Εισβολή στον Λίβανο: Η περίφημη μονάδα “Egoz” και ο κλεφτοπόλεμος της Χεσμπολάχ

 Εισβολή στον Λίβανο: Η περίφημη μονάδα “Egoz” και ο κλεφτοπόλεμος της Χεσμπολάχ

Αφού ο ισραηλινός στρατός ξεκίνησε τις χερσαίες επιχειρήσεις του στο νότιο Λίβανο τη Δευτέρα, παραδέχθηκε επίσημα την Τετάρτη ότι 8 στρατιώτες του σκοτώθηκαν κατά την εισβολή τους, στην πόλη Αντίσα. Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης αποκάλυψαν ότι οι περισσότεροι από τους αξιωματικούς και τους στρατιώτες που σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις στο νότιο Λίβανο ανήκαν στη μονάδα καταδρομών «Egoz» του ισραηλινού στρατού.

Η μονάδα «Egoz» είναι μια επίλεκτη μονάδα κομάντος των Ισραηλινών Αμυντικών Δυνάμεων (IDF) που ειδικεύεται στον ανταρτοπόλεμο, την ειδική αναγνώριση και την άμεση δράση. Αποτελεί τμήμα της 89ης Ταξιαρχίας της Κεντρικής Διοίκησης των IDF.

Πριν από το 2000, η Egoz επιχειρούσε κυρίως στο Λίβανο, πολεμώντας εναντίον της Χεζμπολάχ. Μετά την αποχώρηση του Ισραήλ από τον Νότιο Λίβανο, η μονάδα μετατόπισε το επίκεντρο των επιχειρήσεών της στη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, παραμένοντας μια από τις κορυφαίες στρατιωτικές μονάδες των IDF.

Οι απώλειες που ισχυρίζεται ότι κατάφερε να πετύχει η Χεζμπολάχ, βασίζεται σε μια στρατηγική ειδικά σχεδιασμένη για μια ενδεχόμενη χερσαία εισβολή του ισραηλινού στρατού.

  • Όπως σημειώνουν αναλυτές οι στρατιωτικές επιχειρήσεις της Χεζμπολάχ για την αντιμετώπιση της χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στο νότιο Λίβανο αποκάλυψαν μια στρατηγική μάχης που βασίζεται στη δημιουργία ενεδρών, στον βομβαρδισμό των γραμμών υποστήριξης και στο χτύπημα των στρατιωτικών μονάδων πριν αυτές ενεργοποιηθούν στο πεδίο.

Την πρώτη ημέρα των άμεσων συγκρούσεων στα νότια σύνορα, η Χεζμπολάχ εξέδωσε 27 ανακοινώσεις με τις οποίες έκανε γνωστό ότι αντιμετώπισε δυνάμεις πεζικού και απόπειρες εισβολής. Επιπλέον βομβάρδισε θέσεις πυροβολικού και ισραηλινούς στρατιώτες κοντά σε στρατιωτικές θέσεις των συνόρων.

Επίσης πυροδότησε τις εκρηκτικές ύλες σε παγιδευμένα σημεία και εκτόξευσαν πυρά αεράμυνας εναντίον ενός ελικοπτέρου, το οποίο, σύμφωνα με την οργάνωση, πετούσε ενώ είχε επιβάλει απαγόρευση εναέριας κυκλοφορίας ελικοπτέρων κοντά στη συνοριακή περιοχή.

Μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης, η Χεζμπολάχ εξέδωσε 14 ανακοινώσεις με τις οποίες ανακοίνωσε τον βομβαρδισμό συγκεντρώσεων σε παραμεθόριες περιοχές και μετακινήσεις στρατιωτικών στρατευμάτων στην περιοχή τους, ενώ τη δεύτερη ημέρα χρησιμοποίησε πυραύλους Burkan, οι οποίοι φέρουν μεγάλες εκρηκτικές κεφαλές βάρους έως και 500 κιλών, καθώς και πυραύλους Falaq μικρότερου βεληνεκούς, οι οποίοι φέρουν εκρηκτικές κεφαλές βάρους από 70 έως 120 κιλά εκρηκτικής ύλης.

