Μπάιντεν: “Συζητάμε” για ισραηλινά πλήγματα σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν

 Μπάιντεν: “Συζητάμε” για ισραηλινά πλήγματα σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν

Ο Τζο Μπάιντεν φάνηκε πιο ανοιχτός στο ενδεχόμενο να «ευλογήσει» μια πιθανή επιχείρηση του Ισραήλ ως αντίποινα για την εκτόξευση πυραύλων από το Ιράν, που θα στοχεύει σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις της χώρας. Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε σήμερα ότι υπάρχουν «συζητήσεις» σχετικά με ενδεχόμενα ισραηλινά πλήγματα σε ιρανικές πετρελαϊκές υποδομές, ακολουθώντας την επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους την Τρίτη, 1 Οκτωβρίου.

Όταν ρωτήθηκε αν συμφωνεί με πλήγματα του Ισραήλ στις πετρελαϊκές υποδομές του Ιράν, ο Τζο Μπάιντεν απάντησε: «Αυτό το θέμα το συζητάμε. Πιστεύω ότι θα ήταν λίγο…», χωρίς να ολοκληρώσει τη σκέψη του, αφήνοντας ανοιχτές τις προοπτικές για τις επόμενες κινήσεις των Ηνωμένων Πολιτειών και του Ισραήλ.

Αμέσως μετά τη δήλωσή του, η τιμή του πετρελαίου αυξήθηκε απότομα. Γύρω στις 17:50 (ώρα Ελλάδας) το αμερικανικό αργό WTI έφτασε τα 73,12 δολάρια το βαρέλι (+4,34%) ενώ το Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας κατέγραφε αύξηση 3,95%, φτάνοντας τα 76,81 δολάρια το βαρέλι.

Μόλις χθες, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο χτυπήματος του Ισραήλ σε πυρηνική εγκατάσταση του Ιράν, σε ερώτηση για το αν θα υποστήριζε κάτι τέτοιο.

Απάντησε ξεκάθαρα «όχι», σε σχετική ερώτηση για ενδεχόμενο πλήγμα των Ισραηλινών σε πυρηνικές εγκαταστάσεις της Τεχεράνης.

Ο Μπάιντεν πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε συζητήσεις με Ισραηλινούς αξιωματούχους για τις εναλλακτικές ως προς την απάντηση του Ισραήλ αλλά «η απάντηση πρέπει να είναι ανάλογη».

Σχετικά Άρθρα