Ρεπορτάζ: Το μίσος πάει Τik Τok-Τα “ένοχα” μυστικά των ανηλίκων που τους ωθούν στη βία  

 Ρεπορτάζ: Το μίσος πάει Τik Τok-Τα “ένοχα” μυστικά των ανηλίκων που τους ωθούν στη βία   

Έντονο προβληματισμό προκαλούν τα καθημερινά περιστατικά βίας ανάμεσα σε ανηλίκους, τόσο εντός σχολείων, όσο και εκτός. Αυτές τις δυόμιση εβδομάδες που ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά τουλάχιστον 15 περιστατικά έχουν έρθει στο φως της δημοσιότητας, ενώ υπάρχουν ακόμη περισσότερα, που είτε έχουν συγκαλυφθεί, είτε απλά δεν πήραν μεγάλη έκταση.  

Της Μαριέττας Κοντογιαννίδου

Ωστόσο αυτό που σοκάρει περισσότερο την κοινή γνώμη, είναι πως τα περισσότερα από αυτά τα περιστατικά βιντεοσκοπήθηκαν και μάλιστα ανέβηκαν στα social media και συγκεκριμένα στην πλατφόρμα του Tik Tok, ως κάτι φυσιολογικό.

  • Στο περιστατικό της Γλυφάδας, όπου 14χρονη μαθήτρια ξυλοκοπήθηκε άγρια από συνομήλικές της, ξέσπασε «πόλεμος» μέσω του συγκεκριμένου μέσου κοινωνικής δικτύωσης με ανήλικους να τοποθετούνται δημόσια είτε υπέρ του θύματος, είτε των θυτών.

Παράλληλα έχουν δημοσιευθεί και αποσπάσματα διαλόγων από ομαδικές συνομιλίες που συμμετέχουν οι δράστριες της επίθεσης και φαίνεται ξεκάθαρα η παρακίνηση βίας, αλλά και οι απειλές για βιαιοπραγία και αφαίρεση ζωής.   

Στα επίμαχα βίντεο, οι ανήλικοι έχουν ανεβάσει φωτογραφίες των 14χρονων, τα ονοματεπώνυμά τους, τους αριθμούς των κινητών τους τηλεφώνων ακόμη και χάρτες με τις διευθύνσεις τους προκειμένου να τις εντοπίσουν όσοι ζητούν εκδίκηση.

glyfada-2
glyfada-5
glyfada-07
glyfada-9
glyfada-8
glyfada-4

Ήδη για τα παραπάνω τα στελέχη της Δίωξης διεξάγουν έρευνα προκειμένου να ταυτοποιήσουν τους χρήστες που μέσω βίντεο εκτοξεύουν απειλές, υποκινούν σε βία και αναρτούν προσωπικά δεδομένα άλλων χρηστών, όπως ονόματα, διευθύνσεις σπιτιών.

Παράλληλα υπάρχει και εισαγγελική παρέμβαση καθώς η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας διέταξε τη διενέργεια έρευνας, η οποία στόχο έχει να εντοπιστούν οι διαχειριστές των λογαριασμών όπου αναρτήθηκαν αποσπάσματα του περιστατικού.

Τους αρέσει να βιντεοσκοπούν τη βαρβαρότητα 

Αυτές οι επιθετικές συμπεριφορές των ανηλίκων που δεν φοβούνται τις  συνέπειες, είναι κάτι που έχει ξεκινήσει εδώ και χρόνια στις ΗΠΑ και έχει «υιοθετηθεί» και από άλλες χώρες. Στις ΗΠΑ ξεκίνησε από τις συμμορίες ανηλίκων που πλέον δίνουν ακόμη και ραντεβού βίας μέσω Tik Tok.

Εμφανίζονται με καλυμμένα τα πρόσωπά τους και με ψεύτικο προφίλ και ωθούν τους υποστηρικτές τους στην άσκηση βίας σε άτομα που τους έχουν υποδείξει. Αυτό είτε αφορά μέλη αντίπαλης συμμορίας, είτε άτομα άλλης φυλής π.χ. Ασιάτες, Άραβες.

«Οι έφηβοι αναπαράγουν ότι βλέπουν στις οθόνες τους γιατί το βλέπουν ως κάτι φυσιολογικό. Αν δουν βία, θα την αναπαράγουν. Αυτό που πρέπει να κάνουν οι γονείς, είναι να οριοθετήσουν την έκθεση των παιδιών τους στην οθόνη και καλό θα ήταν να έχουν άλλα ερεθίσματα, μακριά από την οθόνη» επισημαίνει στο libre η ψυχοθεραπεύτρια MSC, Μίνα Μαρούγκα

Τιμωρούν τους γονείς μέσω της πράξης βίας 

Η συμπεριφορά των εφήβων έρχεται ως απόρροια εκείνης των γονέων. Το κακοποιητικό περιβάλλον που προέρχεται ο ανήλικος συμβάλλει πολύ στη συμπεριφορά του και στις πράξεις του. Η έννοια του κακοποιητικού δεν θεωρείται μόνο η άσκηση σωματικής βίας, αλλά και η παραμέληση από τους γονείς, ο μη έλεγχος, η απουσία ορίων αλλά και του διαλόγου.  