  • Την Πέμπτη, η Χεζμπολάχ ανακοίνωσε την πυροδότηση δύο αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών εναντίον ισραηλινών δυνάμεων πεζικού που επιχείρησαν να διεισδύσουν προς την πόλη Μαρούν αλ Ρας.

Η στρατηγική αυτή δείχνει ότι η Χεζμπολάχ έχει προετοιμάσει εκ των προτέρων σχέδια για την αντιμετώπιση της εισβολής, τα οποία βασίζονται σε ομάδες άμυνας και υποστήριξης και συνδέονται με μηχανισμούς συντονισμού, καθώς οι ομάδες υποστήριξης υποτίθεται ότι βρίσκονται μακριά από τις ομάδες άμυνας στην πρώτη γραμμή και συνδέονται επίσης με ομάδες παρακολούθησης και ομάδες ταχείας μετακίνησης που προετοιμάζουν ενέδρες για την αντιμετώπιση της εισβολής, λένε στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες.

Το σχέδιο βασίζεται στην προσπάθεια διάλυσης των στρατιωτικών μονάδων και στη στέρηση των προελαύνοντων δυνάμεων από κάθε υποστηρικτική δύναμη. Με την εξουδετέρωση των ελικοπτέρων, η Χεζμπολάχ «επιδιώκει να αφαιρέσει την άμεση αεροπορική δύναμη υποστήριξης που συνοδεύει την προέλαση των χερσαίων δυνάμεων», λένε οι ειδικοί, αλλά ταυτόχρονα «είναι σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματική, καθώς υπάρχουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη που ανοίγουν τον δρόμο για τις εισερχόμενες δυνάμεις και πλήττουν τις ομάδες οπισθοφυλακής», αλλά «χάνουν την πλήρη επίδρασή τους κατά την άμεση επαφή».

  • Προκειμένου να εξουδετερώσουν τον ρόλο των μη επανδρωμένων αεροσκαφών, οι μαχητές της Χεζμπολάχ προσπαθούν να προσεγγίσουν το «σημείο μηδέν» και να εμπλακούν σε απευθείας μάχη και σε αντιπαραθέσεις «μαχητή με μαχητή», οι οποίες βασίζονται κυρίως στις ατομικές ικανότητες του πεζικού.

Προσπαθεί επίσης να αποτρέψει την προέλαση των ενόπλων ισραηλινών δυνάμεων χτυπώντας τις κινητοποιήσεις τους, σημειώνοντας ότι οι ισραηλινές δυνάμεις έχουν επαναλάβει τις κινητοποιήσεις στις θέσεις τους, στις συνοριακές πόλεις και στους οικισμούς, μήνες μετά την εκκένωσή τους.

Δεν έχουν σημειωθεί μεγάλες εισβολές τεθωρακισμένων στο λιβανέζικο έδαφος, αλλά κάποια τηλεκατευθυνόμενα οχήματα έχουν εμφανιστεί στο λιβανέζικο έδαφος και έχουν κυκλοφορήσει φωτογραφίες ενός από αυτά, το οποίο υπέστη ζημιές στη λιβανέζικη συνοριακή πόλη Καφρ Κιλά.

Οι ισραηλινές δυνάμεις κάλεσαν τους κατοίκους των λιβανέζικων χωριών που εκκένωσαν τα σπίτια τους να μην επιστρέψουν μέχρι νεωτέρας. Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Αβιτσάι Αντράι δήλωσε την Πέμπτη στην πλατφόρμα «Χ» ότι «οι αεροπορικές επιδρομές των IDF συνεχίζονται».

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της λιβανικής κυβέρνησης, περίπου 1.900 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και περισσότεροι από 9.000 έχουν τραυματιστεί στο Λίβανο σε σχεδόν ένα χρόνο διασυνοριακών ανταλλαγών πυρών μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ παράλληλα με τον πόλεμο στη Γάζα, οι περισσότεροι από τους οποίους τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

Σχετικά Άρθρα