Πολάκης στο libre: Οπωσδήποτε ντιμπέιτ-Mήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ξανά εδώ- Τι λέει για Κασσελάκη-Τσίπρα

 Πολάκης στο libre: Οπωσδήποτε ντιμπέιτ-Mήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ξανά εδώ- Τι λέει για Κασσελάκη-Τσίπρα

Για όλους και για όλα μιλά στην συνέντευξή του ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Παύλος Πολάκης. Δίνοντας ξεκάθαρες απαντήσεις δηλώνει μεταξύ άλλων ότι «στην μάχη για την επανασυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ δεν περισσεύει κανείς και καμιά» και καλεί τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ και τους συνυποψήφιούς του να αφήσουν «στην άκρη τις ατελείωτες διαφωνίες για δευτερεύοντα ζητήματα, οι οποίες έχουν κουράσει τον κόσμο».

Επίσης τονίζει ότι «είναι ντροπή και να το συζητάμε» το αν θα γίνει debate μεταξύ των υποψηφίων του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ.

Αναφερόμενος στον Στέφανο Κασσελάκη λέει ότι «προσπάθησε να πολεμήσει ένα κόμμα μηχανισμών, με τη δημιουργία ενός νέου, απόλυτα ελεγχόμενου από τον ίδιο, μηχανισμού και το έκανε μάλιστα με την διαρκή ταυτόχρονη υποβάθμιση του ρόλου των θεσπισμένων οργάνων του κόμματος».

Σ΄ ό,τι αφορά τον Αλέξη Τσίπρα δηλώνει με νόημα: «Το μόνο που νομίζω ότι πρέπει να κάνει και αυτό μπορώ να το πω, είναι να προτρέψει τον κόσμο, με ένα δικό του μήνυμα, να προσέλθει μαζικά στις εσωκομματικές εκλογές».

Συνέντευξη

Κύριε Πολάκη, ο Στέφανος Κασσελάκης θα είναι αντίπαλος σας στην εσωκομματική διαδικασία. Ο πρώην πρόεδρος, στον έναν χρόνο, έχει αφήσει το αποτύπωμά του στον ΣΥΡΙΖΑ και γι’ αυτό εκτός από φανατικούς αντιπάλους έχει και θερμούς υποστηρικτές. Υπάρχει χώρος στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ για όλους; Και για εσάς και για τον κ. Φάμελλο και για τον κ. Κασσελάκη;

Πρώτα από όλα, να ξεκαθαρίσουμε ότι τουλάχιστον μέχρι σήμερα που συζητάμε, ο κ. Κασσελάκης δεν έχει ανακοινώσει με επίσημο τρόπο την υποψηφιότητα του. Μια ανάρτηση με την άστοχη ατάκα “είμαι εδώ”, δεν αρκεί. Μένει να δούμε αν ο Στέφανος θα θέσει τελικά επισήμως υποψηφιότητα και, όταν και αν το κάνει, μας εξηγήσει για ποιο λόγο τόσο καιρό μας κρατούσε σε αγωνία. Κατά δεύτερον, είναι δεδομένο ότι ο Στέφανος έχει αφήσει το αποτύπωμα του στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αυτό, όμως, που είναι υπό κρίση, είναι πως αυτό διαβάζεται.

Ο Στέφανος, προσπάθησε να πολεμήσει ένα κόμμα μηχανισμών, με τη δημιουργία ενός νέου, απόλυτα ελεγχόμενου από τον ίδιο, μηχανισμού και το έκανε μάλιστα με την διαρκή ταυτόχρονη υποβάθμιση του ρόλου των θεσπισμένων οργάνων του κόμματος

Τέλος, στην μάχη για την επανασυσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ δεν περισσεύει κανείς και καμιά, το έχω δηλώσει άλλωστε από την πρώτη στιγμή. Ήρθε η ώρα να αφήσουμε στην άκρη τις ατελείωτες διαφωνίες για δευτερεύοντα ζητήματα, οι οποίες έχουν κουράσει τον κόσμο, να σταματήσουμε την περιδίνηση μας σε ένα διαρκή κύκλο εσωστρέφειας και να εκπέμψουμε ενωμένοι το μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ξανά εδώ.

