Ανατρεπτικό ντοκιμαντέρ για το μυστήριο με τον Satoshi Nakamoto – Ποιος είναι ο δημιουργός του Bitcoin (vid)

 Ανατρεπτικό ντοκιμαντέρ για το μυστήριο με τον Satoshi Nakamoto – Ποιος είναι ο δημιουργός του Bitcoin (vid)

Ποιος είναι ο Satoshi Nakamoto; Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί όσους ασχολούνται με τα κρυπτονομίσματα από τη στιγμή που παρουσιάστηκε το Bitcoin στον κόσμο, πριν από 15 χρόνια.

Ποιος είναι ο Satoshi Nakamoto; Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί όσους ασχολούνται με τα κρυπτονομίσματα από τη στιγμή που παρουσιάστηκε το Bitcoin στον κόσμο, πριν από 15 χρόνια.

Ο άνθρωπος ή η ομάδα των ανθρώπων που δημιούργησαν το μεγαλύτερο από τα κρυπτονομίσματα κρύβονται πίσω από το ψευδώνυμο Satoshi Nakamoto.

Όμως όλα αυτά τα χρόνια, κανείς δεν έμαθε στ’ αλήθεια ποιος είναι ο δημιουργός του Bitcoin, έστω και εάν υπήρξαν διάφοροι άνθρωποι που ισχυρίστηκαν ότι είναι ο Satoshi Nakamoto.

Τώρα, ο δημιουργός ενός ντοκιμαντέρ ισχυρίζεται ότι έλυσε το μυστήριο και πρόκειται να αποκαλύψει την ταυτότητα του Satoshi την επόμενη εβδομάδα. Το ντοκιμαντέρ «Money Electric: The Bitcoin Mystery», του Cullen Hoback, πρόκειται να κάνει πρεμιέρα στο HBO στις 8 Οκτωβρίου.

Οι αποκαλύψεις θα είναι σημαντικές, όχι μόνο γιατί ο άνθρωπος που κρύβεται πίσω από το ψευδώνυμο είναι μια τεράστια προσωπικότητα για τη βιομηχανία των κρυπτονομισμάτων και του finance γενικότερα. Είναι και ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους του κόσμου.

Υπολογίζεται ότι ο Satoshi ελέγχει 1,1 εκατ. Bitcoins, δηλαδή μία περιουσία 66 δισ. δολαρίων.

Η εξαφάνιση

Ο Satoshi Nakamoto δημοσίευσε τη «βίβλο» των κρυπτονομισμάτων, το white paper του Bitcoin στις 31 Οκτωβρίου του 2008, και δουλεύοντας κυρίως μέσω διαφόρων φόρουμ και emails έκανε το νέο αυτό σύστημα γνωστό σε όλο τον κόσμο.

Το 2010 εξαφανίστηκε από το διαδίκτυο. Η τελευταία δημόσια επικοινωνία του είχε να κάνει με το Wikileaks.

Στα χρόνια που ακολούθησαν, πολλοί προσπάθησαν να λύσουν τον «γρίφο» του Satoshi και απέτυχαν. Η πρώτη σημαντική προσπάθεια ήταν εκείνη της δημοσιογράφου Leah McGrath Goodman, το 2014. Εκείνη έστρεψε τους προβολείς στον Αμερικανο-γιαπωνέζο Dorian Nakamoto, ο οποίος ωστόσο αρνήθηκε ότι είναι ο δημιουργός του Bitcoin. Άλλωστε, η ίδια η κοινότητα του κρυπτονομίσματος ουδέποτε θεώρησε την θεωρία πιστευτή.

Το 2016, ο Αυστραλός κρυπτογράφος Craig Steven Wright διεκδίκησε τον τίτλο του δημιουργού του Bitcoin, ένα χρόνο αφότου έγγραφα που διέρρευσαν στον Τύπο αποκάλυπταν ότι εκείνος ήταν ο Satoshi. Παρότι προσωπικότητες της κοινότητας τον πίστεψαν, εντούτοις ο Αυστραλός ουδέποτε παρουσίασε τις αποδείξεις που είχε υποσχεθεί. Και το γεγονός ότι απαντούσε με αγωγές κατά όλων εκείνων που τον αμφισβητούσαν, ενέτεινε την καχυποψία. Τον Μάρτιο, βρετανικό δικαστήριο αποφάσισε ότι ο Wright δεν είναι ο Satoshi Nakamoto, φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με κατηγορίες ψευδορκίας.

Ανάμεσα στους «συνήθεις υπόπτους» είναι επίσης ο εκλιπών προγραμματιστής Hal Finney, ο Nick Szabo και ο Adam Back.

Αλλά πολλοί στην κοινότητα του Bitcoin αντιτίθενται στις προσπάθειες να ξεσκεπαστεί η ταυτότητα του Satoshi, προτιμώντας αντίθετα να προστατευτεί το δικαίωμά του στην ιδιωτικότητα.

Μέχρι στιγμής, το μόνο που αποκαλύπτει ο Cullen Hoback, εν αναμονή της πρεμιέρας της ταινίας του, είναι ότι το πρόσωπο στο οποίο κατέληξε είναι απροσδόκητο και πρόκειται να προκαλέσει αρκετές συζητήσεις. «Πιστεύω ότι ο κόσμος θα το αμφισβητήσει, ανεξάρτητα από το πόσο ισχυρές αποδείξεις θα παρουσιάσουμε και αυτό είναι εντάξει. Αυτή είναι η φύση αυτού του χώρου», είπε ο δημιουργός στο Fast Company.

Πηγή: moneyreview.gr

Σχετικά Άρθρα