IDF:Η Χεζμπολάχ επιτέθηκε σήμερα με 240 ρουκέτες-“Θα απαντήσουμε στο Ιράν”-Χτυπήμα στη Δαμασκό-Ο ρόλος των ΗΠΑ

 IDF:Η Χεζμπολάχ επιτέθηκε σήμερα με 240 ρουκέτες-“Θα απαντήσουμε στο Ιράν”-Χτυπήμα στη Δαμασκό-Ο ρόλος των ΗΠΑ

Τουλάχιστον τρεις άμαχοι έχασαν τη ζωή τους και τρεις άλλοι τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια ισραηλινού βομβαρδισμού στην πρωτεύουσα της Συρίας, τη Δαμασκό. Σύμφωνα με το φιλοκυβερνητικό ραδιόφωνο Sham FM, η επίθεση στόχευσε ένα διαμέρισμα σε τριώροφο κτίριο στην περιοχή Mezzeh της Δαμασκού, προκαλώντας απώλειες και ζημιές στην περιοχή.

Αυτή ήταν η δεύτερη ισραηλινή επίθεση στη συνοικία αυτή, σε ισάριθμες ημέρες.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι στόχος ήταν μια πολυκατοικία όπου διαμένουν ηγετικά στελέχη της λιβανέζικης οργάνωσης Χεζμπολάχ και των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν.

«Το Ισραήλ θα απαντήσει στο Ιράν – Μπορούμε να χτυπήσουμε οπουδήποτε στη Μέση Ανατολή»

O ισραηλινός στρατός θα απαντήσει στην ιρανική πυραυλική επίθεση, επανέλαβε ο αρχηγός του επιτελείου του Ισραηλινού Στρατού Αντιστράτηγος Χέρτσι Χαλέβι, υπογραμμίζοντας ότι ο στρατός έχει την ικανότητα «να φτάσει και να χτυπήσει οποιοδήποτε σημείο στη Μέση Ανατολή».

«Και όσοι από τους εχθρούς μας δεν το έχουν καταλάβει μέχρι τώρα, θα το καταλάβουν σύντομα», τόνισε σε δήλωσή του κατά τη διάρκεια επίσκεψης στην αεροπορική βάση Tel Nof.

«Το Ιράν εκτόξευσε περίπου 200 πυραύλους χθες στο κράτος του Ισραήλ. Το Ιράν επιτέθηκε σε περιοχές αμάχων και έθεσε σε κίνδυνο τις ζωές πολλών. Χάρη στη σωστή συμπεριφορά των πολιτών και την υψηλής ποιότητας άμυνα, η ζημιά είναι σχετικά μικρή», είπε ο Χαλέβι.Play Video

«Θα απαντήσουμε, ξέρουμε πώς να εντοπίσουμε σημαντικούς στόχους, ξέρουμε πώς να χτυπήσουμε με ακρίβεια και δυναμικά», πρόσθεσε.

Νεκροί οκτώ ισραηλινοί στρατιώτες στις μάχες με τη Χεζμπολάχ στον Λίβανο

Στους 8 ανεβαίνει ο απολογισμός των νεκρών ισραηλινών στρατιωτών από τις μάχες στο νότιο Λίβανο.

Ειδικότερα, ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε τον θάνατο επτά επιπλέον στρατιωτών που σκοτώθηκαν σε μάχες την Τετάρτη, ανεβάζοντας τον συνολικό απολογισμό από την έναρξη της επίθεσης σε οκτώ.

Οι νεκροί στρατιώτες είναι ο Χαρέλ Έτινγκερ, ο Αριέλ Γκιατ, ο Νόαμ Μπαρζιλάι, ο Ορ Μαντζούρ, ο Ναζάρ Ιτκίν, ο Αλκμάν Τερέφε, ο Ίντο Μπρόγιερ και νωρίτερα σήμερα Τετάρτη ο Εϊτάν Ιτζάκ Οστέρ.

Παράλληλα, οι IDF δήλωσαν ότι ένας αξιωματικός και τέσσερις στρατιώτες από τη μονάδα Egoz «τραυματίστηκαν σοβαρά».

Ισραήλ: Η απάντηση στο Ιράν θα έλθει σε συντονισμό με τις ΗΠΑ

Το ισραηλινό υπουργικό συμβούλιο ασφαλείας συμφώνησε, όπως αναφέρουν ισραηλινά ΜΜΕ, ότι η απάντηση στο Ιράν θα έρθει έπειτα από συντονισμό με τις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, το ισραηλινό Κανάλι 12 μετέδωσε ότι το συμβούλιο αποφάσισε το βράδυ της Τρίτης πως το Ισραήλ θα απαντήσει δυναμικά στην επίθεση του Ιράν με βαλλιστικούς πυραύλους. Ωστόσο πρώτα θα συντονιστεί με τις ΗΠΑ, καθώς επιδιώκει να στοχεύσει στρατηγικές τοποθεσίες στο Ιράν.

