Συναυλία-Τέμπη: Τι συμβαίνει τελικά; Ποιοι τη διοργανώνουν, ποιοι και γιατί αντιδρούν- Τι λένε καλλιτέχνες

 Συναυλία-Τέμπη: Τι συμβαίνει τελικά; Ποιοι τη διοργανώνουν, ποιοι και γιατί αντιδρούν- Τι λένε καλλιτέχνες

Η διοργάνωση συναυλίας για τα 57 θύματα των Τεμπών από τον Σύλλογο «Τέμπη 2023» με αντίτιμο 15 ευρώ, προκάλεσε την αντίδραση άλλων συγγενών θυμάτων που δεν συμμετέχουν στον συγκεκριμένο σύλλογο. Οι συγγενείς που αντιδρούν καλούν τους καλλιτέχνες που θα τραγουδήσουν αφιλοκερδώς να αποσυρθούν, ενώ η Μαρία Καρυστιανού, ως πρόεδρος του Συλλόγου «Τέμπη 2023» απαντά ότι το αντίτιμο θα εξασφαλίσει τα νομικά έξοδα των οικογενειών για να προσφύγουν στο εξωτερικό.

Της Μαριέττας Κοντογιαννίδου

Η συναυλία-μνήμης είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή 11 Οκτωβρίου και συμμετέχουν αφιλοκερδώς, σημαντικοί καλλιτέχνες όπως, ο Φοίβος Δεληβοριάς, οι Κοινοί Θνητοί, ο Σωκράτης Μάλαμας, ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου και η Τάνια Τσανακλίδου.

Από τη στιγμή που οι καλλιτέχνες, οι μουσικοί και οι τεχνικοί συμμετέχουν αφιλοκερδώς, που θα πάνε αυτά τα χρήματα; Αυτό αναρωτιούνται και οι συγγενείς των θυμάτων, που είναι αντίθετοι στο να υπάρξει εισιτήριο εισόδου σε μια συναυλία που περισσότερο θέλει να ενώσει τον κόσμο και όχι να του αποσπάσει χρήματα.

  • Η συναυλία σκοπό έχει να τιμήσει τα 57 άτομα που έχασαν τόσο άδικα τη ζωή τους, στο χειρότερο σιδηροδρομικό δυστύχημα που έγινε ποτέ στη χώρα.

Ο Αντώνης Ψαρόπουλος, που «έχασε» την κόρη του Μάρθη μίλησε στο libre, εξηγώντας τί συμβαίνει με τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο στάδιο. Όπως μας είπε ο κ. Ψαρόπουλος «ο Σύλλογος Συγγενών Θυμάτων Τεμπών που απαρτίζεται από περίπου 6 οικογένειες των θυμάτων, αποφάσισε εν αγνοία των περισσότερων οικογενειών να πραγματοποιήσει αυτή τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο, εις μνήμην των παιδιών μας και μάλιστα με αντίτιμο. Είναι έμπνευση του Συλλόγου και το αντίτιμο και η συναυλία. Δεν είναι όλοι σύμφωνοι γι’ αυτή τη συναυλία και ο Σύλλογος αυτός δεν εκπροσωπεί όλες τις οικογένειες. Είμαστε αντίθετοι σε όλο αυτό και θα υπάρξει άμεσα μαζική τοποθέτηση για το ζήτημα από τις οικογένειες που δεν είμαστε σε αυτόν το Σύλλογο».

Γιατί ορίστηκε αντίτιμο; – Αντιδράσεις των οικογενειών

Όπως μας είπε ο κ. Ψαρόπουλος, «από τα χρήματα που θα μαζευτούν από τη συναυλία, οι συγκεκριμένες οικογένειες που ανήκουν στο Σύλλογο Θυμάτων Τεμπών θα κάνουν τις δικές τους δικαστικές ενέργειες για να προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό δικαστήριο. Το τονίζω πως ο Σύλλογος δεν εκπροσωπεί το σύνολο των οικογενειών-συγγενών των θυμάτων των Τεμπών και άρα τα χρήματα δεν αφορούν το σύνολο των οικογενειών. Γίνεται εν αγνοία των περισσοτέρων».

Από την πλευρά του ο πατέρα της αδικοχαμένης Αναστασίας, Ηλίας Παπαγγελής, τόνισε στο libre πως δεν γνωρίσει τίποτε για καμία συναυλία, αλλά ούτε ποιος τη διοργανώνει. «Δεν έχουμε καμία ενημέρωση, ούτε ποιος το αποφάσισε, ούτε γνωρίζω ποιος την κάνει, ούτε τι θα κάνουν τα χρήματα και ποιοι θα τα πάρουν. Δεν ξέρουμε τίποτα. Επειδή πουλάνε ακόμη τα Τέμπη, κάποιοι εκμεταλλεύονται τη τραγωδία» επεσήμανε ο κ. Παπαγγελής.

