Άρθρο 51(Χάρτης ΟΗΕ): Τι αναφέρει και γιατί το επικαλούνται Τεχεράνη και Τελ Αβίβ στις επιθέσεις

 Άρθρο 51(Χάρτης ΟΗΕ): Τι αναφέρει και γιατί το επικαλούνται Τεχεράνη και Τελ Αβίβ στις επιθέσεις

Το Ιράν δηλώνει ότι τα πυραυλικά πλήγματα κατά του Ισραήλ την Τρίτη βασίστηκαν στο άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με την ανάρτηση του Ιρανού Υπουργού Εξωτερικών. Το ίδιο άρθρο επικαλείται και το Ισραήλ για την επέμβαση του στη Γάζα, μετά την τρομοκρατική επίθεση της 7ης Οκτωβρίου του περασμένου έτους.

Ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Abbas Araghchi Αμπάς δήλωσε στην πλατφόρμα Χ ότι η Τεχεράνη «άσκησε το δικαίωμα της αυτοάμυνας σύμφωνα με το άρθρο 51 του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών».

«Στοχεύοντας αποκλειστικά στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις ασφαλείας που είναι υπεύθυνες για τη γενοκτονία στη Γάζα και στο Λίβανο» έγραψε στην ανάρτηση του ο Ιρανός Υπουργός προσθέτοντας ότι «το κάναμε αυτό μετά από τεράστια αυτοσυγκράτηση για σχεδόν δύο μήνες, για να δώσουμε χώρο για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα».

Καταλήγοντας στο μήνυμα του τονίζει ότι «η δράση μας ολοκληρώνεται, εκτός εάν το ισραηλινό καθεστώς αποφασίσει να προσκαλέσει περαιτέρω αντίποινα. Σε αυτό το σενάριο, η απάντησή μας θα είναι ισχυρότερη και δυναμικότερη» για να ολοκληρώσει λέγοντας ότι «οι υποστηρικτές του Ισραήλ έχουν τώρα αυξημένη ευθύνη να συγκρατήσουν τους πολεμοκάπηλους στο Τελ Αβίβ αντί να εμπλακούν στην ανοησία τους».

Τι γνωρίζουμε για το άρθρο 51;

Το άρθρο 51 ανήκει στο Κεφάλαιο 7 με γενικό τίτλο «Ενέργειες σε περίπτωση απειλής εναντίον της Ειρήνης, Διαταράξεως της Ειρήνης και Επιθετικών Πράξεων».

Συγκεκριμένα το άρθρο 51 αναφέρει:

«Καμιά διάταξη αυτού του Χάρτη δε θα εμποδίζει το φυσικό δικαίωμα της ατομικής ή συλλογικής νόμιμης άμυνας, σε περίπτωση που ένα Μέλος των Ηνωμένων Εθνών δέχεται ένοπλη επίθεση, ως τη στιγμή που το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πάρει τα αναγκαία μέτρα για να διατηρήσει τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Τα μέτρα που θα παίρνουν τα Μέλη των Ηνωμένων Εθνών κατά την άσκηση αυτού του δικαιώματος της νόμιμης άμυνας θα ανακοινώνονται αμέσως στο Συμβούλιο Ασφαλείας, και σε καμία περίπτωση δε θα θίγουν την εξουσία και την υποχρέωση που έχει το Συμβούλιο Ασφαλείας, σύμφωνα με αυτόν το Χάρτη, να αναλαμβάνει οποτεδήποτε τη δράση που κρίνει αναγκαία για τη διατήρηση ή για την αποκατάσταση της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας».

Νωρίτερα, το ιρανικό υπουργείο Εξωτερικών ανέφερε σε ανακοίνωσή του σχετικά με την πυραυλική επίθεση κατά του Ισραήλ, ότι «η αμυντική μας επιχείρηση είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο και το δικαίωμα στην αυτοάμυνα. Στοχοθετήσαμε μόνο στρατιωτικές εγκαταστάσεις και εγκαταστάσεις ασφαλείας».

Οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν ανακοίνωσαν ότι η πυραυλική επίθεση στο Ισραήλ ήταν απάντηση στη δολοφονία του γενικού γραμματέα της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα την περασμένη εβδομάδα και του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγιε τον Ιούλιο. Το Ισραήλ έχει υποσχεθεί μια οδυνηρή απάντηση.

Σχετικά Άρθρα