Λίβανος-Κλιμάκωση: Η πρώτη σύγκρουση ισραηλινών δυνάμεων εισβολής με τον λιβανικό στρατό- Νεκροί, τραυματίες

 Λίβανος-Κλιμάκωση: Η πρώτη σύγκρουση ισραηλινών δυνάμεων εισβολής με τον λιβανικό στρατό- Νεκροί, τραυματίες

Από την έναρξη της χερσαίας επιχείρησης του Ισραήλ πριν από τρεις ημέρες, σήμερα, για πρώτη φορά, ο Εθνικός Στρατός του Λιβάνου επιβεβαίωσε πως δέχθηκε πυρά από τις Ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις (IDF), στα οποία και αντέδρασε ανταποδίδοντας τα πυρά. Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα ισραηλινά πυρά σκοτώθηκε ένας Λιβανέζος στρατιώτης και τραυματίστηκαν περισσότεροι από δέκα άλλοι.

Αυτή η εξέλιξη επηρεάζει σημαντικά την πορεία των συγκρούσεων, καθώς και την ευρύτερη στρατιωτική επιχείρηση, δεδομένου ότι ο Εθνικός Στρατός του Λιβάνου είναι διακριτός από τις δυνάμεις της Χεζμπολάχ.

Σε περίπτωση που το Ισραήλ επιλέξει να στοχοποιήσει και τον Εθνικό Στρατό του Λιβάνου, πέρα από τη Χεζμπολάχ, αυτό θα σηματοδοτεί ουσιαστικά την κήρυξη πολέμου όχι μόνο ενάντια στη σιιτική οργάνωση, αλλά και ενάντια στο ίδιο το κράτος του Λιβάνου.

Εάν το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι μεμονωμένο δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο στον σχεδιασμό του Ισραήλ να περιλαμβάνεται τελικώς μία μεγαλύτερη επιχείρηση από την «περιορισμένης κλίμακας» που ο Νετανιάχου έχει μεταφέρει στον Τζο Μπάιντεν.

GettyImages-2175351381
Τα σημεία στα οποία έχουν χτυπήσει οι Ισραηλινοί στον Λίβανο – Πηγή: Getty Images

Ακόμη, επίσημη αντίδραση δεν υπάρχει από τις ΗΠΑ ή τις κυβερνήσεις Ισραήλ και Λιβάνου αλλά εάν ο IDF έχει λάβει εντολές να προχωρήσει πέρα από το όριο του ποταμού Λιτάνι θα βρεθεί με βεβαιότητα στα προάστια της Βηρυτού την οποία έχει και στο παρελθόν πολιορκήσει ακόμη δύο φορές.

litani-potamos-livanos-1
Η έκταση που θέλει να ελέγξει το Ισραήλ στα όρια του ποταμού Λιτάνι – Πηγή: Sky News

Σχετικά Άρθρα