ΗΠΑ/Προεδρικές εκλογές: Οι Αραβοαμερικανοί ψηφοφόροι “ζυγίζουν” την ψήφο τους

 ΗΠΑ/Προεδρικές εκλογές: Οι Αραβοαμερικανοί ψηφοφόροι “ζυγίζουν” την ψήφο τους

Ο πόλεμος στη Γάζα αναμένεται να έχει σημαντικό αντίκτυπο στους Άραβες Αμερικανούς στις επερχόμενες εκλογές του Νοεμβρίου. Αυτή η βασική παρατήρηση προκύπτει από μια εθνική δημοσκόπηση στα μέσα Σεπτεμβρίου σε 500 εγγεγραμμένους Αραβοαμερικανούς ψηφοφόρους που διεξήγαγε η John Zogby Strategies για το Αραβοαμερικανικό Ινστιτούτο (AAI). Οι καταστροφικές επιθέσεις στη Γάζα που διαρκούν ένα χρόνο έχουν αναδιαμορφώσει το αραβοαμερικανικό εκλογικό σώμα, αλλάζοντας τις αντιλήψεις για το Δημοκρατικό Κόμμα, μειώνοντας τον ενθουσιασμό για την ψήφο και επηρεάζοντας αρνητικά την τάση να ψηφίσουν την αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις.

Κατά τη διάρκεια τριών δεκαετιών δημοσκοπήσεων για τους Αραβοαμερικανούς, η κοινότητα προτιμά σταθερά τους Δημοκρατικούς, με σταθερή αναλογία υποστήριξης 2:1 όλα αυτά τα χρόνια. Ωστόσο, ο χειρισμός της κρίσης στη Γάζα από την κυβέρνηση Μπάιντεν αποδυνάμωσε αυτή την υποστήριξη και οι Αραβοαμερικανοί είναι πλέον ισομερώς μοιρασμένοι μεταξύ των δύο κομμάτων – 38,5% για το καθένα.

Με μικρή διαφορά, 46% προς 44%, οι Αραβοαμερικανοί ψηφοφόροι προτιμούν τον έλεγχο του επόμενου Κογκρέσου από τους Ρεπουμπλικάνους. Η συμμετοχή των Αραβοαμερικανών στους εκλογικούς αγώνες παραμένει πάντα γύρω στο 80%. Αλλά φέτος, μόνο το 63% δηλώνει ότι έχει κίνητρο να ψηφίσει τον Νοέμβριο, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει την προσέλευση. Η κατάσταση αυτή έχει επίσης επηρεάσει τις πιθανότητες της Χάρις να κερδίσει την αραβοαμερικανική ψήφο στην αναμέτρησή της με τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

  • Ενώ ο Μπάιντεν έλαβε το 59% των ψήφων των Αραβοαμερικανών το 2020, σε σύγκριση με το 35% του Τραμπ, η φετινή δημοσκόπηση δείχνει μια σχεδόν τέλεια ισοπαλία 41-42% σε μια αναμέτρηση πολλών υποψηφίων.

Ακόμη πιο ανησυχητικό για τη Χάρις είναι ότι ο Τραμπ προηγείται μεταξύ των πιθανών ψηφοφόρων με 46% έναντι 42%. Αν και ορισμένες αντιεπιστημονικές «δημοσκοπήσεις» έχουν υποδείξει ότι ένας υποψήφιος τρίτου κόμματος θα μπορούσε να κατακτήσει την πλειοψηφία των ψήφων των Αραβοαμερικανών, η δημοσκόπηση του Αραβοαμερικανικού Ινστιτούτου δείχνει ότι όλοι οι υποψήφιοι τρίτου κόμματος μαζί λαμβάνουν μόνο το 12 τοις εκατό των ψήφων της κοινότητας. Αντιθέτως, ο Τραμπ εκμεταλλεύεται την οργή της κοινότητας για την αποτυχία της κυβέρνησης Μπάιντεν να αντιμετωπίσει την κρίση στη Γάζα.

Αυτό ίσως προκαλεί έκπληξη, δεδομένου του ιστορικού και των πρόσφατων δηλώσεων του Τραμπ, αλλά υπάρχουν μερικοί παράγοντες που μπορεί να το εξηγήσουν. Μπορεί να υπάρχει η επιθυμία να τιμωρηθούν οι «Δημοκρατικοί». Επιπλέον, παρά το κακό ιστορικό του Τραμπ σχετικά με την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση και την υποστήριξή του στους πολεμικούς στόχους του Ισραήλ, η δημοσκόπηση της AAI δείχνει ότι υποομάδες που προηγουμένως συνδέονταν με το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα επιστρέφουν για να τον υποστηρίξουν. Επιπλέον, το 81% των Αραβοαμερικανών δηλώνουν ότι η Γάζα θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα για τον καθορισμό της ψήφου τους στις προεδρικές εκλογές.

