Χάος στις ΗΠΑ από τον τυφώνα Helene- Νεκροί, πλημμυρισμένοι δρόμοι και άνεμοι 215χλμ. (vids)

 Χάος στις ΗΠΑ από τον τυφώνα Helene- Νεκροί, πλημμυρισμένοι δρόμοι και άνεμοι 215χλμ. (vids)

Ο φονικός τυφώνας «Helene» έφθασε αργά το βράδυ της Πέμπτης (τοπική ώρα) στη Φλόριντα, ανακοίνωσε το αμερικανικό εθνικό κέντρο τυφώνων (NHC). «Με βάση δεδομένα του ραντάρ Ντόπλερ της NWS (σ.σ. της αμερικανικής εθνικής μετεωρολογικής υπηρεσίας), το μάτι του (κυκλώνα) Ελέν έφθασε στην ξηρά» στην περιοχή Μπιγκ Μπεντ, στη βόρεια Φλόριντα, «περί τις 23:10» (σ.σ. τοπική ώρα· 06:10 ώρα Ελλάδος), διευκρίνισε το NHC.

Ο τυφώνας νωρίτερα ενισχύθηκε στην κατηγορία 4 της πεντάβαθμης κλίμακας Σαφίρ-Σίμσον, με ανέμους ως και 215 χιλιομέτρων ανά ώρα, κι ενδέχεται να αποδειχθεί ιδιαίτερα καταστροφικός.

Χωρίς ρεύμα πάνω από 1 εκατ. άνθρωποι

Σύμφωνα με το CBS News, ο τυφώνας προβλεπόταν να φέρει «καταστροφικό και θανατηφόρο» κύμα καταιγίδας σε ορισμένες περιοχές, καθώς και ισχυρούς, καταστροφικούς ανέμους, ανέφερε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων στο Μαϊάμι.

Περισσότεροι από 1,1 εκατ. πολίτες στη Φλόριντα ήταν ήδη χωρίς ρεύμα από αργά το βράδυ της Πέμπτης, σύμφωνα με το PowerOutage.us, που παρακολουθεί τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, μαζί με άλλους περίπου 70.000 στην Τζόρτζια.

Τρεις νεκροί από τον τυφώνα «Helene»

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί τουλάχιστον τρεις θάνατοι που σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες και αποδίδονται στον τυφώνα «Helene». Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην κομητεία Γουίλερ της Τζόρτζια, δήλωσε τηλεφωνικά στο CBS News ο ιατροδικαστής της κομητείας, Τεντ Μέρσερ.

Ο κυβερνήτης της Φλόριντα, Ρον ντε Σάντις, επιβεβαίωσε σε συνέντευξη Τύπου αργά το βράδυ ότι τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε στην περιοχή της Τάμπα όταν μια πινακίδα κυκλοφορίας έπεσε πάνω σε όχημα.

Ο Ντε Σάντις δήλωσε, επίσης, ότι περίπου 3.500 άνδρες της Εθνικής Φρουράς ήταν σε ετοιμότητα για να ανταποκριθούν σε έκτακτες ανάγκες.

Ο διευθυντής του Κέντρου Τυφώνων, Μάικλ Μπρέναν, περιέγραψε το αναμενόμενο κύμα καταιγίδας κατά μήκος της βορειοδυτικής ακτογραμμής της Φλόριντα ως «ένα πραγματικά αβίωτο σενάριο».

«Αυτό μπορεί να καταστρέψει σπίτια, να μετακινήσει αυτοκίνητα και η στάθμη του νερού θα αυξηθεί πολύ γρήγορα με την προσέγγιση της “Ελένης” απόψε και θα μπορούσε να αποκόψει τις οδούς διαφυγής», δήλωσε ο Μπρέναν.

Ο τυφώνας «Helene», ο οποίος ενισχύθηκε με σταθερό ρυθμό καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, περιγράφηκε από το Κέντρο Τυφώνων ως «εξαιρετικά επικίνδυνος», με «απειλητικούς για τη ζωή ανέμους».

Πηγή: iefimerida.gr

Σχετικά Άρθρα