IDF: Πάνω από 240 ρουκέτες της Χεζμπολάχ χτύπησαν σήμερα στο Ισραήλ – Οι 100 μέσα σε λίγη ώρα

Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις ανέφεραν ότι περισσότερες από 240 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν την Τετάρτη από τον Λίβανο προς το βόρειο Ισραήλ.

Ειδικά το απόγευμα, καταγράφηκε ομοβροντία 70 ρουκετών προς τη δυτική Γαλιλαία, η οποία χτύπησε μακριά από κατοικημένα σημεία. Άλλες 30 ρουκέτες εκτοξεύτηκαν λίγο αργότερα, χωρίς και αυτές να προκαλέσουν ζημιές.

Ένα άτομο τραυματίστηκε ελαφρά από θραύσματα γυαλιού στη Δυτική Γαλιλαία.

Η Χαμάς ανέλαβε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στο Τελ Αβιβ

Οι ένοπλες ταξιαρχίες αλ-Κασάμ της Χαμάς ανέλαβαν την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση στην ισραηλινή πόλη Τελ Αβίβ κατά την οποία σκοτώθηκαν επτά άνθρωποι μεταξύ των οποίων και ένας Έλληνας, ανέφερε η οργάνωση σε δήλωση την Τετάρτη.

Η τρομοκρατική επίθεση σημειώθηκε το απόγευμα της Τρίτης (1/10) σε στάση του τραμ στη Τζάφα, στο νότιο Τελ Αβίβ.

Το περιστατικό συνέβη γύρω στις 19:00 της Τρίτης, ώρα Ισραήλ και Ελλάδας, ήταν δύο ένοπλοι βγήκαν από τον συρμό του τραμ και άνοιξαν πυρ αδιακρίτως.

Οι αρχές μιλούν για έξι νεκρούς και 16 τραυματίες, μεταξύ τους και ένα παιδί, κατά την επίθεση. Δύο από τους τραυματίες είναι σε κρίσιμη κατάσταση με τραύματα στο κεφάλι και άλλοι τέσσερις είναι βαριά τραυματισμένοι.

Οι δράστες εξουδετερώθηκαν από τα πυρά ενός πολίτη και ενός φύλακα που ήταν στο σημείο.

Ποιοι είναι οι νεκροί της τρομοκρατικής επίθεσης στη Γιάφα

Σήμερα έγιναν γνωστά τα ονόματα έξι από τα επτά θύματα της τρομοκρατικής επίθεσης στη γειτονιά της Γιάφα, στο Τελ Αβίβ. Από το πρωί είχαν διαρρεύσει τα ονόματα τριών θυμάτων: του 26χρονου Έλληνα Ίωνα Καρούση, της Ινμπάρ Σέγκεφ, η οποία θυσιάστηκε βάζοντας το σώμα της μπροστά από το μωρό της για να το προστατεύσει, και της 30χρονης Σαχάρ Γκόλντμαν, που είχε παντρευτεί μόλις πριν από έναν χρόνο.

Ακολούθησαν άλλα τρία ονόματα: της Ρέβιταλ Μπρονστάιν, του Ίλια Νοζάντζε από τη Γεωργία και της Νάντια Σολολένκο, με καταγωγή από τη Μολδαβία.

Ινμπάρ Σέγκεφ 33 ετών

Το πρώτο θύμα που κατονομάστηκε το πρωί της Τετάρτης ήταν η 33χρονη, η οποία δέχτηκε τις σφαίρες των τρομοκρατών βάζοντας το σώμα της μπροστά από το 9 μηνών παιδί της για να το σώσει.

Ίωνας Καρούσης, 26 ετών

Γιος του γνωστού καθηγητή Νευρολογίας, Δημήτρη Καρούση, ο οποίος είναι senior Consulting Neurologist στο Hadassah, πρόεδρος της Ισραηλινής Εταιρείας Νευροανοσολογίας και διευθυντής του Κέντρου Σκλήρυνσης κατά Πλάκας στα Ιεροσόλυμα. Σπούδασε Αρχιτεκτονική στο Πανεπιστήμιο του Ισραήλ, ενώ τελευταία εργαζόταν στο Ιατρικό Κέντρο Hadassah στο Κέντρο Νευροανοσολογίας, σε ένα έργο καταγραφής και στατιστικής ανάλυσης δεδομένων ασθενών με σκλήρυνση κατά πλάκας.

Ρέβιταν Μπρονστάιν, 24 ετών

Μοναχοπαίδι η 24χρονη, σπούδαζε Πληροφορική στο Τελ Αβίβ, ενώ κατάγεται από το Μπατ Γιαμ.

Σαχάρ Γκόλντμαν, 30 ετών

Δασκάλα χορού, η οποία είχε παντρευτεί πριν από έναν χρόνο.

Ίλια Νοζάντζε, 42 ετών

Γεωργιανός πολίτης, που ζούσε στην πόλη.

Νάντια Σοκολένκο, 40 ετών

Μητέρα ενός παιδιού, από τη Μολδαβία, η οποία πριν από μερικά χρόνια μετανάστευσε στο Ισραήλ για μια καλύτερη ζωή.