Ζητήσατε να επισπευσθούν οι διαδικασίες, για να μην υπάρξει περαιτέρω ρευστοποίηση. Γιατί δεν εισακουστήκατε;

Για τον κόσμο που μας διαβάζει, το σημαντικό δεν είναι να μάθει γιατί δεν πλειοψήφησε η πρόταση μου. Αυτό που έχει νόημα να μπει στη δημόσια κουβέντα είναι το γιατί πρότεινα την επίσπευση των διαδικασιών. Θεωρώ, ότι κάθε κομματικός μηχανισμός, οφείλει να κινείται λαμβάνοντας υπόψη του το ευρύτερο πολιτικό περιβάλλον, όταν καλείται να πάρει τόσο σημαντικές αποφάσεις.     

Εμείς, έχουμε κλειστεί στο καβούκι μας και αρνούμαστε πεισματικά να δούμε σε ποια πολιτική συγκυρία μας βρίσκει η εσωκομματική κρίση. Αν δεν ανασυγκροτηθούμε άμεσα, κινδυνεύουμε να μας βρουν οι εξελίξεις προ τετελεσμένων. Από τη μια πλευρά, την επόμενη Κυριακή έχουμε τις εκλογές για πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ. Μια διαδικασία που ανεξαρτήτως αποτελέσματος, θα του δώσει μια έστω και πρόσκαιρη δυναμική. Από την άλλη, έχουμε να κάνουμε με μια αδίστακτη κυβέρνηση. Το 41% των εκλογών του 2023, σε συνδυασμό με τη δική μας εκλογική κατάρρευση έφερε, λίγους μόνο μήνες μετά, τη Συνταγματική Εκτροπή και το νόμο για τα Ιδιωτικά Πανεπιστήμια. Λίγα χρόνια πριν, το ενδεχόμενο παράκαμψης του άρθρου 16 θα αποτελούσε σενάριο επιστημονικής φαντασίας. Η χλιαρή αντίδραση της κοινωνίας απέναντι στη Συνταγματική Εκτροπή που συνέβη πριν λίγους μήνες,  θα πρέπει σίγουρα να μας προβληματίσει.

Σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον, σε μια χρονική στιγμή όπου είναι ορατός ο κίνδυνος να παγιωθεί στην κοινωνία η αντίληψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχα και έχω την άποψη, ότι θα έπρεπε να πάμε το συντομότερο δυνατόν σε εκλογή προέδρου, έτσι ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μπορέσει να βρει όσο πιο γρήγορα γίνεται το βηματισμό του.  

Θεωρείτε ότι πρέπει να γίνει debate μεταξύ των υποψηφίων ενόψει των εσωκομματικών εκλογών του ΣΥΡΙΖΑ;

Για να μιλήσω όσο πιο ξεκάθαρα γίνεται, είναι ντροπή και να το συζητάμε, θεωρώ δεδομένο ότι θα υπάρξει debate. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι πριν ακόμα τις εκλογές του 2012, με αρχηγό της ΝΔ τότε τον Αντώνη Σαμαρά, ζητούσαμε μετ’ επιτάσεως τη διεξαγωγή debate πριν από κάθε εκλογική αναμέτρηση. Το διαρκές αυτό μας αίτημα, έπρεπε να περιμένει 11 χρόνια και τις εκλογές του 2023 για να βρει μια μερική έστω δικαίωση, με τη διεξαγωγή debate παράλληλων μονολόγων.  Είναι σίγουρο ότι στις επόμενες εκλογές θα κάνουμε ξανά το ίδιο. Θα κυνηγάμε δηλαδή τον Μητσοτάκη προκειμένου να δεχθεί τη διεξαγωγή μια δημόσιας, κατά το δυνατόν πιο διαδραστικής, πολιτικής αντιπαράθεσης.