Στην ερώτηση αν η Χάρις θα απαιτούσε άμεση κατάπαυση του πυρός και ανεμπόδιστη ανθρωπιστική βοήθεια προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα ή θα απέκλειε τη διπλωματική και στρατιωτική υποστήριξη του Ισραήλ μέχρι την κατάπαυση του πυρός και την αποχώρηση των δυνάμεών του από τη Γάζα, η υποστήριξη των Αραβοαμερικανών προς την Χάρις θα ανέβαινε σε περίπου 62%.

  • Αυτή η νέα υποστήριξη προς τη Χάρις θα περιελάμβανε περίπου το ένα τρίτο των ψηφοφόρων του Τραμπ, ενώ η υποστήριξη προς τους υποψηφίους του τρίτου κόμματος θα εξαφανιζόταν ουσιαστικά.

Εάν ο Τραμπ προβεί στις ίδιες απαιτήσεις από το Ισραήλ, θα επωφεληθεί επίσης, με την υποστήριξή του να αυξάνεται στο 56%, με την αύξηση να προέρχεται από το ένα τέταρτο των ψηφοφόρων του Χάρις και τους μισούς από τους υποψηφίους του τρίτου κόμματος. Ενώ τα μέτρα αυτά είναι απαραίτητα και σημαντικά για τον τερματισμό του πολέμου, η ανακοίνωση μιας τέτοιας αλλαγής πολιτικής κατά τη διάρκεια μιας προεκλογικής εκστρατείας μπορεί να είναι δύσκολο έργο.

Λιγότερο δραματικά βήματα θα μπορούσαν να είχαν βοηθήσει να κερδηθεί περισσότερη υποστήριξη από τους Αραβοαμερικανούς. Για παράδειγμα, η Χάρις έχασε μια σημαντική ευκαιρία αρνούμενη να προσκαλέσει έναν Παλαιστίνιο Αμερικανό με οικογένεια στη Γάζα ως ομιλητή στο συνέδριο των Δημοκρατικών. Όταν οι ψηφοφόροι ρωτήθηκαν αν μια τέτοια πρόσκληση θα είχε κάνει τη διαφορά στην ψήφο τους, η απάντηση ήταν ένα ηχηρό ναι.

  • Το ποσοστό των Αραβοαμερικανών που ψήφισαν την Χάρις θα μπορούσε να φτάσει το 61%. Η στιγμή χάθηκε, αλλά αν προκύψουν άλλες ευκαιρίες και η Χάρις εξακολουθεί να θέλει την υποστήριξη των Αραβοαμερικανών, δεν πρέπει να τις χάσει.

Σε 30 χρόνια δημοσκοπήσεων για τους Αραβοαμερικανούς ψηφοφόρους, δεν έχει παρουσιαστεί κάτι παρόμοιο με το ρόλο που παίζει ο πόλεμος στη Γάζα στη συμπεριφορά των ψηφοφόρων. Οι θηριωδίες στη Γάζα που μαίνονται εδώ κι ένα χρόνο και η καταστροφή που αντιμετωπίζει τώρα ο Λίβανος έχουν επηρεάσει κάθε υποομάδα της κοινότητας, με λεπτές διαφορές μεταξύ θρησκευτικών δογμάτων, χωρών καταγωγής, μεταναστών ή γεννημένων στις ΗΠΑ, φύλου και ηλικιακών ομάδων.

Καθώς πλησιάζουν οι εκλογές, οι Αραβοαμερικανοί, και, όπως έχει δείξει η δημοσκόπησή της ΑΑΙ στους Αμερικανούς ψηφοφόρους γενικά, οι νεότεροι ψηφοφόροι και οι μη λευκοί ψηφοφόροι που μοιράζονται παρόμοιες ανησυχίες, θα παρακολουθούν για να δουν αν οι βαθιές ανησυχίες τους για τη Γάζα και το Λίβανο θα αναγνωριστούν και θα γίνουν σεβαστές με την υπόσχεση της αλλαγής.

Σχετικά Άρθρα