Τζιτζικώστας: Έχει την μεγαλύτερη περιουσία απ’ όλους τους Ευρωπαίους επίτροπους- Politico: Από τους πλουσιότερους στη βόρεια Ελλάδα

 Τζιτζικώστας: Έχει την μεγαλύτερη περιουσία απ’ όλους τους Ευρωπαίους επίτροπους- Politico: Από τους πλουσιότερους στη βόρεια Ελλάδα

Το Politico παρουσιάζει τον νέο Ευρωπαίο Επίτροπο Μεταφορών και Τουρισμού, Απόστολο Τζιτζικώστα, ως έναν εύπορο επιχειρηματία με ενεργό επενδυτική δραστηριότητα, σύμφωνα με δημοσιογραφική έρευνα που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη σχετικά με τα περιουσιακά στοιχεία των Ευρωπαίων Επιτρόπων. Η αφορμή για το άρθρο ήταν η εξέταση των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης των Επιτρόπων από την Επιτροπή Νομικών Θεμάτων (JURI) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Όπως αναφέρεται, τα μέλη της επιτροπής είχαν στη διάθεσή τους μόλις τρεις ημέρες πριν από τη συνεδρίαση της Πέμπτης για να μελετήσουν εκατοντάδες σελίδες με δηλώσεις περιουσιακών στοιχείων που υποβλήθηκαν από τους ίδιους τους Επιτρόπους.

Ο δημοσιογραφικός ιστότοπος τονίζει, επικαλούμενος τον Nicholas Aiossa, διευθυντή της «Διεθνούς Διαφάνειας ΕΕ», ότι η όλη διαδικασία χαρακτηρίζεται από αδιαφάνεια, γεγονός που περιορίζει τη δυνατότητα ουσιαστικού ελέγχου.

Στο ρεπορτάζ του, το Politico εντάσσει τον Απόστολο Τζιτζικώστα στους «γαιοκτήμονες Επίτροπους», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει σε μεσότιτλο. Συγκεκριμένα, τονίζει ότι ο νέος Ευρωπαίος Επίτροπος διαθέτει τον «πιο εντυπωσιακό κατάλογο ακινήτων», καθώς η δήλωση περιουσιακής του κατάστασης περιλαμβάνει τέσσερις σελίδες που περιγράφουν λεπτομερώς την πλήρη ή μερική ιδιοκτησία του σε 16 διαμερίσματα, 655.463 τετραγωνικά μέτρα γης, έξι καταστήματα, καθώς και αρκετούς αποθηκευτικούς χώρους και γκαράζ σε όλη την Ελλάδα.

Επιπλέον, το άρθρο αναφέρει ότι η οικογένεια του κ. Τζιτζικώστα είναι από τις μεγαλύτερους γαιοκτήμονες στην Ελλάδα, με την ιδιοκτησία γης να χρονολογείται εδώ και αιώνες, σύμφωνα με ανώνυμη πηγή Έλληνα αξιωματούχου. Το ρεπορτάζ σημειώνει επίσης ότι η οικογένεια Τζιτζικώστα συγκαταλέγεται στις πλουσιότερες στη βόρεια Ελλάδα.

Προβάλλοντας αμφιβολίες για την ικανότητα λήψης «διαφανών» αποφάσεων από τον κ. Τζιτζικώστα, η έρευνα υπογραμμίζει ότι «το χαρτοφυλάκιο του Τζιτζικώστα θα περιλαμβάνει την τουριστική βιομηχανία, γεγονός που εγείρει ερωτήματα σχετικά με τις αποφάσεις που μπορεί να λάβει, και οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν την αξία των ιδιοκτησιών του, δήλωσε ευρωβουλευτής που είχε πρόσβαση στη δήλωση και του παραχωρήθηκε ανωνυμία για να μιλήσει ελεύθερα.