O πατέρας των δίδυμων κοριτσιών Χρυσής και Θωμαΐς, Νίκος Πλακιάς, τοποθετήθηκε για το θέμα στο προσωπικό του προφίλ στο X. Μεταξύ άλλων αναφέρει πως «Όποιος έχει οικονομική ανάγκη να χρησιμοποιήσει μόνο το όνομα του συγγενή του και όχι τον αριθμό 57 και πληθυντικό όπως πχ ΘΥΜΑΤΩΝ. Τα ονόματα των δικών μου παιδιών δεν θα γίνουν εισιτήρια των 15€. Κάποτε θα κάνουμε αυτή την συναυλία χωρίς οικονομικά αντίτιμα και με χιλιάδες κόσμο».

Σημειώνεται πώς η πλειονότητα των οικογενειών τάσσεται κατά της ενέργειας αυτής και πώς δεν είχαν καμία ενημέρωση για συναυλία και πόσο μάλλον μιας συναυλίας-μνήμης με αντίτιμο.

Στο πλευρό των αδελφών Πλακιά τάχθηκε ο Δημήτρης Μπουρνάζης και η Αθανασία Μπουρνάζη, οι οποίοι έχασαν πατέρα και αδερφό στα Τέμπη.

«Πρέπει επιτέλους ο σύλλογος να τοποθετηθεί για το ποιες οικογένειες εκπροσωπεί!! Δεν Πρέπει να αιωρείται τίποτα όταν αφορά τους δικούς μας ανθρώπους και μάλιστα όταν ζητάνε οικονομικό αντίτιμο.!!», αναφέρει ο Δημήτρης Μπουρνάζης σε ανάρτησή του.

Η Αθανασία Μπουρνάζη έγραψε, από την πλευρά της: «Είμαι η Μπουρνάζη Αθανασία κόρη του Μπουρνάζη Ευαγγέλου και αδερφή του Μπουρνάζη Παναγιώτη θύματα των Τεμπών. Δεν συμφωνώ με αυτή την συναυλία διότι δεν δέχομαι να υπάρχουν εισιτήρια δεν δέχομαι κανείς να πατάει στο όνομα των νεκρών ανθρώπων μου με ένα εισιτήριο των 15€».