Πιστεύω λοιπόν ότι, έχουμε υποχρέωση απέναντι στην κοινωνία να φανούμε συνεπείς στην άποψη μας, ότι ο δημόσιος πολιτικός διάλογος σε τέτοιες περιπτώσεις είναι απαραίτητος.  Μόλις πριν λίγες ημέρες άλλωστε, παρακολουθήσαμε τη δημόσια αντιπαράθεση των υποψηφίων προέδρων του ΠΑΣΟΚ και όλοι είδαμε μια διαδικασία με την οποία έγινε ένα πρώτο βήμα προκειμένου να σπάσει η στείρα αντιπαράθεση μονολόγων.

Σε αυτό το πολιτικό περιβάλλον, σε μια χρονική στιγμή όπου είναι ορατός ο κίνδυνος να παγιωθεί στην κοινωνία η αντίληψη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει χάσει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είχα και έχω την άποψη, ότι θα έπρεπε να πάμε το συντομότερο δυνατόν σε εκλογή προέδρου

Δυστυχώς, πριν ένα χρόνο δεν σταθήκαμε στο ύψος των περιστάσεων. Η άρνηση Κασσελάκη για τη διεξαγωγή debate, ήταν μια απόφαση ενάντια σε όσα πρεσβεύουμε. Συνεπώς, κατά την άποψη μου, όχι απλά πρέπει να γίνει debate, αλλά θα πρέπει να πραγματοποιηθεί με τρόπο που θα αποτελέσει παράδειγμα για μελλοντικές παρόμοιες διαδικασίες. Μοναδικός αστερίσκος, μια δέσμευση για αποφυγή των προσωπικών αντιπαραθέσεων που μας έχουν φτάσει στο σημείο που είμαστε σήμερα, με στόχο να γίνουν διακριτές με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο οι διαφορετικές πολιτικές επιλογές και οι προγραμματικές θέσεις του καθενός/μιας, σε βάρος των όσων αδιάφορων εσκεμμένα αποτελούν το επίκεντρο της κουβέντας.

Ο κ. Κασσελάκης, τελικά είχε άδικο σε όλα; Μήπως η κριτική εις βάρος του είναι υπερβολική; Δεν είναι λίγοι εκείνοι εντός του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, που περιγράφουν ένα κόμμα μηχανισμών.

Προφανώς και ο Στέφανος δεν είχε άδικο σε όλα, προφανώς και υπάρχουν στον ΣΥΡΙΖΑ παθογένειες οι οποίες επανειλημμένα κρύφτηκαν κάτω από το χαλάκι, προς χάριν μιας όπως αποδείχτηκε επίπλαστης ενότητας. Αυτό, όμως, που έχει σημασία στο τέλος της ημέρας είναι ότι ο Στέφανος, προσπάθησε να πολεμήσει ένα κόμμα μηχανισμών, με τη δημιουργία ενός νέου, απόλυτα ελεγχόμενου από τον ίδιο, μηχανισμού και το έκανε μάλιστα με την διαρκή ταυτόχρονη υποβάθμιση του ρόλου των θεσπισμένων οργάνων του κόμματος. Θα ήταν αστείο αν δεν είχαμε φτάσει στη σημερινή κατάσταση, το γεγονός ότι παραμερίζοντας κάθε συλλογική διαδικασία η οποία θα μπορούσε να του δημιουργήσει προβλήματα, έστησε έναν δικό του μηχανισμό, ο οποίος λειτουργούσε αποκλειστικά για τον ίδιο, τη στιγμή που κατήγγειλε ένα κόμμα μηχανισμών, παριστάνοντας διαρκώς το θύμα.

