Φωτιά-Ξυλόκαστρο: Θρήνος και οργή για τους 2 νεκρούς-Πήγαν να σώσουν φίλο τους-Νέο 112 στον Πύργο

 Φωτιά-Ξυλόκαστρο: Θρήνος και οργή για τους 2 νεκρούς-Πήγαν να σώσουν φίλο τους-Νέο 112 στον Πύργο

Μια τραγική ιστορία αποκαλύπτεται πίσω από τους δυο ανθρώπους που έχασαν την ζωή τους στην μεγάλη φωτιά στο Ξυλόκαστρο. Σύμφωνα με όσα είπε ο αντιπεριφερειάρχης Κορίνθου, Αναστάσιος Γκιόλης, στο Action 24, ο ένας από τους δύο ήταν πατέρας τριών παιδιών ενώ ο δεύτερος θα αποκτούσε σε λίγους μήνες το τρίτο του παιδί.

«Ήταν ξεχωριστά παιδιά που με αγάπη για τους συγχωριανούς, έτρεξαν να βοηθήσουν» πρόσθεσε ο κ. Γκιόλης ο οποίος κατάγεται από το ίδιο χωριό με τους δύο άτυχους άνδρες.

Οπως φαίνεται στα πλάνα που μετέδωσε ο ΣΚΑΪ, οι δύο άνδρες προσπάθησαν να πλησιάσουν με τα μηχανάκια τους από το χωριό Ελληνικό, την περιοχή που ήταν το μαντρί του φίλου τους.

Εκεί, όμως, φαίνεται ότι τους κύκλωσε η φωτιά με αποτέλεσμα να βρουν τραγικό θάνατο, καθώς οι σοροί τους εντοπίστηκαν απανθρακωμένοι από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ τα ξημερώματα σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο νεκροί βρέθηκαν έξω από το χωριό Ελληνικό, πλησίον της κατασκήνωσης Χαρούμενων Αγωνιστών.


Όπως εξήγησε νωρίτερα ο κ. Γκιόλης, οι δύο άνδρες «δεν ήταν εγγεγραμμένοι εθελοντές, ήταν κάτοικοι των χωριών που δεν άκουσαν το 112 και πήγαν να βοηθήσουν».

Η μάχη με τις φλόγες συνεχίζεται σε διάσπαρτες εστίες, καθώς δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο, ενώ οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής έχουν επικεντρωθεί σε τρία σημεία. Στην περιοχή εξακολουθούν να επιχειρούν 350 πυροσβέστες με 14 ομάδες δασοκομάντος και 110 οχήματα, εθελοντές και εθελοντικές ομάδες Πολιτικής Προστασίας, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, αλλά και δυνάμεις της Δασικής Υπηρεσίας και της Ελληνικής Αστυνομίας., ενώ η ένταση των ανέμων έχει πέσει ελαφρώς διευκολύνοντας το έργο τους.

Από το 112 εστάλη νέο μήνυμα για απομάκρυνση των κατοίκων του από την περιοχή Πύργος. «Αν βρίσκεστε στην περιοχή Πύργος του Δήμου Ξυλοκάστρου Κορινθίας απομακρυνθείτε προς Λυγιά. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρεται στο μήνυμα του 112 που εστάλη στους κατοίκους στο Ξυλόκαστρο το μεσημέρι της Δευτέρας (30.9.24).

Σημειώνεται ότι νωρίς το πρωί είχε σταλεί μήνυμα του 112 στους κατοίκους που βρίσκονται στην περιοχή του Πύργου Κορινθίας να απομακρυνθούν προς Ζάχολη.

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Πύργος Κορινθίας απομακρυνθείτε προς Ζάχολη. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρεται στο μήνυμα του 112.

Σημειώνεται ότι νωρίς το πρωί είχε σταλεί μήνυμα του 112 στους κατοίκους που βρίσκονται στην περιοχή του Πύργου Κορινθίας να απομακρυνθούν προς Ζάχολη.

«Αν βρίσκεστε στην περιοχή Πύργος Κορινθίας απομακρυνθείτε προς Ζάχολη. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών», αναφέρεται στο μήνυμα του 112.

Η φωτιά που ξέσπασε στα Ροζενά Ξυλοκάστρου επεκτάθηκε γρήγορα σε άλλες περιοχές, όπως τα Άνω Λουτρά, ενώ έχουν καεί σπίτια, καλλιέργειες και άλλα κτίρια, με τον τελικό απολογισμό να αναμένεται όταν σβήσει ολοσχερώς η φωτιά. Σε ορισμένα σημεία εξακολουθούν να υφίστανται σοβαρά προβλήματα ηλεκτροδότησης.

Το μέτωπο εκτείνεται στα 30 χιλιόμετρα, με την έκταση από την οποία πέρασαν οι φλόγες να ξεπερνά τα 70 χλμ. 

Πυρά από την αντιπολίτευση

Το μέγεθος της πυρκαγιάς και μάλιστα σε μια περίοδο που δεν έχουμε συνηθίσει σε τέτοια φαινόμενα, αλλά κυρίως ο θάνατος δύο ανθρώπων έφεραν και αντιδράσεις από κόμματα της αντιπολίτευσης που ασκούν κριτική στην κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό.  Δεν έχουν περάσει, άλλωστε πολλές ημέρες από τότε που ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας πανηγύριζε για τις επιδόσεις του φετινού καλοκαιριού κλείνοντας ξανά τα αυτιά στην κριτική τόσο από τα σώματα ασφαλείας όσο και από κόμματα και κοινωνία.

Σχολιάζοντας τις εξελίξεις ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς, τονίζει ότι «εξουθενωμένοι πυροσβέστες δίνουν τη μάχη με τη φωτιά, 4.000 οργανικά κενά στην Πυροσβεστική, δύο χρόνια καθυστέρηση στην έναρξη του ΑΙΓΙΣ, 4 εκατομμύρια καμένα στρέμματα από το 2021. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της κυβέρνησης της Ν.Δ. Εχθές ο κ. Μητσοτάκης διαφήμιζε το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ. Και δήλωνε ικανοποιημένος γιατί θα παραλάβουμε 150 νέα οχήματα, όταν πάνω από τα μισά υπάρχοντα είναι 20 και 30 ετών. Από το 2020 ως σήμερα το κόστος των φυσικών καταστροφών ανέρχεται 6 δισ. ευρώ και το πρόγραμμα ΑΙΓΙΣ είναι στα 2 δισ. ευρώ. Πόσο καλύτερο είναι το προλαμβάνειν από το θεραπεύειν.

Σχετικά Άρθρα