  • Ο ηθοποιός Θοδωρής Ελευθεριάδης, ο οποίος έχασε τη μητέρα του στο σιδηροδρομικό δυστύχημα, τονίζει: «Ο σύλλογος εκπροσωπεί 5 οικογένειες και αφήνει να αιωρείται ότι μας εκπροσωπεί όλους. Παρακαλώ να υπάρξει λίγος σεβασμός. Έχουμε ξαναθίξει το θέμα αυτό. Υπάρχει κόκκινη γραμμή σε κάποια θέματα».
  • Η Άννα Καρατζόγλου, μητέρα της Κέλλυς Πορφυρίδου, εκ των θυμάτων των Τεμπών, ανέφερε: «Οποιαδήποτε κίνηση γίνεται για τα Τέμπη με χρηματικό αντίτιμο με βρίσκει αντίθετη. Ονομαστικά μπορεί να κάνει ο καθένας ότι νομίζει. Στο σύνολο των 57 όμως όχι».
  • Ο Χρήστος Βλάχος, πατέρας του Βάιου Βλάχου, που έχασε επίσης της ζωή του στα Τέμπη δηλώνει ότι θα ήθελε να μην υπάρχει εισιτήριο εισόδου. «Επειδή δεν είχα ενημέρωση για αυτή την συναυλία, διαφωνώ με το εισιτήριο θα προτιμούσα αυτή η συναυλία να είχε δωρεάν είσοδο».
  • Το ίδιο και η μητέρα του Βάιου Βλάχου, Μαρία Θεοδωρή. «Εγώ μητέρα θύματος των Τεμπών έμαθα για την συναυλία μνήμης από αναρτήσεις στο Χ διαφωνώ με το εισιτήριο και θα προτιμούσα να είναι ελεύθερη η είσοδος», αναφέρει χαρακτηριστικά.
  • Αντίθετη είναι και η Βάσω Κούλπα, μητέρα του 21χρονου Τάσου Κουτσόπουλου. «Η δολοφονία του παιδιού μου δεν κοστολογείται με αντίτιμο εισιτηρίου. ΠΟΤΕ δεν θα το χρησιμοποιούσα για οτιδήποτε. Ποιο αρρωστημένο μυαλό σκέφτηκε να οργανώσει πατώντας ψυχές ζητώντας χρήματα , χωρίς να μας ενημερώσουν για αυτές τις ενέργειες που δεν συμφωνούμε», έγραψε στο Χ.
  • Τη διαφοροποίησή του εκφράζει και ο πρωταθλητής κρίκων, Χριστόφορος Κωνσταντινίδης, ο οποίος έχασε τη μητέρα του, Βασιλική Χλωρού. «Κακό δεν είναι που γίνεται συναυλία για τα Τέμπη και έχει εισιτήριο 15€ . Κακό είναι που γίνεται στο όνομα 57 ψυχών ενώ ο σύλλογος δεν μας εκπροσωπεί όλους. Όποιος θέλει να κάνει συναυλία να κάνει με το όνομα του και όχι με 57 νεκρούς».
  • Η μητέρα της 23χρονη Ιφιγένειας Μήτσκα, έγραψε επίσης πως δεν συμφωνεί. «Διαβάζω ότι διάφοροι καλλιτέχνες θα παραβρεθούν αφιλοκερδώς στο Καλλιμάρμαρο για μια συναυλία που θα είναι αφιερωμένη στα ΤΕΜΠΗ. Μεταξύ των καλλιτεχνών είναι και οι Σωκράτης Μάλαμας, Θανάσης Παπακωνσταντινου, Φοίβος Δεληβοριάς και άλλοι. Μέχρι εδώ όλα καλά μέχρι που έπεσε το μάτι μου στο εισιτήριο για την είσοδο… Χαιρετώ την κίνηση σας και ευχαριστώ που δεν μας ξεχνάτε… Αλλά σαν μητέρα της Ιφιγένειας Μητσκα… δεν συμφωνώ να γίνει συναυλία εν μνήμη του παιδιού μου με τον κόσμο να πληρώνει εισιτήριο…».
  • Ο αδελφός και ο σύζυγος της Αθηνάς Κατσάρα έγραψαν ότι διαφωνούν με τη συναυλία και ότι ο σύλλογος των Τεμπών, που αποτελείται από 4 οικογένειες, «μας προσβάλλει με τις κινήσεις αυτές».
  • Ο Ηλίας Παπαγγελής, πατέρας της Αναστασίας, τόνισε ότι θα έπρεπε να γίνει συνάντηση όλων των συγγενών των θυμάτων για να αποφασιστούν τα της συναυλίας, και διερωτήθηκε: «Ποιος επιχειρηματίας επενδύει στην απώλεια των αγαπημένων μας που χάθηκαν άδικα;»

Η απάντηση Καρυστιανού

Μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε η πρόεδρος του Συλλόγου, Μαρία Καρυστιανού ανάρτησε βίντεο στα social media, δίνοντας τις δικές της εξηγήσεις σχετικά με τη συναυλία, αλλά απάντησε και προσωπικά στον κ. Πλακιά για την τοποθέτησή του.

  • Στο ολιγόλεπτο αυτό βίντεο η κ. Καρυστιανού επισημαίνει:

«Εμείς στον σύλλογο έχουμε μια πολύ επιθετική νομική γραμμή, την οποία στηρίζουμε ένθερμα. (…) Έχουμε έρθει σε επαφή με νομικά γραφεία, τα οποία ο κ. Πλακιάς αγνοεί. Και έχουμε κάνει τις συνομιλίες και γνωρίζουμε τα οικονομικά μεγέθη τα οποία απαιτούνται για τον αγώνα αυτόν, τον οποίο δυστυχώς δεν είμαστε στην οικονομική κατάσταση που να μπορούμε να τον στηρίξουμε. (…) Ως εκ τούτου, αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή τη συναυλία, για να μαζέψουμε τα χρήματα που χρειαζόμαστε για τους δικαστικούς αγώνες του εξωτερικού, στους οποίους, ως γνωστόν ο κ. Πλακιάς δε συμμετέχει και οι οικογένειες ακολουθούν τη νομική γραμμή θέλει ο κ. Πλακιάς. Θέλαμε εκείνη τη μέρα να βγούμε να τραγουδήσουμε για τα παιδιά. Εκείνη τη μέρα Θέλαμε η φωνή να φτάσει εκεί ψηλά. (…) Είναι κρίμα αυτό να αμαυρώνεται από κάποιους ανθρώπους που έχουν βιώσει τον ίδιο πόνο. Δεν υπάρχει τίποτα παράνομο και τίποτα κρυφό σε αυτό που κάνουμε».

