ΣΥΡΙΖΑ: Ο Φάμελλος περιοδείες, ο Κασσελάκης αναμένει, ο Φαραντούρης ξανασκέφτεται, ο Παππάς στην ΚΟ

 ΣΥΡΙΖΑ: Ο Φάμελλος περιοδείες, ο Κασσελάκης αναμένει, ο Φαραντούρης ξανασκέφτεται, ο Παππάς στην ΚΟ

Συνεδριάζει στις 3  το απόγευμα στη αίθουσα Γερουσίας της Βουλής η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με θέμα “Προγραμματισμός ενόψει της νέας κοινοβουλευτικής συνόδου”, σε μία προσπάθεια του προέδρου της Νίκου Παππά να αποσυνδέσει τη δράση του κόμματος σε κοινοβουλευτικό επίπεδο ως αξιωματική αντιπολίτευση από τις εσωκομματικές εξελίξεις ενόψει του έκτακτου Συνεδρίου και την εκλογή νέου προέδρου του κόμματος στα τέλη Νοεμβρίου.

Στόχος του κ. Παππά, ο οποίος σημειωτέον δεν θα είναι υποψήφιος για τη προεδρία, είναι να δοθεί ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην αντιπολιτευτική δράση του κόμματος στο κοινοβούλιο με πρωτοβουλίες σε όλα τα ζητήματα απέναντι στην ασκούμενη κυβερνητική πολιτική, καθώς ο ίδιος αλλά και οι περισσότεροι μεσα στον ΣΥΡΙΖΑ διαβλέπουν και ανησυχούν ότι οι προεδρικές εκλογές στο ΠΑΣΟΚ μπορεί να δημιουργήσουν μια δυναμική που μπορεί να αμφισβητήσει επί της ουσίας πλέον το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης που έχει με βάση τις εκλογές του 2023 ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

  • Όμως πέρα από την εισήγηση του Ν. Παππα  με ιδιαίτερο ενδιαφέρον προς αυτή την κατεύθυνση αναμένονται οι αποφάσεις της συνεδρίασης για τον προγραμματισμό κοινοβουλευτικής δράσης της Κ.Ο. αλλά και οι τοποθετήσεις των βουλευτών οι οποίοι αναμένεται και πάλι να σταθούν στις εσωκομματικές εξελίξεις και να σχολιάσουν τα όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα.

Όλοι πλέον βρίσκονται εν αναμονή των αποφάσεων και των ανακοινώσεων από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη πιθανότατα την Πέμπτη το βράδυ στην παρθενική για τη φετινή σεζόν εκπομπή του Νίκου χατζηνικολάου “Ενώπιος ενωπίω”στην τηλεόραση του ΑΝΤ1,  ενώ ανοιχτό εξακολουθεί παράλληλα να είναι το ενδεχόμενο υποψηφιότητας του ευρωβουλευτή Νικόλα  Φαραντούρη.

Μέχρι σήμερα τις υποψηφιότητές τους έχουν ανακοινώσει ο Παύλος Πολάκης και ο Σωκράτης Φάμελλος με τη σχετική προθεσμία να λήγει στις 24 Οκτωβρίου. Να σημειωθεί μάλιστα ότι το Σάββατο 5/10 συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος προκειμένου να εγκρίνει τα κείμενα του προσυνεδριακού διαλόγου με στόχο να ξεκινήσει άμεσα στις οργανώσεις του κόμματος με ορίζοντα την εκλογή αντιπροσώπων (19-20/10) για το έκτακτο Συνέδριο καθώς θα αποτυθωθεί ο νέος συσχετισμός δυνάμεων που θα κρίνει τις αποφάσεις του Συνεδρίου στη πορεία προς την εκλογή προέδρου στις 24/11 και τη 1/12 αν χρειαστεί δεύτερος γύρος.

  • Στο πλαίσιο αυτό ο πρόεδρος της Κ.Ο. Νίκος Παππάς ζήτησε από τους υποψήφιους για την προεδρία να  τοποθετηθούν οι υποψήφιοι για καταστατικό και για την ευρεία προοδευτική συμμαχία, ενώ την ίδια ώρα ο έκτπωτος πρόεδρος εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στις οικογένειες των δύο ανθρώπων, που έχασαν τις ζωές τους από τη φωτιά στο Ξυλόκαστρο, με ανάρτησή του στα social media.

Ο κατά πάσα πιθανότητα υποψήφιος πρόεδρος Στέφανος Κασσελάκης εξαπέλυσε επίθεση κατά της κυβέρνησης με αφορμή τη πυρκαγιά στο Ξυλόκαστρο, λέγοντας “Και πάλι καμένα σπίτια, καμένο βιος – “αυτά ξαναφτιάχνονται” για την κυβέρνηση Μητσοτάκη, αν έχεις 40 ακίνητα, όχι ένα που το έφτιαχνες όλη σου τη ζωή… Και πάλι μια πυρκαγιά που “τρέχει” για 30 χιλιόμετρα, όπως του καλοκαιριού, που έφτασε μέχρι το Χαλάνδρι. “Aπό κάθε φωτιά η οποία ξεφεύγει παίρνουμε τα μαθήματά μας”, είχε δηλώσει ο Πρωθυπουργός, όμως αυτός ο λαός δεν αντέχει άλλη εξάσκηση στην πλάτη του”.

