Ιράκ: Στη δίνη της εμπόλεμης σύγκρουσης Ιράν-Ισραήλ-Πώς δύο μηνύματα απέτρεψαν προσωρινά τον βομβαρδισμό του

 Ιράκ: Στη δίνη της εμπόλεμης σύγκρουσης Ιράν-Ισραήλ-Πώς δύο μηνύματα απέτρεψαν προσωρινά τον βομβαρδισμό του

Το Ιράκ βρίσκεται στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, καθώς είναι μεγάλη η προοπτική, ο πόλεμος που μαίνεται στην περιοχή, να φτάσει στη χώρα. Μια χώρα που λέει ότι προσπαθεί να αποφύγει τη σύγκρουση. Το Ιράκ θα ήταν εκτεθειμένο σε ισραηλινές επιθέσεις το βράδυ της Τρίτης μετά την ιρανική απάντηση, «αν δεν υπήρχε διεθνής πίεση μετά από δύο ξεχωριστές επιστολές από το Ιράν και τις Ηνωμένες Πολιτείες», σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές, οι οποίες ανέφεραν επίσης ότι «διεξάγεται συζήτηση υψηλού επιπέδου για τη θέσπιση νέων κανόνων εμπλοκής στο Ιράκ, μακριά από εστίες έντασης».

Ιρακινές πηγές ανέφεραν ότι ο συνασπισμός «Πλαίσιο Συντονισμού» συζήτησε αυτό που λέγεται ότι ήταν μια «έκθεση ασφαλείας με δεκάδες στόχους που θα χτυπηθούν και θα δολοφονηθούν στο Ιράκ από το Ισραήλ». «Οι κυβερνητικές υπηρεσίες και οι ηγέτες των κομμάτων έλαβαν αναφορές ασφαλείας ότι η ιρανική απάντηση θα επιταχύνει την ισραηλινή στόχευση ιρακινών χώρων και εγκαταστάσεων», δήλωσε ένας ιρακινός ηγέτης, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

  • Σύμφωνα με τον ηγέτη, «οι εκτιμήσεις ασφαλείας ανέφεραν (την Τρίτη) ότι τα ισραηλινά πλήγματα ήταν επικείμενα εντός ωρών».

Οι εξελίξεις αυτές ανάγκασαν τον Ιρακινό πρωθυπουργό να πραγματοποιήσει σύσκεψη με τους διοικητές του στρατού το βράδυ της Τρίτης, ζητώντας τους να «αυξήσουν το επίπεδο της στρατιωτικής ετοιμότητας μπροστά στους αναμενόμενους κινδύνους που απειλούν τη χώρα». Ακόμη και πριν από την ιρανική απάντηση, οι ιρακινές οργανώσεις είχαν προβεί σε ταχείες και σημαντικές αλλαγές στις περιοχές ανάπτυξής τους στο Ιράκ, ιδίως βόρεια και δυτικά της πρωτεύουσας Βαγδάτης.

  • Πηγές του πεδίου δήλωσαν σε αραβικά μέσα ότι «ένοπλες φατρίες και ταξιαρχίες που συνδέονται με τις Λαϊκές Δυνάμεις Κινητοποίησης (PMF) κατέφυγαν σε σχέδια καμουφλάζ που περιλάμβαναν τη μετακίνηση των αρχηγείων ή την απόσυρση από δευτερεύοντα σημεία τοποθέτησης, ως προετοιμασία για πιθανές ισραηλινές επιθέσεις».

«Τα σημεία ελέγχου παρέμεναν μη επανδρωμένα τη νύχτα, με τα φώτα αναμμένα για να δίνουν την ψευδαίσθηση της στρατιωτικής παρουσίας», δήλωσε μία από τις πηγές.

Σύμφωνα με άλλη πηγή, «οι εκτιμήσεις ασφαλείας, κυρίως από την Τεχεράνη και τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης, έχουν αυξήσει τις πιθανότητες μεμονωμένων ισραηλινών χτυπημάτων στο Ιράκ», οι οποίες, όπως είπε, «θα ήταν πολύ υψηλές ως αποτέλεσμα ενός πράσινου φωτός των ΗΠΑ προς τους Ισραηλινούς».

Οι ιρακινές παρατάξεις δεν διαθέτουν αμυντικά όπλα που θα τους επέτρεπαν να αποκρούσουν τις πυραυλικές επιθέσεις, οπότε ήταν προφανές να καταφύγουν σε σχέδια καμουφλάζ.