Τι δηλώνουν Φοίβος Δεληβοριάς και Θανάσης Παπακωνσταντίνου

Υπέρ της μεγάλης συναυλίας που διοργανώνεται στη μνήμη των 57 θυμάτων στα Τέμπη τάχθηκαν ο Φοίβος Δεληβοριάς και ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου, οι οποίοι θα τραγουδήσουν στο Καλλιμάρμαρο στις 11 Οκτωβρίου.

Οι καλλιτέχνες εξήγησαν δημόσια για ποιο λόγο θα συμμετάσχουν στη συναυλία, μετά την κόντρα που ξέσπασε μεταξύ του Νίκου Πλακιά και του συλλόγου που έχουν ιδρύσει συγγενείς ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη σιδηροδρομική τραγωδία.

Ο Φοίβος Δεληβοριάς, σε ανάρτησή του τονίζει ότι «πηγαίνω στην συναυλία για τα Τέμπη χωρίς ούτε μία δεύτερη σκέψη».

Ο ίδιος επισημαίνει δε ότι αγόρασε και κάποια εισιτήρια για να υποστηριχθεί ο Σύλλογος, «ο καθαρότερος δρόμος νομικά για να είναι όλα εντάξει και καθαρά».

«Με σεβασμό στις αντιρρήσεις από άλλες οικογένειες, είμαι ταυτόχρονα απολύτως σίγουρος πως αν η συναυλία βοηθήσει σε κάποια πιθανή δικαίωση, θα δικαιωθούν κι εκείνοι και όλη η μελλοντική κοινωνία, που δικαιούται και ασφάλεια και λογοδοσία» σημειώνει ο Φοίβος Δεληβοριάς προσθέτοντας χαρακτηριστικά:

«Σε τελευταία ανάλυση, λοιπόν, πηγαίνω στη συναυλία και για το δικό μου το παιδί. Τα υπόλοιπα εκεί».

Αναλυτικά η ανάρτηση του Φοίβου Δεληβοριά

«Πηγαίνω στην συναυλία για τα Τέμπη χωρίς ούτε μία δεύτερη σκέψη. Πηγαίνω για να στηρίξω όσες οικογένειες αποφάσισαν τον δύσκολο και πολυέξοδο δρόμο της νομικής διεκδίκησης κι εδώ και στην Ευρώπη.

Αγόρασα μάλιστα κι ο ίδιος έναν αριθμό εισιτηρίων για να υποστηριχθεί ο Σύλλογος, ο καθαρότερος δρόμος νομικά για να είναι όλα εντάξει και καθαρά.

Με σεβασμό στις αντιρρήσεις από άλλες οικογένειες, είμαι ταυτόχρονα απολύτως σίγουρος πως αν η συναυλία βοηθήσει σε κάποια πιθανή δικαίωση, θα δικαιωθούν κι εκείνοι και όλη η μελλοντική κοινωνία, που δικαιούται και ασφάλεια και λογοδοσία.

Σε τελευταία ανάλυση, λοιπόν, πηγαίνω στη συναυλία και για το δικό μου το παιδί. Τα υπόλοιπα εκεί».

Θανάσης Παπακωνσταντίνου: Στηρίζω τον δύσκολο αγώνα των οικογενειών για δικαιοσύνη

Εν τω μεταξύ και ο Θανάσης Παπακωνσταντίνου σε ανάρτησή του ξεκαθάρισε ότι έχει «απόλυτη εμπιστοσύνη» στους διοργανωτές και παρά το γεγονός ότι έχει «απομακρυνθεί από τα συναυλιακά δρώμενα» θα τραγουδήσει στη συναυλία στο Παναθηναϊκό Στάδιο έχοντας δώσει τον λόγο του για τη συμμετοχή του, σε συγγενείς θυμάτων με σκοπό τη «στήριξη του δύσκολου αγώνα τους για δικαιοσύνη»

«Θα είμαι εκεί και θα τους στηρίξω» σημειώνει σχετικά προσθέτοντας ότι «τους έχω απόλυτη εμπιστοσύνη-το γεγονός είναι πολύ φορτισμένο για να έχει κανείς αμφιβολίες- και θα συνεχίζω να τους στηρίζω είτε είναι όλοι μαζί, είτε μείνει έστω και μια μόνο οικογένεια. Είτε στο Καλλιμάρμαρο είτε οπουδήποτε αλλού».

Σχετικά Άρθρα