Ισραηλινός στρατός: Δημιουργεί ζώνη ασφαλείας 3 χιλιομέτρων στον Λίβανο- Χτύπημα και στην Υεμένη 

 Ισραηλινός στρατός: Δημιουργεί ζώνη ασφαλείας 3 χιλιομέτρων στον Λίβανο- Χτύπημα και στην Υεμένη 

Σύμφωνα με πληροφορίες που επιβεβαιώνουν διπλωματικές πηγές του Ισραήλ, οι χερσαίες δυνάμεις επιχειρούν να εξασφαλίσουν την περίμετρο της συνοριακής γραμμής, αρα βρίσκονται μια ανάσα από το Λιβανέζικο έδαφος. Το Times of Israel αναφέρει ότι οι IDF ενδέχεται να έχουν ξεκινήσει ή πρόκειται να ξεκινήσουν μικρές επιχειρήσεις στα σύνορα με τον Λίβανο για να εξουδετερώσουν κοντινές θέσεις της Χεζμπολάχ.

Τα ισραηλινά στρατεύματα στα σύνορα με τον Λίβανο δήλωναν, πριν από ένα 24ωρο, έτοιμα για χερσαία εισβολή, με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου να τονίζει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι η χώρα του «θα πολεμήσει μέχρι να πετύχει τη νίκη».

Οι Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας συνέχισαν να συγκεντρώνουν στρατεύματα κατά μήκος των συνόρων της χώρας με τον Λίβανο, προετοιμάζοντας μια πιθανή εισβολή, καθώς προετοιμάζονται για την απάντηση της Χεζμπολάχ.

Υπενθυμίζεται ότι το Ισραήλ δεν ανέλαβε την ευθύνη για τις εκρήξεις των μηχανισμών, αλλά εξαπέλυσε την επόμενη ημέρα αεροπορική επιδρομή εναντίον στόχων της Χεζμπολάχ στο νότιο Λίβανο και στο προπύργιο της τρομοκρατικής οργάνωσης στη νότια Βηρυτό. Σε μια μαζική επίθεση στην πρωτεύουσα του Λιβάνου την Παρασκευή σκοτώθηκε ο επικεφαλής της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα μαζί με άλλους κορυφαίους διοικητές της τρομοκρατικής οργάνωσης και έναν Ιρανό στρατηγό.

Χτύπημα στην Υεμένη

«Κατά τη διάρκεια μιας ευρείας αεροπορικής επιχείρησης σήμερα Κυριακή, δεκάδες μαχητικά επιτέθηκαν σε στόχους στρατιωτικής χρήσης του τρομοκρατικού καθεστώτος των Χούθι στις περιοχές Ρας Ίσα και Χοντάιντα, στην Υεμένη» ανέφερε ο εκπρόσωπος του στρατού, λοχαγός Νταβίντ Άβραχαμ.

Στους στόχους περιλαμβάνονταν μια μονάδα παραγωγής ενέργειας και το λιμάνι απ’ όπου εισάγεται πετρέλαιο στην Υεμένη.

Σύμφωνα με το τηλεοπτικό κανάλι Al Massirah της Υεμένης, μπήκαν στο στόχαστρο το λιμάνι της Χοντάιντα και εκείνο του Ρας Ίσα, στην ομώνυμη επαρχία, καθώς και δύο εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Οι Χούθι, σύμμαχοι του Ιράν και της Χεζμπολάχ, είχαν ανοίξει μέτωπο εναντίον του Ισραήλ, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους της Γάζας. Το Σάββατο ανέλαβαν την ευθύνη για την εκτόξευση ενός πυραύλου με στόχο το αεροδρόμιο Μπεν Γκουριόν του Τελ Αβίβ.

Ο Άβραχαμ είπε ότι οι μονάδες παραγωγής ενέργειας και «ένα λιμάνι» που χτυπήθηκαν χρησιμοποιούνταν από τους Χούθι «για τη μεταφορά ιρανικών όπλων στην περιοχή». Διευκρίνισε ότι το πλήγμα έγινε «σε απάντηση για τις πρόσφατες επιθέσεις του καθεστώτος των Χούθι στο ανατολικό Ισραήλ».

Κάτοικοι της Χοντάιντα είπαν ότι από τα πλήγματα προκλήθηκε μπλακάουτ σε πολλές περιοχές της πόλης.

 Οι Χούθι διαμήνυσαν ότι η δολοφονία του ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα «θα ενισχύσει την αποφασιστικότητά τους» για τις επιθέσεις τους εναντίον του Ισραήλ.

Από την έναρξη του πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας, οι Χούθι έχουν εξαπολύσει πολλές επιθέσεις στο Ισραήλ και τον Ιούλιο, σε μια επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στο Τελ Αβίβ σκοτώθηκε ένας άμαχος. Συχνά βάζουν στο στόχαστρο εμπορικά πλοία, που λένε ότι συνδέονται με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ ή τη Βρετανία, στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν. Οι ΗΠΑ έχουν εξαπολύσει επιδρομές εναντίον στόχων των Χούθι στην Υεμένη, μερικές φορές με τη βοήθεια του βρετανικού στρατού.

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ δήλωσε απόψε ότι «κανένας τόπος δεν είναι πολύ απομακρυσμένος» για το Ισραήλ, μετά τα πλήγματα των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων στην Υεμένη, σε απάντηση για τις επιθέσεις των ανταρτών Χούθι στο ισραηλινό έδαφος.

«Το μήνυμά μας είναι σαφές: για εμάς, κανένα μέρος δεν είναι πολύ απομακρυσμένο» ανέφερε στην ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείο του. Ο Γκάλαντ παρακολούθησε την εξέλιξη της επιχείρησης στην Υεμένη από την αίθουσα διοίκησης και ελέγχου της πολεμικής αεροπορίας.

Σχετικά Άρθρα