Ισραήλ: Αρνητικός ο Νετανιάχου σε κατάπαυση του πυρός-“Μέχρι τέλους με τους τρομοκράτες της Χεσμπολάχ”

 Ισραήλ: Αρνητικός ο Νετανιάχου σε κατάπαυση του πυρός-“Μέχρι τέλους με τους τρομοκράτες της Χεσμπολάχ”

Το Ισραήλ δεν σκοπεύει να προχωρήσει σε κατάπαυση πυρός απέναντι στην Χεσμπολάχ παρά την πίεση των Αμερικανών. Νωρίτερα ισραηλινά ΜΜΕ μετάδωσαν την πληροφορία πως ο Μπένιαμιν Νετανιάχου έδωσε το «πράσινο φως» για μια κατάπαυση πυρός διάρκειας 21 ημερών. Όμως η πληροφορία διαψεύστηκε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο.

Ισραηλινά ΜΜΕ μετάδωσαν την πληροφορία πως ο Μπένιαμιν Νετανιάχου έδωσε το «πράσινο φως» για μια κατάπαυση πυρός διάρκειας 21 ημερών και ότι ο πρωθυπουργός είχε δώσει εντολή να μειωθεί η ένταση των επιχειρήσεων, παρά το γεγονός ότι ο αρχηγός του στρατού Χερζί Χαλέβι έχει ζητήσει από τις δυνάμεις του να είναι σε ετοιμότητα ακόμη και για χερσαίες επιχειρήσεις.

Από το πρωθυπουργικό γραφείο ήρθε η πλήρης διάψευση των πληροφοριών αυτών με πηγές να σημειώνουν «οι ειδήσεις περί εκεχειρίας δεν είναι αληθινές. Αυτή είναι μια αμερικανογαλλική πρόταση στην οποία ο πρωθυπουργός δεν απάντησε καν. Ο πρωθυπουργός έδωσε εντολή στον IDF να συνεχίσει τις επιχειρήσεις στο φουλ». 

Αντίδραση ήρθε και από τον υπουργό Εξωτερικών Ίσραελ Κατζ ο οποίος απέρριψε την πρόταση για κατάπαυση πυρός υποστηρίζοντας «θα συνεχίσουμε να παλεύουμε απέναντι στην τρομοκρατική Χεζμπολά με όλες μας τις δυνάμεις έως τη νίκη και την ασφαλή επιστροφή των κατοίκων στον βορρά».

Δέσμιος των ακροδεξιών

Οι ακροδεξιοί της κυβέρνησης, πάντως, επιμένουν στον ολοκληρωτικό πόλεμο κατά του Λιβάνου, με τον υπουργό Οικονομικών, γνωστό για τις φρικτές του απόψεις, Μπεζαέλ Σμόντριχ να υπογραμμίζει ότι η μοναδική επιλογή είναι η καταστροφή στης Χεζμπολάχ. 

Αντίστοιχα, ηγέτες από τις βόρειες κοινότητες του Ισραήλ τονίζουν ότι «τώρα είναι η ώρα του πολέμου» και ζητούν από τον Νετανιάχου να απορρίψει την πρόταση για εκεχειρία.

Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης, Γιαιρ Λαπίντ ζήτησε από τον πρωθυπουργό να αποδεχτεί την πρόταση για εκεχειρία με τη Χεζμπολάχ, όμως εξέφρασε την άποψη ότι αυτή πρέπει να έχει διάρκεια επτά ημερών και όχι 21. 

Νωρίτερα, πάντως, Αμερικανοί αξιωματούχοι εξέφραζαν αισιοδοξία ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί και σημείωναν ότι κατά τη διάρκεια των 21 ημερών οι δύο πλευρές θα μπουν σε διαπραγματεύσεις για «μια πιθανή επίλυση της σύγκρουσης σε μια συμφωνία που θα επιτρέπει στους κατοίκους να επιστρέψουν στα σπίτια τους τόσο στο Ισραήλ όσο και στον Λίβανο». 

Στην πραγματικότητα, πάντως, κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα εάν ο Μπένιαμιν Νετανιάχου είχε πραγματικά εξετάσει την πιθανότητα μιας κατάπαυσης πυρός, γιατί δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο αυτό το πινγκ πονγκ δηλώσεων και διαρροών να είναι κατασκευασμένο ανάμεσα στον Ισραηλινό πρωθυπουργό και τους ακροδεξιούς υπουργούς του.

Οι εξελίξεις αυτές έρχονται μετά και την κοινή παρέμβαση ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλίας, Ιαπωνίας, Ε.Ε., Κατάρ, ΗΑΕ και Σαουδικής Αραβίας που ζήτησαν κατάπαυση πυρός για 21 ημέρες.

Το κείμενο αναφέρει χαρακτηριστικά: 

Η κατάσταση μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ από τις 8 Οκτωβρίου 2023 είναι απαράδεκτη και ενέχει απαράδεκτο κίνδυνο ευρύτερης περιφερειακής κλιμάκωσης. Αυτό δεν είναι προς το συμφέρον κανενός, ούτε του λαού του Ισραήλ ούτε του λαού του Λιβάνου. 

Είναι καιρός να συναφθεί διπλωματική διευθέτηση που θα επιτρέψει στους πολίτες και στις δύο πλευρές των συνόρων να επιστρέψουν στα σπίτια τους με ασφάλεια.

Ωστόσο, η διπλωματία δεν μπορεί να επιτύχει εν μέσω κλιμάκωσης αυτής της σύγκρουσης.  

Ως εκ τούτου, ζητάμε την άμεση κατάπαυση του πυρός για 21 ημέρες στα σύνορα Λιβάνου-Ισραήλ, ώστε να δοθεί χώρος για διπλωματία με στόχο τη σύναψη διπλωματικής διευθέτησης σύμφωνα με την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την εφαρμογή της απόφασης 2735 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.

Καλούμε όλα τα μέρη, συμπεριλαμβανομένων των κυβερνήσεων του Ισραήλ και του Λιβάνου, να υποστηρίξουν άμεσα την προσωρινή κατάπαυση του πυρός σύμφωνα με την Απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών 1701 κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου και να δώσουν μια πραγματική ευκαιρία για μια διπλωματική διευθέτηση.  

Στη συνέχεια, είμαστε έτοιμοι να υποστηρίξουμε πλήρως όλες τις διπλωματικές προσπάθειες για τη σύναψη συμφωνίας μεταξύ του Λιβάνου και του Ισραήλ εντός αυτής της περιόδου, βασιζόμενοι στις προσπάθειες των τελευταίων μηνών, η οποία θα τερματίσει συνολικά αυτή την κρίση.

Σχετικά Άρθρα