Και υπογράμμισε “H δημόσια υγεία και η πολιτική προστασία οφείλουν πλέον να είναι οι πρώτες προτεραιότητες του προϋπολογισμού”, υπενθυμίζοντας τις προτάσεις που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για μία σύγχρονη Πυρόσβεση.

Από την πλευρά του ο Σωκράτης Φάμελλος ο οποίος σκοπεύει να οργώσει την Ελλάδα, με τη στήριξη των “87”  δήλωσε στο Μega “Έπρεπε να κάνουμε κάτι να προστατεύσουμε το σπίτι μας. Δεν μπορούσαμε να συνεχίσουμε με την εσωτερική τοξικότητα και και τις εντάσεις. Υπάρχουν σοβαρά θέματα έξω με τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε” και τόνισε “Αυτό που ενδιαφέρει πρώτα από όλα τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ είναι: Ποιος ή Ποια μπορεί να εγγυηθεί την ενότητα την επόμενη μέρα. Ποιος ή Ποια μπορεί να εγγυηθεί ότι θα υπάρχει και τεκμηριωμένη και δυναμική αντιπολίτευση. Ποιος ή Ποια μπορεί να εγγυηθεί ότι θα υπάρχει η δυνατότητα μιας απάντησης κυβερνητικής, μια προοδευτική κυβέρνηση στην Ελλάδα.”.

“Δεν πρέπει να συνεχιστεί ο κατήφορος, ανοιχτές οι πόρτες σε όσους θέλουν να γυρίσουν, αν εκλεγώ” δηλώνει επίσης ο κ. Φάμελλος, ο οποίος χθες ξεκίνησε την προεκλογική του εκστρατεία με επίσκεψη του στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Αντικείμενο της συνάντησης με τον πρόεδρο του ΔΣΑ κ. Βερδεσό ήταν οι κινητοποιήσεις των δικηγόρων με αφορμή το νέο δικαστικό χάρτη αλλά και ευρύτερα θέματα δικαιοσύνης.

Στο μεταξύ ο ευρωβουλευτής του κόμματος Νικόλας Φαραντούρης. συνεχίζει να εξετάζει το ενδεχόμενο της υποψηφιότητάς του για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς όταν ρωτήθηκε σχετικά δήλωσε στον ΑΝΤ1 απάντησε “όλα στην ώρα τους” και πως ισχύει ό,τι έχει πει μέχρι τώρα, μη αποκλείοντας έτσι την καθοδο στις εσωκομματικές εκλογές, Σε ερώτηση μάλιστα αν θα καταθέσει και πόθεν έσχες εφόσον πει ναι, απάντησε ότι καταθέτει πόθεν έσχες εδώ και 20 χρόνια λόγω των δημόσιων θέσεων που κατέχει επομένως είναι “φέιγ βολάν”.

Ο Πάυλος Πολάκης από τα Χανιά παρουσίασε την Κυριακή  τις προγραμματικές του θέσεις για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ και σχολιάζοντας τις προτεινόμενες αλλαγές μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό ZARPA RADIO 89,6, στην Κρήτη, τόνισε πως ο κύκλος του νεοφιλευθερισμού κλείνει και ο κόσμος αποζητά την πολιτική αλλαγή. “Δεν μιλάμε για επανάσταση. Εξάλλου ορισμένα από αυτά που προτείνω, τα έκανε ο Καραμανλής μετά το 1974 κάτω από την πίεση της μεταπολίτευσης και αναγκάστηκαν δεξιές κυβερνήσεις να τα κάνουν. Και φαίνεται το πόσο πίσω έχουμε πάει από το γεγονός ότι το 2024 μιλάμε για τα ίδια πράγματα σαν αναγκαίο όρο επιβίωσης της κοινωνίας!” επισήμανε.

Να σημειωθεί ότι την αντίθεσή του σε σχέση με τη συμμετοχή των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε ο Κώστας Ζαχαριάδης στα Παραπολιτικά 90,1. καθως οργιάζουν οι σχετικές φήμες. “Δεν πρέπει οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ να πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ, είμαι αντίθετος, ούτε πρέπει οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ να έρθουν στις δικές μας” τόνισε το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. και πρόσθεσε  “Το τι θα κάνουν τα κόμματα μετά και πώς θα συνεργαστούν είναι άλλο θέμα, όμως οι ψηφοφόροι των κομμάτων δεν πρέπει να μπλέκονται στις εσωκομματικές εκλογές”.

Σχετικά Άρθρα