Αν έχει σχέδιο ο Στέφανος Κασσελάκης είναι αυτό…

 Αν έχει σχέδιο ο Στέφανος Κασσελάκης είναι αυτό…

Εάν χρειάστηκαν τρεις εβδομάδες, μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής από 163 μέλη της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ, για να δώσει στη δημοσιότητα ο Στέφανος Κασσελάκης το γνωστό βίντεο με το σύνθημα “Είμαι εδώ”, ο τέως πρόεδρος του κόμματος έχει πλέον στη διάθεσή του είκοσι μέρες για να εκδηλώσει πλήρως το πραγματικό του σχέδιο. Θα είναι ή δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία; Στο σκηνοθετικά εντυπωσιακό πάντως βίντεο δεν υπάρχει καμία σαφής ένδειξη σχετικά με τις προθέσεις του.

Η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος επιβεβαίωσε ότι η προθεσμία για την υποβολή υποψηφιοτήτων λήγει στις 24 Οκτωβρίου και έχει ενδιαφέρον ότι η στενή συνεργάτης του τέως προέδρου Θεοδώρα Τζάκρη αποχώρησε εκνευρισμένη από τη συνεδρίαση. Η απόφαση, ωστόσο, είναι δεσμευτική για όλους τους υποψηφίου για την ηγεσία και μέχρι την καταληκτική ημερομηνία οφείλουν να υποβάλλουν φάκελλο με τις 30 υπογραφές μελών της Κ.Ε που απαιτούνται, “πόθεν έσχες”, και να έχουν συναινέσει ως προς την πιστή τήρηση του καταστατικού.

Τις υπογραφές είναι πολύ εύκολο να τις συγκεντρώσει ο τέως πρόεδρος, τα πιθανά προβλήματα θα ανακύψουν, αφενός από το εάν έχει πράγματι την διάθεση να καταθέσει το “πόθεν έσχες” που ο ίδιος έχει δηλώσει από τον Ιούλιο ότι υπέβαλε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, και αφετέρου από τα δείγματα γραφής που θα δώσει ως προς το εάν σέβεται το καταστατικό. Σχετικά με το τελευταίο είναι σαφές πως περιλαμβάνει και την αποδοχή των αποφάσεων της Κ.Ε και της Π.Γ για την “καθαίρεσή” του, κάτι που αμφισβητούν ηχηρά πολλοί υποστηρικτές του, ενώ και ο ίδιος άφησε να εννοηθεί στο βίντεο ότι προτίθεται να το θέσει στο συνέδριο στις αρχές Νοεμβρίου. Για να φτάσει, όμως, εκεί πρέπει μέχρι τις 24 Οκτωβρίου να έχει καταθέσει την υποψηφιότητά του και αυτή να ικανοποιεί απολύτως τα τρία βασικά κριτήρια. Γνωρίζει, δε, πως οι αντίπαλοί του είναι αποφασισμένοι να εμποδίσουν την υποψηφιότητά του και να τον οδηγήσουν στην έξοδο εφόσον δεν τηρήσει τις διαδικασίες.

Αυτές οι είκοσι μέρες θα είναι πυκνές και ενδεχομένως ο Στέφανος Κασσελάκης αποκαλύψει κάτι περισσότερο από τον σχεδιασμό του στη συνέντευξη που θα παραχωρήσει την επόμενη Πέμπτη στο “Ενώπιος ενωπίω” του Νίκου Χατζηνικολάου (Ant1). Από το βίντεο, πάντως, αυτό που διαφαίνεται είναι πως με την πρόσκληση σε μέλη και φίλους του ΣΥΡΙΖΑ να εγγραφούν για τις διαδικασίες εκλογής συνέδρων επιχειρεί να δημιουργήσει πολυπληθή και “θερμή” κερκίδα, κάτι που, κάτω από εντελώς διαφορετικούς εσωκομματικούς συσχετισμούς, είχε κατορθώσει στο προηγούμενο συνέδριο (Φεβρουάριος), όταν οι οπαδοί του προπηλάκισαν την Όλγα Γεροβασίλη, τον Κώστα Ζαχαριάδη, την Κατερίνα Νοτοπούλου και άλλα κορυφαία στελέχη. Αυτή τη φορά, όμως, δεν ελέγχει τα κομματικά όργανα και οι “87” αλλά και τότε υποστηρικτές του (Νίκος Παππάς κ.ά) δύσκολα θα επιτρέψουν να επαναληφθεί το φαινόμενο.

Σε κάθε περίπτωση, είτε ο Στέφανος Κασσελάκης θα αποφασίσει να αποδεχτεί τις καταστατικές αποφάσεις και πλαίσιο του συνεδρίου και της εσωκομματικής εκλογής και θα καταθέσει πλήρη υποψηφιότητα (πράγμα που σημαίνει ότι δέχεται και την “καθαίρεσή” του), είτε θα δρομολογήσει την τελική σύγκρουση στο συνέδριο και να το μεταβάλλει σε αρένα. Και στη δεύτερη περίπτωση, όμως, που θεωρείται πολύ πιθανή, θα πρέπει μέχρι τις 24 Οκτωβρίου να έχει υποβάλλει υποψηφιότητα, αλλιώς του μένει μία τελευταία ευκαιρία: να κερδίσει τους συσχετισμούς στο συνέδριο, να αναιρέσει την “καθαίρεσή” του και να φτάσει στις εκλογές ως πρόεδρος του κόμματος αλλάζοντας, έτσι, τους όρους του παιχνιδιού.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, είναι σχεδόν βέβαιο πως η οριστική διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη δρομολογηθεί…

Σχετικά Άρθρα