Μέτρα για την ενδοσχολική βία στο υπουργικό

 Μέτρα για την ενδοσχολική βία στο υπουργικό

Στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου εκτός των άλλων ζητημάτων θα συζητηθούν και μέτρα για την ενδοσχολική βία ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί στο θέμα και κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση. Αναμένεται να γίνουν αυστηρότερες οι διατάξεις που αφορούν την τιμωρία των γονέων ή κηδεμόνων που παραμέλησαν τον ρόλο τους ως προς την εποπτεία των παιδιών, ενώ αναμένεται να κατέβει το όριο ηλικίας από το οποίο μπορεί να επιβληθεί περιορισμός σε Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων.

Τις αλλαγές θα παρουσιάσουν οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης. Ως προς τις ποινές, θα ορίζεται τουλάχιστον στο 1 έτος, ενώ θα «χαμηλώσει» και ο ηλικιακός πήχης για να οδηγείται ένας έφηβος σε αναμορφωτήριο από τα 15 στα 14 έτη. Επίσης, στο τραπέζι είναι να υπάρχει αυστηρότερο πλαίσιο ποινής σε περίπτωση οπλοκατοχής ή σε περίπτωση υποτροπής του ανήλικου.

Εως τώρα, ως προς την ποινική μεταχείριση των ανηλίκων, προβλέπεται ότι «η αξιόποινη πράξη που τελέστηκε από ανήλικο 12 έως 15 ετών δεν καταλογίζεται σε αυτόν. Το δικαστήριο μπορεί να του επιβάλει αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα». Σε ανήλικο που τέλεσε αξιόποινη πράξη και έχει συμπληρώσει το 15ο έτος της ηλικίας του επιβάλλονται επίσης αναμορφωτικά ή θεραπευτικά μέτρα, εκτός αν κρίνεται αναγκαίο να επιβληθεί περιορισμός σε Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων. Με τις προωθούμενες ρυθμίσεις η κράτηση θα μπορεί να επιβληθεί σε ανηλίκους που θα έχουν συμπληρώσει τα 14 τους χρόνια.

Εως τώρα τα αναμορφωτικά μέτρα που προβλέπονται και μπορούν να επιβληθούν σε ανηλίκους είναι:

α) η επίπληξη του ανηλίκου, β) η ανάθεση της υπεύθυνης επιμέλειας του ανηλίκου στους γονείς ή στους επιτρόπους του, γ) η ανάθεση της υπεύθυνης επιμέλειας του ανηλίκου σε ανάδοχη οικογένεια, δ) η ανάθεση της επιμέλειας του ανηλίκου σε προστατευτικές εταιρείες ή σε ιδρύματα ανηλίκων ή σε επιμελητές ανηλίκων, ε) η συνδιαλλαγή μεταξύ ανήλικου δράστη και θύματος για έκφραση συγγνώμης και εν γένει για εξώδικη διευθέτηση των συνεπειών της πράξης, στ) η αποζημίωση του θύματος ή η κατ’ άλλον τρόπο άρση ή μείωση των συνεπειών της πράξης από τον ανήλικο, ζ) η παρακολούθηση κοινωνικών και ψυχολογικών προγραμμάτων σε κρατικούς, δημοτικούς, κοινοτικούς ή ιδιωτικούς φορείς, η) η φοίτηση σε σχολές επαγγελματικής ή άλλης εκπαίδευσης ή κατάρτισης, θ) η παρακολούθηση ειδικών προγραμμάτων κυκλοφοριακής αγωγής – ειδικών εκπαιδευτικών, καλλιτεχνικών ή πολιτιστικών προγραμμάτων σε κρατικούς, δημοτικούς ή ιδιωτικούς φορείς – προγραμμάτων αθλητισμού και η συμμετοχή σε αθλητικά σωματεία, ι) η παροχή κοινωφελούς εργασίας: η ανάθεση της επιμέλειας και επιτήρησης του ανηλίκου σε προστατευτικές εταιρείες ή σε επιμελητές ανηλίκων και η τοποθέτηση σε κατάλληλο κρατικό, δημοτικό, κοινοτικό ή ιδιωτικό ίδρυμα αγωγής.

Το τελευταίο διάστημα, με δεδομένη την έξαρση των κρουσμάτων βίας με θύτες και θύματα ανηλίκους, ενεργοποιείται συστηματικά η διάταξη της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου και έτσι γονείς και κηδεμόνες έρχονται αντιμέτωποι με ποινικές ευθύνες για την παραβατική συμπεριφορά των παιδιών. Εως τώρα η προβλεπόμενη τιμωρία είναι ποινή φυλάκισης έως ένα έτος. Σύμφωνα με τη ρύθμιση που προωθείται, η ποινή φυλάκισης θα είναι τουλάχιστον ένα έτος, ενώ θα προβλέπεται και ελάχιστη χρηματική ποινή 5.000 ευρώ στην περίπτωση που η πράξη του ανηλίκου ενέχει στοιχεία βίας ή στρέφεται κατά ανήλικου θύματος ή αν πρόκειται για πράξη που την έκανε ενήλικος θα ήταν κακούργημα. Επιπλέον, κατά περίπτωση, το χρηματικό πρόστιμο θα μπορεί να είναι τουλάχιστον 10.000 ευρώ και η ποινή φυλάκισης έως δύο έτη.

Σχετικά Άρθρα