Διάγγελμα Χαμενεΐ: “Τα μουσουλμανικά έθνη έχουν έναν κοινό εχθρό” – Νέο μήνυμα στο Ισραήλ

 Διάγγελμα Χαμενεΐ: “Τα μουσουλμανικά έθνη έχουν έναν κοινό εχθρό” – Νέο μήνυμα στο Ισραήλ

Το πρώτο διάγγελμα, μετά από σχεδόν πέντε χρόνια απηύθυνε ο θρησκευτικός ηγέτης του ΙράνΑλί Χαμενεΐ, παρουσιάζοντας τις προθέσεις της Τεχεράνης. Ο ίδιος είχε ένα τουφέκι στο πλευρό του.«Τα μουσουλμανικά έθνη έχουν έναν κοινό εχθρό» είπε μεταξύ άλλων ο Χαμενεΐ, ενώ επισήμανε ότι «κάθε χώρα έχει το δικαίωμα να αμύνεται από τους επιτιθέμενους».«Η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου ήταν μια νόμιμη πράξη, το ίδιο και η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ» είπε ακόμη και έδωσε παράλληλα μήνυμα αντεπίθεσης και  κάλεσε τα μουσουλμανικά έθνη «να δέσουν τη ζώνη της αντίστασης» από το Αφγανιστάν μέχρι την Υεμένη και από το Ιράν μέχρι τη Γάζα και τον Λίβανο.

Χιλιάδες συγκεντρώθηκαν εν τω μεταξύ στην πρωτεύουσα Τεχεράνη για να δουν τον Ιρανό ηγέτη, κρατώντας τη φωτογραφία του δίπλα-δίπλα με εκείνη του δολοφονηθέντος ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα. Κάποιοι έφεραν την πρασινοκίτρινη σημαία της Χεζμπολάχ, ενώ άλλοι την παλαιστινιακή σημαία.

Η τελευταία φορά που ο Χαμενεΐ έκανε την προσευχή της Παρασκευής ήταν πριν από σχεδόν πέντε χρόνια για να τιμήσει τη μνήμη του θανάτου του Κασέμ Σουλεϊμανί, του διοικητή των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης του Ιράν, ο οποίος σκοτώθηκε από τις ΗΠΑ σε αεροπορική επιδρομή στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης. Την Τρίτη (1/10), ο Χαμενεΐ διέταξε πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ, εν μέρει ως απάντηση στη δολοφονία του Νασράλα.

Νωρίτερα ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν είχε προσγειωθεί στη Βηρυτό, όπως ανέφεραν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Λιβάνου. «Ένα ιρανικό αεροπλάνο έφτασε στο διεθνές αεροδρόμιο Ραφίκ Χαρίρι με τον υπουργό Εξωτερικών Aμπάς Αρακτσί», αναφέρει το λιβανικό πρακτορείο ειδήσεων NNA.

Η σιιτική οργάνωση του Λιβάνου ανέφερε εν τω μεταξύ ότι τα μαχητικά της βομβάρδισαν τη στρατιωτική βάση Ilania στο βόρειο Ισραήλ με ρουκέτες. Μια δήλωση της Χεζμπολάχ στο Telegram ανέφερε ότι η επίθεση πραγματοποιήθηκε ως απάντηση στις συνεχιζόμενες ισραηλινές επιθέσεις κατά του λιβανικού και του παλαιστινιακού λαού.

Σχετικά Άρθρα