Τι σημαίνει η ισραηλινή απειλή για “άνευ προηγουμένου απάντηση” στο Ιράν

 Τι σημαίνει η ισραηλινή απειλή για “άνευ προηγουμένου απάντηση” στο Ιράν

Ανώτεροι Ισραηλινοί αξιωματούχοι κατέστησαν σαφές την Τρίτη ότι το Ισραήλ δεν θα προσπεράσει χωρίς απάντηση την τεράστια ιρανική πυραυλική επίθεση. Μια πηγή ασφαλείας υποσχέθηκε ότι «θα υπάρξει έντονη αντίδραση» και μια άλλη ισραηλινή πηγή δήλωσε ότι «αυτό που έχει πάθει το Ιράν μέχρι στιγμής είναι ένα κλάσμα αυτού που θα πάθει τώρα». Ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης πρόσθεσε ότι «το Ισραήλ έχει κάθε νομιμοποίηση για μια άνευ προηγουμένου απάντηση στο ιρανικό έδαφος – τώρα είναι η ώρα να χτυπήσουμε το κεφάλι του ιρανικού φιδιού».

Σε ανακοίνωση των Αμυντικών Δυνάμεων του Ισραήλ (IDF) αργά το βράδυ της Τρίτης, αναφέρθηκε ότι θα συνεχιστούν οι επιχειρήσεις σε όλη τη Μέση Ανατολή, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να χτυπήσουν το Ιράν.  

Μία ώρα μετά την έναρξη της πυραυλικής επίθεσης και λίγα λεπτά αφότου η Διοίκηση Εσωτερικού Μετώπου ανακοίνωσε ότι ήταν δυνατή η έξοδος από τις προστατευόμενες περιοχές, ο εκπρόσωπος των IDF ταξίαρχος Ντανιέλ Χαγκάρι εμφανίστηκε μπροστά στις κάμερες και δήλωσε ότι «τα πυρά από το Ιράν θα έχουν συνέπειες».

Όταν ρωτήθηκε αν οι IDF θα απαντήσουν σύντομα, απάντησε ότι «έχουμε σχέδια, έχουμε μια πολύ ισχυρή προετοιμασία για μια επίθεση και θα προβούμε σε αξιολόγηση της κατάστασης».

Ο ταξίαρχος Χαγκάρι σημείωσε ότι προς το παρόν οι IDF δεν εντοπίζουν πρόσθετες απειλές από το Ιράν στον εναέριο χώρο, αλλά πρέπει να συνεχίσει να ανακαλύπτεται επαγρύπνηση σύμφωνα με τις οδηγίες της Διοίκησης Εσωτερικού Μετώπου.

Η ιρανική επίθεση περιελάμβανε την εκτόξευση περίπου 180 βαλλιστικών πυραύλων. Το Ισραήλ έχει επανειλημμένα δηλώσει τις τελευταίες ημέρες ότι εάν η Τεχεράνη του επιτεθεί, θα αντιμετωπίσει μια σοβαρή απάντηση, ενώ και οι ΗΠΑ προειδοποίησαν νωρίτερα σήμερα το Ιράν για «σοβαρές συνέπειες» εάν εξαπολύσει επίθεση. Σε αυτό το πλαίσιο, οι ισραηλινές απειλές για απάντηση στο Ιράν ακούστηκαν κι απόψε.

Λίγα λεπτά μετά την εκτόξευση των πυραύλων κατά του Ισραήλ, οι Φρουροί της Επανάστασης του Ιράν εξέδωσαν ανακοίνωση στην οποία υποστήριξαν ότι η επίθεση ήταν μια απάντηση «στο μαρτύριο του Χανίγια, του Νασράλα και του Νιλφορσάν (του διοικητή της ιρανικής Δύναμης Κουντς στο Λίβανο που σκοτώθηκε μαζί με τον γενικό γραμματέα της Χεζμπολάχ)» και ότι «αν το σιωνιστικό καθεστώς απαντήσει στην επίθεση του Ιράν, θα αντιμετωπίσει βίαιες επιθέσεις».

  • Παρά το σφοδρό ιρανικό μπαράζ, η αεράμυνα του Ισραήλ, με τη βοήθεια των ΗΠΑ, κατάφερε να αντιμετωπίσει σχεδόν όλους τους πυραύλους, σύμφωνα με τις ισραηλινές πηγές.

Τις προηγούμενες μέρες, υπήρχαν σοβαρές συζητήσεις στην Ιερουσαλήμ, για το είδος της δράσης που θα έπρεπε να αναλάβει το Ισραήλ είτε πριν μιας ενδεχόμενης επίθεσης της Τεχεράνης προς το Ισραήλ, είτε μετά. Καθώς πραγματοποιήθηκε η ιρανική επίθεση, όλα τα δεδομένα που υπήρχαν στο τραπέζι των συζητήσεων, μένει να υλοποιηθούν.