Πώς σώθηκε ασημένια Ολυμπιονίκης του Παρισιού – Συγκλονιστική περιγραφή

Παρούσα στον ίδιο συρμό που έγινε η επίθεση ήταν και η ασημένια Ολυμπιονίκης της γυμναστικής, Ντιάνα Σβέρτσοφ.

Η νεαρή πρωταθλήτρια ανέβηκε στο βάθρο στο Παρίσι πριν από περίπου δύο μήνες και χθες έζησε εφιαλτικές στιγμές, τις οποίες περιέγραψε στα ισραηλινά ΜΜΕ.

«Έτρεχα σαν να με κυνηγάει ένας πεινασμένος λύκος. Δεν σταμάτησα, δεν κοίταξα πίσω. Οι τρομοκράτες ήταν στο ίδιο όχημα με μένα και ένας από αυτούς κοίταξε την αλυσίδα μου με το ολυμπιακό μετάλλιο και χαμογέλασε, πριν απομακρυνθεί. Έδειχνε γλυκός και νορμάλ. Τότε, ένας από τη παρέα του μπήκε σε βαγόνι με όπλο και άρχισε να πυροβολεί. Ακούσαμε να μας λένε να φύγουμε από το τρένο γιατί υπάρχει επίθεση σε εξέλιξη. Κοίταξα έναν που καθόταν δίπλα μου, αλλά γνωρίζαμε ότι αν τρέχαμε θα πέφταμε πάνω τους, καθώς ήταν έξω από το τρένο και πυροβολούσαν. Είδα όλο το σκηνικό. Έτρεμα, δεν μπορούσα να μιλήσω. Πήρε λίγη ώρα στην αστυνομία να φτάσει στο σημείο. Άνοιξαν οι πόρτες του τρένου και είδα ένα σώμα να στέκεται εκεί, ακίνητο»

Ο άνθρωπος που την πήρε μαζί του, για να διαφύγει από τα πυρά των τρομοκρατών, είπε: «Βγαίνοντας έξω, είδαμε κι άλλο πτώμα. Παντού βλέπαμε αίμα. Τα παπούτσια μου είχαν γεμίσει αίμα. Δεν είχαμε επιλογή, έπρεπε να τρέξουμε ή να μείνουμε εκεί και να ευχόμαστε να μη σκοτώσουν κι εμάς».

Ο Xαμενεΐ προειδοποίησε τον Νασράλα για τη δολοφονία του σύμφωνα με το Reuters

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ προειδοποίησε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, Σαγιέντ Χασάν Νασράλα, να φύγει από τον Λίβανο ημέρες πριν σκοτωθεί σε ισραηλινό χτύπημα και τώρα ανησυχεί βαθιά για την ισραηλινή διείσδυση σε ανώτερα κυβερνητικά κλιμάκια στην Τεχεράνη, σύμφωνα με ιρανικές πηγές.

Σύμφωνα με το Reuters -που επικαλείται ανώτερο Ιρανό αξιωματούχο– ο Xαμενεΐ του Ιράν προειδοποίησε τον Νασράλα για σχέδιο του Ισραήλ να τον σκοτώσει.

Αμέσως μετά την επίθεση στους παγιδευμένους βομβητές της Χεζμπολάχ στις 17 Σεπτεμβρίου, ο Χαμενεΐ έστειλε ένα μήνυμα με έναν απεσταλμένο να παρακαλέσει τον Νασράλα να φύγει για το Ιράν, επικαλούμενος πληροφορίες του, που υποστήριζαν ότι το Ισραήλ είχε στελέχη στη Χεζμπολάχ και σχεδίαζε να τη δολοφονία του.

Ο αγγελιοφόρος, είπε ο αξιωματούχος, ήταν ένας ανώτερος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, ο ταξίαρχος Αμπάς Νιλφορουσάν, ο οποίος ήταν μαζί με τον Νασράλα στο καταφύγιό του όταν χτυπήθηκε από ισραηλινές βόμβες και επίσης σκοτώθηκε.

Ο Χαμενεΐ, ο οποίος παραμένει σε ασφαλή τοποθεσία εντός του Ιράν από το Σάββατο, διέταξε προσωπικά να εκτοξευθούν περίπου 200 πύραυλοι κατά του Ισραήλ την Τρίτη, δήλωσε ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος. Η επίθεση ήταν αντίποινα για τους θανάτους των Νασράλα και Νιλφορουσάν, ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους οι Φρουροί της Επανάστασης.

Η δήλωση ανέφερε επίσης τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, τον Ιούλιο στην Τεχεράνη, και τις επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο. Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για τον θάνατο του Χανιγιέ.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν και το γραφείο του πρωθυπουργού του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, που επιβλέπει την υπηρεσία εξωτερικών πληροφοριών της χώρας, τη Μοσάντ, δεν απάντησαν στα αιτήματα για σχολιασμό.

Σχετικά Άρθρα