Ελβετία και Ιταλία επαναχαράσσουν τα σύνορά τους στις Άλπεις

 Ελβετία και Ιταλία επαναχαράσσουν τα σύνορά τους στις Άλπεις

Η Ελβετία και η Ιταλία αποφάσισαν να επανασχεδιάσουν τα σύνορά τους στην περιοχή μιας κορυφής των Άλπεων, λόγω των επιπτώσεων που έχει το λιώσιμο των παγετώνων στη γεωμορφολογία της περιοχής, επηρεάζοντας τα ιστορικά καθορισμένα σύνορα. Οι δύο χώρες κατέληξαν σε συμφωνία για την τροποποίηση των συνόρων κάτω από την κορυφή Matterhorn, ένα από τα πιο ψηλά βουνά στην Ευρώπη, το οποίο βρίσκεται στη ζώνη που εκτείνεται μεταξύ του Zermatt της Ελβετίας και της κοιλάδας Aosta στην Ιταλία.

Οι παγετώνες στην Ευρώπη, την ήπειρο που θερμαίνεται με τη μεγαλύτερη ταχύτητα στον κόσμο, υποχωρούν με γοργό ρυθμό λόγω της κλιματικής αλλαγής που προκαλείται από τον άνθρωπο.

«Σημαντικά τμήματα των συνόρων ορίζονται από τη λεκάνη απορροής ή τις κορυφογραμμές των παγετώνων, το αιώνιο χιόνι», ανέφερε η ελβετική κυβέρνηση σε δήλωση που επικαλείται το Bloomberg. «Αυτοί οι σχηματισμοί αλλάζουν λόγω της τήξης των παγετώνων».

Το φημισμένο χιονοδρομικό κέντρο του Zermatt επηρεάζεται από την αλλαγή, με τις δύο χώρες να συμφωνούν να τροποποιήσουν τα σύνορα γύρω από τα ορόσημα της Testa Grigia, Plateau Rosa, Rifugio Carrel και Gobba di Rollin με βάση τα οικονομικά τους συμφέροντα, ανέφερε το Bloomberg.

Εξαφανίζονται οι παγετώνες στους Δολομίτες

Μια κοινή ιταλο-ελβετική επιτροπή συμφώνησε για τις αλλαγές τον Μάιο του 2023. Η Ελβετία ενέκρινε επίσημα τη συνθήκη την Παρασκευή (27/09) και το μόνο που απομένει είναι να την υπογράψει η Ιταλία.

Οι αλλαγές στα σύνορα έρχονται μετά από διαφωνία μεταξύ των δύο χωρών για την συγκεκριμένη κορυφή, που κράτησε χρόνια.

Οι ελβετικοί παγετώνες έχασαν το 4% του όγκου τους το 2023, έχοντας τη δεύτερη μεγαλύτερη ετήσια μείωση που έχει καταγραφεί, σύμφωνα με την Ελβετική Ακαδημία Επιστημών. Η μεγαλύτερη μείωση ήταν 6% το 2022.

Οι ειδικοί σταμάτησαν να μετρούν τον πάγο σε ορισμένους παγετώνες της Ελβετίας επειδή δεν έχει απομείνει κανένας.

Τα λείψανα ενός Γερμανού ορειβάτη που εξαφανίστηκε ενώ διέσχιζε έναν παγετώνα κοντά στο Matterhorn πριν από σχεδόν 40 χρόνια, ανακαλύφθηκαν μετά από το λιώσιμο του πάγου, τον Ιούλιο του περασμένου έτους.

Ειδικοί στην Ιταλία δήλωσαν πρόσφατα ότι ο παγετώνας Marmolada, ο μεγαλύτερος και ο πιο συμβολικός από τους Δολομίτες, θα μπορούσε να λιώσει εντελώς μέχρι το 2040, ως αποτέλεσμα της αύξησης της μέσης θερμοκρασίας.

Η κατάρρευση τμήματος της Marmolada σκότωσε 11 ανθρώπους το 2022.

Ο παγετώνας μετράται κάθε χρόνο από το 1902 και θεωρείται «φυσικό θερμόμετρο» της κλιματικής αλλαγής.

Σχετικά Άρθρα