Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ- Σε ετοιμότητα η Αθήνα για απομάκρυνση ελλήνων από Λίβανο και Ισραήλ

 Συνεδριάζει το ΚΥΣΕΑ- Σε ετοιμότητα η Αθήνα για απομάκρυνση ελλήνων από Λίβανο και Ισραήλ

Συνεδριάζει στις 4.30 το απόγευμα το ΚΥΣΕΑ, καθώς και στην Αθήνα επικρατεί ανησυχία για τις ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή. Ήδη είναι έτοιμο σχέδιο απομάκρυνσης Ελλήνων από τον Λίβανο και το Ισραήλ, αν και ακόμη δεν έχει ζητηθεί η ενεργοποίηση του. Σύμφωνα με πληροφορίες στο Λίβανο διαμένουν περίπου 3.500 Έλληνες υπήκοοι και 1.000 συνδεόμενα με αυτούς άτομα, ενώ στο Ισραήλ έχουν επιστρέψει οι περισσότεροι ομογενείς που είχαν φύγει μετά την περσινή επίθεση.

Υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς τόσο από αέρος όσο και από θαλάσσης, αφού προηγηθεί συνεννόηση τόσο με τις αρχές του Ισραήλ όσο και του Λιβάνου.

Η ελληνική Πολεμική Αεροπορία διέθεσε καταρχήν ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 για τον απεγκλωβισμό υπηκόων της Κύπρου από τον Λίβανο, κατόπιν αιτήματος του υπουργού Άμυνας της Κύπρου, Βασίλη Πάλμα, σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Έλληνα υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια.

Η Αθήνα ανησυχεί εν τω μεταξύ και για κλιμάκωση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών από τη Μέση Ανατολή προς την Ευρώπη μέσω και της χώρας μας. Ιδίως λόγω της χερσαίας εισβολής του Ισραήλ στο Λίβανο, ο οποίος αποτελεί το κλειδί για το μεταναστευτικό- προσφυγικό. Δεδομένου ότι ο Λίβανος με συνολικό πληθυσμό περίπου 5,5 εκατομμυρίων κατοίκων φιλοξενεί περίπου 1,5 εκατομμύρια Σύρους και 210.000 Παλαιστίνιους πρόσφυγες.

Στο ΚΥΣΕΑ θα συζητηθεί ακόμη ενδεχόμενη εμπλοκή και της Τουρκίας. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε χτες ότι η κυβέρνηση του Ισραήλ ετοιμάζεται «μετά την Παλαιστίνη και τον Λίβανο, να βάλει στο στόχαστρο τα εδάφη της Τουρκίας» καθώς «ο Νετανιάχου περιλαμβάνει την Ανατολία στα όνειρά του». Η Τουρκία με αυτοκίνητο απέχει με τον Λίβανο μόλις 2,5 ώρες. « Εμείς ως Τουρκία και ως τουρκικός λαός δεν θα αφήσουμε μόνα τα αδέλφια μας στον Λίβανο και θα τα στηρίξουμε με κάθε μέσο», κατέληξε με νόημα.

Αναμένεται επίσης έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ. Ωστόσο με δεδομένη την αμερικανική στήριξη στο Ισραήλ οι προσπάθειες εκτόνωσης δεν προβλέπεται να αποδώσουν, ενώ στην Ευρώπη ήδη ξυπνούν οι φόβοι ισλαμικής τρομοκρατίας. Βεβαίως είναι απρόβλεπτη και η στάση του Ιράν και των υπόλοιπων χωρών της Μέσης Ανατολής, αν και η Τεχεράνη φρόντισε -όπως και τον περασμένο Απρίλιο – να προειδοποιήσει για την επίθεση μέσω των ΗΠΑ.

Η Αθήνα είναι σε ανοιχτή γραμμή και με τις άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και ασφαλώς και με την Ουάσιγκτον, καθώς η προσοχή είναι στραμμένη στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν, οι οποίες και πιθανότατα θα αποτελέσουν στόχο της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας. Στους πιθανούς στόχους είναι επίσης το νησί Χαργκ στον Περσικό Κόλπο, από τον οποίο γίνεται το 95% των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου.

Στην Κύπρο θα πραγματοποιηθεί σήμερα επίσης το συμβούλιο εθνικής ασφαλείας. Αργά χτες το βράδυ πραγματοποιήθηκαν 11 εκτροπές αεροσκαφών από ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες προσγειώθηκαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας αντί να πάνε στο Τελ Αβίβ, αφού ο εναέριος χώρος του έχει κλείσει.

Σχετικά Άρθρα