνει ανοιχτή. Ζήτησε να συγκεντρωθούν επιπλέον πληροφορίες, καθώς και στατιστικά και ποιοτικά στοιχεία από την Ανεξάρτητη Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα. Επιπλέον, εξέφρασε αμφιβολίες σχετικά με την εφαρμογή της οδηγίας για το ePrivacy στην Ελλάδα, σημειώνοντας τις προκλήσεις στην πρακτική της εφαρμογή, παρά τον ισχυρισμό της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι έχει ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο.

Κατόπιν πρότασής του, η αναφορά θα παραμείνει ανοιχτή, ενώ θα ζητηθούν εξηγήσεις από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές.

Σχετικά Άρθρα