«Τα παιδιά απορροφούν τους κραδασμούς της ίδιας της παθολογικής οικογένειας και αν δεν έχουν υποστηρικτικό περιβάλλον, να μπορούν δηλαδή να ακουστούν χωρίς επίκριση και ένταση, με αποτέλεσμα να  εκδραματίζουν τη βία στην οποία εκτίθενται, σε θυμό και οργή. Αντικρίζουν γονείς θυμωμένους ή αποσυρμένους, χωρίς όρια και οι έφηβοι μεταβολίζουν τον αρνητισμό αυτό, ανάλογα και με τον χαρακτήρα, σε μια συμπεριφορά απουσίας από την υγιή επικοινωνία. Τα παιδιά με τις πράξεις βίας θέλουν να τιμωρήσουν τους γονείς τους και δεν σκέφτονται τις επιπτώσεις. Ο θυμωμένος έφηβος είναι ένας φοβισμένος έφηβος» επισημαίνει η κ. Μαρούγκα.  

Αλλαγές στο νομικό πλαίσιο – Φυλάκιση από τα 14 

Το υπουργείο Δικαιοσύνης για να οριοθετήσει αυτή τη βία έχει στην ατζέντα του σημαντικές αλλαγές. Μεταξύ των οποίων, αλλαγή του ορίου ηλικίας για τα βασικά σωφρονιστικά μέτρα, από 15 ετών να κατέβει στα 14. Δηλαδή να μπορεί να επιβληθεί ποινή κράτησης σε σωφρονιστικά καταστήματα σε ανηλίκους που θα έχουν συμπληρώσει τα 14 έτη.

Όσοι διώκονται για νέο κακούργημα υποχρεωτικά θα πηγαίνουν φυλακή, ενώ αυστηροποιείται η ποινή για τους γονείς που προέβλεπε ποινή φυλάκισης έως 1 έτος για παραμέληση εποπτείας ανηλίκου, τώρα προτείνεται να είναι τουλάχιστον ένα έτος. Επιπλέον, το χρηματικό διοικητικό πρόστιμο θα µπορεί να είναι ακόμη και 10.000 ευρώ.  

Έρχεται το Safe Youth 

Μια νέα εφαρμογή που στόχο έχει την προστασία ανηλίκων από παραβατικές συμπεριφορές συνομήλικων, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης. Το Safe Youth, όπως ονομάζεται, έχει ως στόχο να προλάβει τα περιστατικά βίας και κακοποίησης μεταξύ των ανηλίκων και η χρήση του θα γίνεται από άτομα ηλικίας 12-18 ετών. «Ένα παιδί που κινδυνεύει θα μπορεί να ειδοποιεί την αστυνομία» υπογράμμισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.  

ΤΑ ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ:

3 Σεπτεμβρίου, Ζάκυνθος
Ανήλικοι χτυπούσαν, εκφόβιζαν και έπαιρναν για μήνες το χαρτζιλίκι 14χρονου

14 Σεπτεμβρίου, Πάτρα

Συμπλοκή ανηλίκων για τα μάτια μιας κοπέλας – 12χρονος χτύπησε 14χρονο

15 Σεπτεμβρίου, Πετρούπολη
Ανήλικοι απείλησαν με μαχαίρι 15χρονο και 16χρονο με κίνητρο την ληστεία

16 Σεπτεμβρίου, Χανιά
Χειροπέδες σε τρεις ανήλικους για επεισόδιο στο εσπερινό ΕΠΑΛ – Χαράκωσαν 17χρονο στο πρόσωπο

16 Σεπτεμβρίου, Παλαιό Φάληρο
Συνελήφθησαν τρεις ανήλικοι για επίθεση σε τρεις συνομηλίκους τους

16 Σεπτεμβρίου, Αθήνα
Ομάδα ανηλίκων χτύπησε και λήστεψε 23χρονο στην Ερμού – Του έσπασαν τη μύτη

16 Σεπτεμβρίου, Θεσσαλονίκη
15χρονος δέχτηκε άγρια επίθεση από έξι συνομηλίκους του

20 Σεπτεμβρίου, Παγκράτι
Συμπλοκή ανηλίκων έξω από σχολείο με δύο τραυματίες

24 Σεπτεμβρίου, Θεσσαλονίκη
Σοκ από τα τραύματα 16χρονου που δέχτηκε επίθεση από ομάδα ανηλίκων

25 Σεπτεμβρίου, Ερμιόνη
17χρονος ξύρισε με φαλτσέτα 12χρονο στην αυλή του σχολείου

26 Σεπτεμβρίου, Ιωάννινα
Συμπλοκή ανηλίκων έξω από Γυμνάσιο με τρεις τραυματίες και 13 προσαγωγές

26 Σεπτεμβρίου, Αλιμος
Μαθητής απείλησε καθηγήτρια λέγοντας «θα σου σπάσω τα μούτρα» και προκάλεσε φθορές στο γραφείο της διευθύντριας

27 Σεπτεμβρίου, Ηράκλειο
Διευθυντής Γυμνασίου κατήγγειλε ότι τον χτύπησε 14χρονος μαθητής επειδή ενημέρωσε τους γονείς του ότι έκανε κατάληψη

27 Σεπτεμβρίου, Λαύριο
Αιματηρή συμπλοκή μεταξύ δύο ομάδων ανηλίκων έξω από το ΕΠΑΛ Λαυρίου. 16χρονος έβγαλε μαχαίρι και τραύματισε δύο ανηλίκους

Σχετικά Άρθρα