Καρυστιανού:Επιστολή σε Κομισιόν και Ευρωκοινοβούλιο

 Καρυστιανού:Επιστολή σε Κομισιόν και Ευρωκοινοβούλιο

Email στις επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, και του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, όπως επίσης στον Επίτροπο Δικαιοσύνης της Ε.Ε. Ντιντιέ Ρέιντερς έστειλε η Μαρία Καρυστιανού. Σύμφωνα με το Euractiv, η πρόεδρος του συλλόγου των θυμάτων των Τεμπών, καλεί τους ηγέτες της Ε.Ε. να σκεφτούν δύο φορές τον υποψήφιο που πρότεινε ο Έλληνας πρωθυπουργός λόγω της υπόθεσης, που άλλωστε έχει προσελκύσει και την προσοχή των Βρυξελλών. 

«Πώς είναι δυνατόν η Ε.Ε. να αναθέτει και να εμπιστεύεται τέτοιες κρίσιμες θέσεις μεγάλης ευθύνης για την ευρωπαϊκή ασφάλεια και ανάπτυξη των μεταφορών σε πολιτικούς, που συνδέονται με μια κυβέρνηση η οποία έχει αποτύχει πλήρως σε αυτόν τον τομέα της ασφάλειας εντός της χώρας της;» διερωτάται η κ. Καρυστιανού.

Η ίδια θυμίζει τα πρόσφατα τρομακτικά περιστατικά στον ελληνικό σιδηρόδρομο γράφοντας ότι «την περασμένη εβδομάδα, ένα δέντρο μπήκε στην καμπίνα ενός τρένου με εκατοντάδες ταξιδιώτες και δύο τρένα σταμάτησαν την τελευταία στιγμή μόλις συνειδητοποίησαν ότι κατευθύνονταν προς αντίθετες κατευθύνσεις σε μια γραμμή». 

Η κ. Καρυστιανού εξαπέλυσε νέα επίθεση κατά του κ. Μητσοτάκη θυμίζοντας ότι εκείνος είχε σπεύσει πέρυσι να αποδώσει την τραγωδία σε «ανθρώπινο λάθος» «πριν καν ξεκινήσει οποιαδήποτε έρευνα […] Υπενθυμίζω επίσης ότι οι επίσημες αρχές αμέσως μετά το περιστατικό προσπάθησαν να συγκαλύψουν και να εξαφανίσουν όλα τα στοιχεία από τον τόπο του περιστατικού: Αυτό περιλαμβάνει χημικά στοιχεία και ανθρώπινα λείψανα».

Η κ. Καρυστιανού ανέφερε επίσης ότι πριν το κυβερνών κόμμα της Νέας Δημοκρατίας προτείνει τον απερχόμενο περιφερειάρχη Κ. Μακεδονίας για Επίτροπο  εξέλεξε και την ευρωβουλευτή Ελίζα Βόζεμπεργκ, πρόεδρο της επιτροπής μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (TRAN). Σύμφωνα με τον κ. Καρυστιανού, η διπλή αυτή εκπροσώπηση εγείρει ανησυχίες για «πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων και για το κατά πόσον μπορεί να διατηρηθεί η απαραίτητη αντικειμενικότητα και ανεξαρτησία».

Το Euractiv τονίζει από τον Φλεβάρη του 2023 το σιδηροδρομικό δυστύχημα με τους 57 νεκρούς βρίσκεται στο προσκήνιο αλλά η δικαστική διαδικασία για τον προσδιορισμό των υπευθύνων προχωράει με αργούς ρυθμούς, ενώ οι συγγενείς των θυμάτων και η αντιπολίτευση καταγγέλλει πως η κυβέρνηση προσπαθεί να συγκαλύψει την υπόθεση.  

Το ευρωπαϊκό δίκτυο επισημαίνει πως η αρμόδια εισαγγελέας της Ένωσης, Λάουρα  Κιόβεσι, είχε ξεκινήσει έρευνα -πριν την τραγωδία- σχετικά με τη χρηματοδοτούμενη από την Ε.Ε. «σύμβαση 717» που υπογράφηκε το 2014 για την ανακατασκευή και αναβάθμιση του συστήματος σηματοδότησης και τηλεχειρισμού στα ελληνικά τρένα. Οι ειδικοί έχουν υποστηρίξει ότι το δυστύχημα ότι θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν τα συστήματα αυτά είχαν τεθεί σε λειτουργία, ενώ η Κιόβεσι έχει αποκαλύψει δημοσίως ότι οι ελληνικές αρχές εμπόδισαν την έρευνά της.  Η κ. Καρυστιανού αναφέρεται στην έρευνα της εισαγγελέα υπογραμμίζοντας τα εξής:

«Με την εν εξελίξει νομική υπόθεση, την τρέχουσα έρευνα για τη Σύμβαση 717 και τα άλυτα ζητήματα σχετικά με την ασφάλεια των σιδηροδρόμων, πιστεύω ότι η ανάθεση των αρμοδιοτήτων για τις μεταφορές θα μπορούσε να υπονομεύσει σοβαρά την εμπιστοσύνη του κοινού στην ευρωπαϊκή διακυβέρνηση και τις υποδομές μεταφορών».

Αρβανίτης: Βάζουν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα

Σύμφωνα με το Euractiv, η επιτροπή JURI του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία επί του παρόντος εξετάζει τις πιθανές συγκρούσεις συμφερόντων των υποψηφίων επιτρόπων, δεν μπορεί να εκδώσει γνώμη σχετικά με τη διπλή εκπροσώπηση, επειδή επικεντρώνεται στην οικονομική πτυχή των πιθανών συγκρούσεων συμφερόντων. Ωστόσο, πηγές από την ομάδα της ευρωπαϊκής Αριστεράς δήλωσαν ότι θα θέσουν το θέμα στο σώμα της Ε.Ε. 

Σημειώνεται ότι την επόμενη Τετάρτη η Μαρία Καρυστιανού θα μιλήσει στο Ευρωκοινοβούλιο προσκεκλημένη της ομάδας της Αριστεράς. Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Κώστας Αρβανίτης, σχολίασε πως η παραπάνω επιστολή της προέδρου των θυμάτων «επαναφέρει τον δίκαιο αγώνα της για απονομή δικαιοσύνης για το έγκλημα των Τεμπών στην Ευρώπη. 

»Τις καλεί να αναγνωρίσουν έστω και τώρα ότι είναι ανεπίτρεπτο λάθος να αναλάβει ο κ. Τζιτζικώστας το χαρτοφυλάκιο του Επιτρόπου Μεταφορών. Ότι εδώ υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων. Ότι βάζουν τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα» σημείωσε ο κ. Αρβανίτης.

Σχετικά Άρθρα