Η όποια κουβέντα για πολιτικές συμμαχίες δεν μπορεί να γίνει  πριν ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέψει στη θέση που βρισκόταν μέχρι τις εκλογές του 2023, στη θέση δηλαδή της εν δυνάμει επόμενης αυτοδύναμης κυβέρνησης

Στην προηγούμενη συνεδρίαση της ΚΕ, δήλωσα με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο, ότι μια πιθανή εκλογή μου στη θέση του προέδρου δεν σημαίνει ότι η βάση μου δίνει λευκή επιταγή για να κάνω σημαντικές αλλαγές στο κόμμα (π.χ. στο καταστατικό). Πιστεύω ακράδαντα ότι, οι απαραίτητες οργανωτικές, λειτουργικές και καταστατικές αλλαγές για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ, θα είναι επιτυχημένες μόνο αν προέλθουν από μια ισχυρή πλειοψηφική απόφαση των συλλογικών μας οργάνων.

Η δική σας πολιτική πρόταση, θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, ένα αυτόνομο κόμμα; Ένα κόμμα που αναζητά συνθέσεις και συμμαχίες με το ΠΑΣΟΚ π.χ. όπως είπε ο κ. Παππάς στη Θεσσαλονίκη;

Η δική μου πολιτική πρόταση θέλει πρώτα και κύρια τον ΣΥΡΙΖΑ πρωταγωνιστή στις πολιτικές εξελίξεις. Πρώτος και μοναδικός μας στόχος σε αυτή την πολιτική συγκυρία, θα πρέπει να είναι η επανίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ ως ενός κόμματος της λαϊκής αριστεράς. Στην προσπάθεια αυτή, είναι σημαντικό να διατυπώσουμε άμεσα μετά την εκλογή προέδρου, ένα πρόγραμμα το οποίο θα πρέπει να είναι λαϊκά κατανοητό και ταυτόχρονα αναγκαίο για την κοινωνική πλειοψηφία, κάνοντας σαφές σε ποιες κοινωνικές ομάδες απευθύνεται, με τρόπο που να πείθει γιατί είναι προς το συμφέρον τους να συνταχθούν μαζί μας.

Δεν γνωρίζω τι κάνει ο Αλέξης και σίγουρα δεν θα ήθελα να του δώσω συμβουλή για το αν πρέπει ή όχι, να κάνει την αυτοκριτική του

Τέλος, η όποια κουβέντα για πολιτικές συμμαχίες δεν μπορεί να γίνει  πριν ο ΣΥΡΙΖΑ επιστρέψει στη θέση που βρισκόταν μέχρι τις εκλογές του 2023, στη θέση δηλαδή της εν δυνάμει επόμενης αυτοδύναμης κυβέρνησης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, τι ρόλο έχει στα πολιτικά τεκταινόμενα; Οφείλει να πάρει θέση στις εξελίξεις; Να κάνει αυτοκριτική για όσα δεν έγιναν επί της ηγεσίας του;

Ομολογώ ότι δυσκολεύομαι να κάνω κάποιο σχόλιο. Ο Αλέξης, έχει αποτραβηχτεί από το πολιτικό προσκήνιο, κάνοντας σπάνια κάποια δημόσια τοποθέτηση, ενώ απέχει από κάθε κομματική διαδικασία. Την ίδια στιγμή, δεν είναι λίγοι εκείνοι που διακινούν σενάρια που τον θέλουν να καθορίζει σε σημαντικό βαθμό τις εξελίξεις, από το παρασκήνιο. Εγώ προσωπικά, δεν γνωρίζω τι κάνει ο Αλέξης και σίγουρα δεν θα ήθελα να του δώσω συμβουλή για το αν πρέπει ή όχι, να κάνει την αυτοκριτική του.

Το μόνο που νομίζω ότι πρέπει να κάνει και αυτό μπορώ να το πω, είναι να προτρέψει τον κόσμο, με ένα δικό του μήνυμα, να προσέλθει μαζικά στις εσωκομματικές εκλογές. Και με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να απευθύνω και από αυτό εδώ το βήμα ένα κάλεσμα στα μέλη, στους ψηφοφόρους, στους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και σε όλους τους δημοκρατικούς πολίτες, να προσέλθουν μαζικά στις 24 του Νοέμβρη στις κάλπες. Σημασία φίλοι και φίλες δεν έχει μόνο το αποτέλεσμα, σημασία έχει και η συμμετοχή.

Σχετικά Άρθρα