Ο Έλληνας πολιτικός, ο οποίος δηλώνει επίσης ότι κατέχει μετοχές άνω των 200.000 ευρώ σε διάφορες επιχειρήσεις (από γαλακτοκομικά προϊόντα έως φωτοβολταϊκή ενέργεια), έλαβε επίσης χρηματοδότηση από την Κοινή Αγροτική Πολιτική της Ευρώπης για ένα από τα αγροκτήματά του αξίας 18.116,30 ευρώ.

Μέχρι και τη στιγμή της δημοσίευσης, ο Τζιτζικώστας δεν είχε ανταποκριθεί σε αίτημα για σχολιασμό», καταλήγει το Politico.

Τι εμφάνισαν στις δηλώσεις περιουσίας τους οι υπόλοιποι επίτροποι

Ο Ιταλός Ραφαέλε Φίτο δήλωσε ότι κατέχει επτά διαμερίσματα, καθώς και μετοχές σε άλλα τρία. Τα ακίνητά του, όλα στην Ιταλία, περιλαμβάνουν επίσης γη, δύο γκαράζ και ένα κελάρι. Ο δεξιός πολιτικός αναμένεται να αναλάβει το χαρτοφυλάκιο συνοχής και μεταρρυθμίσεων. Δηλώνει επίσης ότι κατέχει το 15% ενός φαρμακείου στο Μπρίντιζι στη νότια Ιταλία, η αξία του οποίου υπολογίζεται —από τον ίδιο— σε 150.000 ευρώ. 

Η υποψήφια για την Επιτροπή της Βουλγαρίας Εκατερίνα Ζαχαρίεβα, το 2008 αγόρασε ένα οικόπεδο 6.850 τ.μ. συμπεριλαμβανομένης μιας εξοχικής κατοικίας στην Χαλκιδική, καθώς και ένα διαμέρισμα στην πρωτεύουσα της χώρας της, Σόφια. Μεταξύ 2016 και 2018, αγόρασε άλλα δύο σπίτια και οικόπεδα στη Βουλγαρία. 

Η Μάρτα Κος της Σλοβενίας δήλωσε περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ σε λογαριασμούς 

Άλλοι που έχουν μεγάλες περιουσίες, αρνούνται να δηλώσουν το οτιδήποτε. 

Για παράδειγμα:

Ο Βάλντις Ντομπρόβσκις κατέθεσε σχεδόν ένα κενό έντυπο στην ΕΕ. «Οι δηλώσεις συμφερόντων μου είναι δημόσιες εδώ και 10 χρόνια και έχουν ολοκληρωθεί πλήρως σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες… Εδώ και 10 χρόνια υπηρετώ ως μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αντίστοιχα δεν υπάρχουν πολλές προηγούμενες δραστηριότητες έμειναν να δηλωθούν» δήλωσε στο Politico, τονίζοντας πως δεν επενδύει σε μετοχές ή ομόλογα εταιρειών ή παρόμοια μέσα «για να αποφύγω οποιαδήποτε αντίληψη πιθανής σύγκρουσης συμφερόντων, ούτε έχω πραγματοποιήσει εμπορικές δραστηριότητες».

Ο Γάλλος Στεφάν Σεζουρνέ στις δικές του δηλώσεις δεν έχει δώσει καμία ένδειξη για τα χρηματοοικονομικά περιουσιακά στοιχεία ή υποχρεώσεις του

Το ίδιο ισχύει και για τον Σλοβάκο Μάρος Σεφέροβιτς.

Η Κάγια Κάλας από την Εσθονία, δηλώνει ότι έχει τραπεζικούς λογαριασμούς και αποταμιεύσεις. Φέρεται να εμπλέκεται με μετοχές σε τέσσερις εταιρειες (Tristock, Tallinn Directors Club, AS Framm και Novaria Consult). Η Κάλλας βρίσκεται σε διαδικασία κοινοβουλευτικού ελέγχου.

