ΔΕΗ: Νέα μείωση στις τιμές του ρεύματος για τον Οκτώβριο

 ΔΕΗ: Νέα μείωση στις τιμές του ρεύματος για τον Οκτώβριο

Η ΔΕΗ μειώνει τις τιμές της ενέργειας και τον Οκτώβριο. Ειδικότερα, για το πράσινο οικιακό τιμολόγιο, που αφορά στην πλειονότητα των καταναλωτών, η τελική τιμή μειώνεται σε 0,1496 €/kWh, δηλαδή 6,1% χαμηλότερα από τον Σεπτέμβριο.

Επιπλέον, η ΔΕΗ μειώνει τις τιμές και για τους επαγγελματίες κατά 4,7% για τον Οκτώβριο. Συγκεκριμένα, οι τιμές του Γ21 πράσινου τιμολογίου για επαγγελματίες μειώνονται σε 0,1634 €/kWh από 0,1714.

Στα μπλε τιμολόγια της, τα οποία έχουν αποκτήσει μαζική αποδοχή, η ΔΕΗ διατηρεί εγγυημένη σταθερή τιμή 0,145 για 12 μήνες για το οικιακό μπλε myHomeEnter (0,142 για το myHomeOnline) και 0,145 για 12 μήνες για το μπλε επαγγελματικό myBusinessEnter.

Δείτε αναλυτικά τον τιμοκατάλογο της ΔΕΗ για τον Οκτώβριο

Η βουτιά της χονδρικής εξουδετερώνει τις επιδοτήσεις 

Όπως όλα δείχνουν και με βάση τις τιμές που ανακοίνωσε η ΔΕΗ, η μείωση της χονδρεμπορικής τιμής εξουδετερώνει την ανάγκη επιδοτήσεων, ενώ οι προμηθευτές ενέργειας από ό,τι φαίνεται σκοπεύουν να διατηρήσουν τις λιανικές τιμές κοντά στα επίπεδα Σεπτεμβρίου, μειώνοντας τις εκπτώσεις, καθώς τους προηγούμενους μήνες οι τιμές είχαν συγκρατηθεί στα επίπεδα των 15 λεπτών με ενίοτε μεγάλες εκπτώσεις.

Σημειώνεται ότι η κατανάλωση τον Σεπτέμβριο ήταν 30% μικρότερη από τον προηγούμενο μήνα – λόγω της αλλαγής του καιρού – και η μέση χονδρική τιμή του Σεπτέμβρη κλείνει στα 111,58 ευρώ η μεγαβατώρα, (από 129 ευρώ τον Αύγουστο), δηλαδή χαμηλότερα κατά 13,9%. Η τιμή της χονδρεμπορικής για σήμερα Τρίτη διαμορφώνεται στα 81,8 ευρώ/ μεγαβατώρα.

Δεν θα υπάρξει επιδότηση για τον Οκτώβριο

Ταυτόχρονα, το υπουργείο, κατά πληροφορίες δεν πρόκειται να ανακοινώσει εκ νέου επιδοτήσεις, για το μήνα Οκτώβριο, τόσο λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών χονδρεμπορικής όσο και λόγω της χαμηλότερης κατανάλωσης, η οποία θα φέρει χαμηλότερους λογαριασμούς.

Οι τιμές, που αναμένεται να ανακοινωθούν απόψε αργά το βράδυ, εκτιμάται ότι θα είναι στα επίπεδα των 15 λεπτών/κιλοβατώρα ενώ το πράσινο τιμολόγιο της ΔΕΗ αναμένεται να υποχωρήσει ελαφρώς κάτω από τα 15,94 που ήταν τον προηγούμενο μήνα.

Σημειώνεται ότι δύο μεγάλοι πάροχοι, Protergia και ΗΡΩΝ έχουν ανακοινώσει σταθερές τιμές και για τον Οκτώβριο στα 15,99 και 15,88 λεπτά η κιλοβατώρα, αντίστοιχα.

Οι τιμές του Αυγούστου

H χονδρεμπορική ηλεκτρικής ενέργειας σημείωσε μικρή πτώση τον Αύγουστο και είχε μέση τιμή τα 129,28 ευρώ/MWh από 135,54 ευρώ/MWh τον Ιούλιο κι από τα 98,89 ευρώ η μεγαβατώρα που ήταν η μέση τιμή του Ιουνίου.

Δύο εταιρίες, η ΔΕΗ και η Ζενιθ μείωσαν τις τιμές τους από τον προηγούμενο μήνα, τρεις διατήρησαν τις ίδιες οι ΗΡΩΝ, Elpedison και Protergia, και τέσσερις έκαναν αύξηση τιμών οι NRG, Ελίν , Volton και Φυσικό Αέριο.

Σχετικά Άρθρα