Η ισραηλινή επιδρομή στο λιμάνι αλ-Χοντάιντα στην Υεμένη δημιούργησε ανησυχητικές αντιλήψεις μεταξύ των ιρακινών φατριών σχετικά με τη μορφή της αναμενόμενης κλιμάκωσης με τους Ισραηλινούς’, δήλωσε ο Ιρακινός διοικητής. ‘Είναι ξεκάθαρο τώρα. ‘Η αντιπαράθεση μεταξύ του Ιράν και της Αμερικής είναι εντελώς διαφορετική από την αντιπαράθεση μεταξύ του Ιράν και του Ισραήλ, καθώς οι κανόνες εμπλοκής είναι διαφορετικοί.

  • Δύο ξεχωριστά μηνύματα συμφώνησαν να αποτρέψουν προσωρινά την κλιμάκωση στο Ιράκ. Οι πηγές ανέφεραν ότι το ιρανικό μήνυμα, το οποίο ο συνασπισμός του Πλαισίου Συντονισμού βρισκόταν στην ατμόσφαιρά του, περιείχε ευθεία απειλή να ανοίξει πυρ σε ολόκληρη την περιοχή εάν στόχοι εντός του Ιράν υποστούν ισραηλινά πλήγματα.

Σύμφωνα με το Asharq Al-Awsat ο Ιρακινός πρωθυπουργός και οι ηγέτες του Συντονιστικού Πλαισίου βρέθηκαν στο επίκεντρο πολλών επαφών τις τελευταίες ημέρες, μεταξύ άλλων και με Ιρανούς αξιωματούχους, οι οποίοι συμφώνησαν ότι «το να σύρουμε το Ιράκ προς τον πόλεμο δεν είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών της σύγκρουσης».

  • Η ιρακινή κυβέρνηση προσπαθεί να παρουσιάσει τον εαυτό της ως σημείο αναφοράς για πολιτική διαμεσολάβηση, αλλά ο ρόλος αυτός δεν θα μετατραπεί σε ένα μεγάλο περιφερειακό σχέδιο και θα περιοριστεί στον μετριασμό της ζημίας για το Ιράκ, χωρίς όμως εγγυήσεις.

Ήταν σαφές ότι η δημοσιοποίηση αυτού του μηνύματος αυτή τη στιγμή αποσκοπούσε στην προστασία του «ιρακινού θεάτρου». «Το μάθημα της ήττας (της Χεζμπολάχ) είναι οδυνηρό για το Ιράν και δεν θέλει να το επαναλάβει στο Ιράκ», είπε ο Ιρακινός ηγέτης.

Παράλληλα, το μήνυμα των ΗΠΑ προς τους Ιρακινούς ήταν ότι η Ουάσινγκτον δεν θα σταθεί εμπόδιο στο Ισραήλ αν αυτό θελήσει να πλήξει «απειλές στο ιρακινό έδαφος», αλλά περιλάμβανε επίσης πιέσεις προς το Τελ Αβίβ να αποτρέψει ή τουλάχιστον να αναβάλει την απάντηση στο Ιράν.

  • Τα διασταυρούμενα μηνύματα συνέβαλαν στην καθυστέρηση, αλλά όχι στην ακύρωση, της απάντησης. Οι σιίτες πολιτικοί στο πλαίσιο συντονισμού είδαν τον χρόνο που είχε αποσπαστεί από τη σύγκρουση τώρα ως μια ευκαιρία να χαράξουν σταθερούς «κανόνες εμπλοκής».

«Οι κανόνες εμπλοκής δεν θα συμφωνηθούν κατ’ αρχήν παρά μόνο αφού επιβεβαιωθεί ότι η ιρακινή κυβέρνηση έχει καταφέρει να περιορίσει τις φατρίες», ανέφεραν οι πηγές, εξηγώντας ότι «δεν αποκλείεται να στοχοποιηθούν τα λογιστικά επιτελεία των ιρανικών πληρεξουσίων, αλλά γίνεται λόγος να μην προχωρήσουμε πέρα από αυτό».

Ο Ιρακινός ηγέτης δήλωσε ότι η πιθανότητα προσφυγής σε κανόνες εμπλοκής τώρα καθοδηγείται από το γεγονός ότι το Ιράν δεν θέλει περισσότερες απώλειες και το Ισραήλ δεν θέλει περισσότερα κέρδη από το Ιράκ.

Σχετικά Άρθρα