Ένα από τα σχέδια που περισσότερο από κάθε άλλη χρονική στιγμή της τελευταίας δεκαετίας βρίσκεται στο τραπέζι των υπευθύνων λήψης αποφάσεων, είναι ένα χτύπημα στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Οι δύο μεγάλοι μοχλοί που έχτισε η Τεχεράνη για να αποτρέψει το Ισραήλ, η Χεζμπολάχ και η Χαμάς, χτυπήθηκαν άσχημα. Η ικανότητά της να απαντά σε μια ισραηλινή επίθεση είναι πλέον περιορισμένη. Αλλά μπορεί να αλλάξει προς το χειρότερο.

  • Η πολιτική συγκυρία, κατά την οποία ο Λευκός Οίκος θα έχει δυσκολία να ασκήσει βέτο, με την Αμερική να βρίσκεται στην τελική ευθεία, λίγων βδομάδων πριν από τις προεδρικές εκλογές, πολλοί θεωρούν στο Ισραήλ ότι είναι μια χρυσή ευκαιρία να χτυπήσουν τον διακαή τους στόχο τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.

Μπορεί το Ισραήλ να καταστρέψει όλες τις εγκαταστάσεις με μια επίθεση; Η απάντηση είναι όχι. Όπως σημειώνουν αναλυτές αν η Πολεμική Αεροπορία  του Ισραήλ μπορεί, με μηδενική προειδοποίηση, να καταστρέψει το 40%, αυτό δεν είναι αρκετό.

Στην πραγματικότητα, πολλοί θα υποστηρίξουν, κι ενδεχομένως αυτό να ισχυρίζεται και το Γενικό Επιτελείο που συζητά τη δράση, ότι δεν υπάρχει ανάγκη για υψηλή αποτελεσματικότητα. Αρκεί για να σταλεί το μήνυμα της ισραηλινής ικανότητας να πλήξει το Ιράν.

Όμως μπροστά από αυτήν την ιδέα υπάρχουν τεράστιες και βαρύνουσας σημασίας σκέψεις.

Μια επίθεση στο Ιράν θα μπορούσε να δώσει διεθνή νομιμότητα στο ιρανικό καθεστώς να προχωρήσει το πρόγραμμα για την κατασκευή πυρηνικής βόμβας.  Βέβαια πολλοί θα μπορούσαν να ισχυριστούν ότι η κατασκευή είναι καθ’ οδόν ούτως ή άλλως, οπότε καλύτερα είναι να χτυπήσουν τώρα.  

  • Φυσικά η άμεση αντιπαράθεση του Ισραήλ με το Ιράν, θα μπορούσε να διαρκέσει χρόνια. Οι Ιρανοί έχουν υπομονή και η Χαμάς με τη Χεζμπολάχ μπορεί να είναι αδύναμες τώρα, αλλά εξακολουθούν να υπάρχουν και αποτελούν στρατιωτική απειλή.

Ένα ερώτημα που τίθεται είναι οι Ρώσοι, οι οποίοι, σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, έχουν τη δυνατότητα να κλειδώσουν με τα συστήματα αεράμυνας τα αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας σε όλη τη Μέση Ανατολή και αν θέλουν μπορούν να προσπαθήσουν να τα καταρρίψουν. Εξάλλου και η αεράμυνα του Ιράν είναι σημαντική.

  • Από την άλλη το Ιράν μπορεί να αντιδράσει ενάντια στις αμερικανικές δυνάμεις ή σε φιλικές αραβικές χώρες. Εάν η επίθεση δεν συντονιστεί με όλα αυτά, οι επιπτώσεις θα μπορούσαν να είναι βαριές για το Ισραήλ. Μετά από μια επίθεση, θα ήταν εύκολο για τους Ιρανούς να αποκαταστήσουν τις δυνατότητες και να προχωρήσουν ξανά, βάζοντας δύσκολα στο Ισραήλ.

Θα πρέπει επίσης να τεθεί σοβαρά υπόψιν και η δήλωση του Ιρανού Προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν, ενός μετριοπαθούς ηγέτη, ο οποίος είπε ότι η χώρα του αντιδρά στην ισραηλινή επίθεση στη βάση των νόμιμων δικαιωμάτων της. «Δεν είμαστε επιτιθέμενοι, αλλά είμαστε αποφασισμένοι απέναντι στις απειλές. Μην έρχεστε σε σύγκρουση με το Ιράν» τόνισε ο Ιρανός Πρόεδρος.

Σχετικά Άρθρα