Χεζμπολάχ: ”Νεκρός ο ηγέτης μας” – Ιράν: ”Συνεχίζουμε το έργο του Νασράλα”

 Χεζμπολάχ: ”Νεκρός ο ηγέτης μας” – Ιράν: ”Συνεχίζουμε το έργο του Νασράλα”

Η οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου επιβεβαίωσε σήμερα πως ο ηγέτης της, Σάγεντ Χασάν Νασράλα, σκοτώθηκε. “Ο Σάγεντ Χασάν Νασράλα ενώθηκε με τους μάρτυρες συντρόφους του (…) των οποίων οδήγησε το βήμα σχεδόν επί τριάντα χρόνια”, ανέφερε σε μια ανακοίνωση η φιλοϊρανική οργάνωση.

Η Χεζμπολάχ ανέφερε ακόμη στην ανακοίνωσή της πως θα συνεχίσει τη μάχη της εναντίον του Ισραήλ “σε υποστήριξη της Γάζας και της Παλαιστίνης, και σε υπεράσπιση του Λιβάνου και του ακλόνητου και αξιοσέβαστου λαού του”.

Το Ισραήλ ανακοίνωσε νωρίτερα σήμερα ότι σκότωσε τον Νασράλα σε αεροπορικό πλήγμα που εξαπέλυσε στα νότια προάστια της Βηρυτού χθες, Παρασκευή.

Το τηλεοπτικό δίκτυο της Χεζμπολάχ Al Manar TV άρχισε να μεταδίδει στίχους από το Κοράνι μετά την ανακοίνωση του θανάτου του Νασράλα.

Ιράν: Ο Ανώτατος Ηγέτης Χαμενεΐ καλεί τους μουσουλμάνους να αντιμετωπίσουν το Ισραήλ

Ο Ανώτατος Ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κάλεσε σήμερα τους μουσουλμάνους να “παραμείνουν δίπλα στον λαό του Λιβάνου και στην υπερήφανη Χεζμπολάχ με οποιαδήποτε μέσα έχουν και να τον συνδράμουν στην αντιμετώπιση του … μοχθηρού καθεστώτος (του Ισραήλ)”.

Σε δήλωση που εκδόθηκε αφού ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι σκότωσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα, ο Χαμενεΐ ανέφερε: “Η μοίρα αυτής της περιοχής θα καθοριστεί από τις δυνάμεις της αντίστασης, με τη Χεζμπολάχ στην πρώτη γραμμή”, μετέδωσαν κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Ιράν: “Η γραμμή του Νασράλα θα συνεχιστεί” παρά τον θάνατό του

Το Ιράν δήλωσε σήμερα πως “η γραμμή του Χασάν Νασράλα θα συνεχιστεί”, παρά τον θάνατο χθες του ηγέτη του λιβανέζικου κινήματος Χεζμπολάχ σε ισραηλινό πλήγμα στο αρχηγείο του στα νότια προάστια της Βηρυτού.

“Η ένδοξη γραμμή του ηγέτη της αντίστασης, Χασάν Νασράλα, θα συνεχιστεί και ο ιερός σκοπός του θα πραγματοποιηθεί με την απελευθέρωση της Κοντς (Ιερουσαλήμ), δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Καναανί, σε μήνυμα που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα X.

 Οι ευρωπαϊκές αρχές συνιστούν στις αεροπορικές εταιρίες να αποφύγουν τον εναέριο χώρο του Λιβάνου και του Ισραήλ

Οι ευρωπαϊκές αρχές συνιστούν στις αεροπορικές εταιρίες να αποφύγουν τους εναέριους χώρους του Λιβάνου και του Ισραήλ λόγω της “εντατικοποίησης των αεροπορικών πληγμάτων και της επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας”, όπως ανακοίνωσαν σήμερα.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ασφάλεια της Αεροπορίας (EASA) εξέδωσαν δελτίο “συνιστώντας (στις αεροπορικές εταιρίες) να μην δραστηριοποιούνται εντός των εναέριων χώρων του Λιβάνου και του Ισραήλ, σε όλα τα επίπεδα πτήσης”, όπως γνωστοποίησε η EASA.

Εκτιμά πως η κατάσταση σε αυτές τις δύο χώρες είχε επιπτώσεις “στην ασφάλεια του εναέριου χώρου”.

Η σύσταση σε αυτό το στάδιο “ισχύει μέχρι τις 31 Οκτωβρίου” αλλά μπορεί να “επανεξεταστεί, να προσαρμοστεί ή να αποσυρθεί ανάλογα με την αποτίμηση” της κατάστασης.

“Η EASA θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς την κατάσταση προκειμένου να αξιολογήσει αν υπάρχει αύξηση ή μείωση των κινδύνων για τις αεροπορικές εταιρίες της ΕΕ, ως αποτέλεσμα της εξέλιξης της απειλής”, ανέφερε.

Το Ισραήλ βομβαρδίζει προπύργια της Χεζμπολάχ στον νότιο και ανατολικό Λίβανο καθώς και στα νότια προάστια της Βηρυτού, και δήλωσε σήμερα ότι σκότωσε τον ηγέτη του κινήματος Χασάν Νασράλα.

Το λιβανέζικο κίνημα ανακοίνωσε από την πλευρά του σήμερα ότι εκτόξευσε ρουκέτες εναντίον ενός κιμπούτς και στρατιωτικών στόχων στο βόρειο Ισραήλ.

Ισραήλ:‘’Πλήξαμε τουλάχιστον 140 στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο στη διάρκεια της νύχτας’’

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε σήμερα ότι έπληξε στη διάρκεια της νύχτας περισσότερους από 140 στόχους της Χεζμπολάχ στον Λίβανο, απ΄όπου το ένοπλο ισλαμιστικό κίνημα εκτοξεύει ρουκέτες στο Ισραήλ σε υποστήριξη της παλαιστινιακής ισλαμιστικής οργάνωσης Χαμάς στη Λωρίδα της Γάζας.

“Από χθες βράδυ, ο στρατός έπληξε περισσότερους από 140 στόχους (…) της Χεζμπολάχ, κυρίως εκτοξευτήρες (ρουκετών) που έθεταν στο στόχαστρο Ισραηλινούς αμάχους, κτήρια στα οποία είχαν αποθηκευτεί όπλα (…) και άλλες εγκαταστάσεις τρομοκρατικών υποδομών (…) στην περιοχή της Βηρυτού”, ανέφερ εο στρατός σε μια ανακοίνωση.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το Reuters, τα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα στα νότια προάστια της Βηρυτού συνεχίζονται σήμερα. Οι μάρτυρες δήλωσαν πως καπνός φαίνεται να υψώνεται από την περιοχή.

Σύμφωνα εξάλλου με πηγή ασφαλείας του Λιβάνου που επικαλείται το AFP, ένα νέο ισραηλινό πλήγμα στοχοποίησε σήμερα τη νότια Βηρυτό, προπύργιο της Χεζμπολάχ, έπειτα από μια νύχτα εντατικών βομβαρδισμών. Σύμφωνα με την πηγή, που μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας, επλήγη ένα κτήριο.

Σχετικά Άρθρα