Η Ρουμάνα Ροξάνα Μινζάτου, ίδρυσε μια εταιρεία συμβούλων τον Απρίλιο του 2021 για να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να αποκτήσουν πρόσβαση σε κονδύλια της ΕΕ μεταξύ των συναυλιών της, ως υπουργός ευρωπαϊκών κονδυλίων το 2019 και υπουργός Εξωτερικών για τον συντονισμό της ΕΕ- χρηματοδοτούμενα προγράμματα μεταξύ Δεκεμβρίου 2021 και Ιουλίου 2024. Μεταβίβασε την πλήρη ιδιοκτησία της εταιρείας τον Φεβρουάριο του 2022, ακριβώς πριν αναλάβει το ρόλο της υπουργού Εξωτερικών. Παρά την ανακοίνωση της αναστολής της δραστηριότητας από τον Ιανουάριο του 2022, η εταιρεία είχε έσοδα το 2023, τα οποία δεν έχει δηλώσει.

Η Μαρία Λουίς Αλμπουκέρκη από την Πορτογαλία κάνει αναφορά στη δήλωσή της, για εμπλοκή της σε διάφορες εταιρείες, ωστόσο, παρέλειψε λεπτομέρειες σχετικά με την ιδιοκτησία ή τα έσοδά της από την Roundatmosphere, συμβουλευτική εταιρεία, που ανήκει στην ίδια και τον σύζυγό της. Η επιχείρηση είχε 170.000 δολάρια έσοδα το 2023 και 132.000 δολάρια το 2022, σύμφωνα με οικονομικά στοιχεία που παρέχονται από την Informa. 

Ο Κριστόφ Χάνσεν του Λουξεμβούργου, έχει σύζυγο την γυναίκα που εργάζεται ως βοηθός στο υπουργικό συμβούλιο της Ρομπέρτα Μέτσολα και η ξαδέρφη του είναι υπουργός Γεωργίας του Λουξεμβούργου. Είναι επίσης πρόεδρος μιας ένωσης φάρμας μικρών ζώων από το 2015. Ορκίστηκε να παραιτηθεί εάν διοριστεί.

Η Ισπανίδα Τερέσα Ριμπέρα, είναι καλά συνδεδεμένη με τους διεθνείς κύκλους σε ζητήματα κλίματος. Πριν και κατά τη διάρκεια της θητείας της ως Υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος της Ισπανίας, συνεργάστηκε με περισσότερες από 10 διεθνείς ΜΚΟ, δεξαμενές σκέψης και οργανισμούς που ασχολούνται με το κλίμα και το περιβάλλον.

Ο Λιθουανός Αντριους Κουμπίλιους, επίτροπος για την άμυνα και το διάστημα, συνίδρυσε το 2019 το «Φόρουμ των Φίλων της Ευρωπαϊκής Ρωσίας», το οποίο υποστηρίζει την αντιπολίτευση και την κοινωνία των πολιτών στη Ρωσία. Ήταν επίσης μέλος του διεθνούς συμβουλίου συμβούλων του Διεθνούς Ρεπουμπλικανικού Ινστιτούτου από το 2016 έως το 2019. Το IRI είναι μια μη κερδοσκοπική ομάδα που λαμβάνει ομοσπονδιακά κεφάλαια των ΗΠΑ για να βοηθήσει τις χώρες να αναπτύξουν τους μηχανισμούς της δημοκρατίας. 

Τέλος, η Μάρτα Κος από τη Σλοβενία, εργαζόταν για την εταιρεία λόμπι των Βρυξελλών Kreab, ως ανώτερος σύμβουλος και είχε επίσης τη δική της εταιρεία συμβούλων μπουτίκ εγγεγραμμένη στην Ελβετία. Έχει ως πελάτη την UEFA. Η Κος, δεν δήλωσε οικειοθελώς ότι ο σύζυγός της είναι ο Ελβετός «Mr. Ευρώπη» Henri Getaz, πρώην γενικός γραμματέας της Ευρωπαϊκής Ζώνης Ελεύθερων Συναλλαγών (ΕΖΕΣ). 

Σχετικά Άρθρα