Κάπως έτσι θα μοιάζουν οι άνθρωποι σε ένα εκατομμύριο χρόνια

 Κάπως έτσι θα μοιάζουν οι άνθρωποι σε ένα εκατομμύριο χρόνια

Αν σκηνοθετούσες μία ταινία επιστημονικής φαντασίας που θα μιλούσε για τους ανθρώπους στο μακρινό μέλλον, πώς θα «έφτιαχνες» τους πρωταγωνιστές;

Θα έκανες τους απογόνους μας να μοιάζουν με cyborgs, με υψηλής τεχνολογίας εμφυτεύματα, αναγεννώμενα άκρα και κάμερες για μάτια;

Θα ήταν άραγε οι μελλοντικοί κάτοικοι του πλανήτη ένα υβρίδιο ανθρώπου και τεχνολογίας; Και πέρα από αυτό, πώς θα έμοιαζαν εξωτερικά; Πολλοί, κουβαλώντας τις προσωπικές τους ανασφάλειες, θα επιθυμούσαν να είναι ψηλότεροι, πιο λεπτοί, ίσως με μικρότερη μύτη ή λιγότερο πεταχτά αυτιά… Ενώ, η κορυφαία ιδιότητα, θα ήταν ενδεχομένως να τρώνε ό,τι θέλουν αλλά να μην παχαίνουν. Ή να χρειάζονται πολύ λιγότερες ώρες ύπνο – ή ακόμη και καθόλου – ώστε να εκμεταλλεύονται στο έπακρο την ημέρα.

Παρόλο που όλα αυτά τα ερωτήματα είναι δύσκολο να απαντηθούν, οι επιστήμονες έχουν επιχειρήσει να δώσουν ορισμένες απαντήσεις – παραδόξως – όχι κοιτώντας στο μέλλον, αλλά επιστρέφοντας στο παρελθόν.

Οι απαραίτητες προσαρμογές

Πριν από ένα εκατομμύριο χρόνια, – πολύ πριν τον Homo sapiens – υπήρχαν πιθανώς μερικά διαφορετικά είδη ανθρώπων, όπως ο Homo heidelbergensis, ο οποίος είχε ομοιότητες τόσο με τον Homo erectus όσο και με τον σύγχρονο άνθρωπο, αλλά πολύ πιο πρωτόγονη ανατομία από τον μετέπειτα Νεάντερταλ.

Κατά τη διάρκεια της πιο πρόσφατης ιστορίας – δηλαδή τα τελευταία 10.000 χρόνια – υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στις οποίες οι άνθρωποι έπρεπε να προσαρμοστούν.

Για παράδειγμα, οι γεωργικές πρακτικές, η πρόσβαση σε άφθονη τροφή και η καθιστική ζωή οδήγησαν σε διάφορα προβλήματα υγείας που εδώ και χρόνια οι επιστήμονες προσπαθούν να λύσουν, όπως η αντιμετώπιση του διαβήτη με ινσουλίνη.

Όσον αφορά στην εμφάνιση, οι άνθρωποι απέκτησαν μεγαλύτερο βάρος και, σε ορισμένες περιοχές, έγιναν αρκετά ψηλότεροι.

Ένα εμφύτευμα για καλύτερη μνήμη

Με αυτή τη λογική, ίσως στο μέλλον θα πρέπει τα σώματά μας να γίνουν πιο compact – δηλαδή να μικρύνουμε – «ώστε το σώμα μας να χρειάζεται λιγότερη ενέργεια», λέει ο Thomas Mailund, Λέκτορας Βιοπληροφορικής και Δεδομένων στο Anglia Ruskin University του Λονδίνου, κάτι που θα ήταν ιδιαιτέρως βολικό σε έναν πυκνοκατοικημένο πλανήτη.

Με τη Γη να φιλοξενεί πλέον πάνω από 8,2 δισεκατομμύρια ανθρώπους, η ζωή δίπλα σε [πάρα] πολλούς άλλους κατοίκους του πλανήτη θα είναι μία αναπόφευκτη νέα συνθήκη στην οποία θα πρέπει αναγκαστικά να προσαρμοστούμε.

Δεδομένου ότι η διάδραση με άλλους ανθρώπους και τα καθημερινά ερεθίσματα που δέχεται ένας σύγχρονος άνθρωπος θα αυξηθούν, το να θυμάτει όλα τα ονόματα των γνωστών, φίλων και συγγενών του αλλά και να συγκρατεί διάφορες πληροφορίες, θα μπορούσε να γίνει μια πολύ πιο σημαντική δεξιότητα.

Και εδώ είναι που έρχεται η τεχνολογία να βοηθήσει: «Ένα εμφύτευμα στον εγκέφαλο θα μας επέτρεπε να θυμόμαστε τα ονόματα των ανθρώπων», λέει ο Mailund. Καθώς οι επιστήμονες γνωρίζουν ήδη ποια γονίδια συμβάλλουν στην καλή μνήμη, θα μπορούσαν να τα «εμφυτεύσουν». «Πλησιάζουμε προς τα εκεί, αλλά είναι ακόμα σε πολύ πειραματικό στάδιο».

Άνθρωποι κατά παραγγελία

Επί του παρόντος, οι άνθρωποι έχουν εμφυτεύματα για να «διορθώσουν» ένα σημείο του σώματος που έχει υποστεί ζημία, όπως ένας βηματοδότης ή ένα εμφύτευμα ισχίου. Ίσως στο μέλλον, τα εμφυτεύματα να χρησιμοποιούνται απλώς για να βελτιώσουν τον άνθρωπο.

Εκτός από τα εμφυτεύματα εγκεφάλου, η τεχνολογία ενδεχομένως να βοηθήσει στη δημιουργία, για παράδειγμα, ενός τεχνητού ματιού που θα έχει ενσωματωμένη κάμερα και θα μπορεί να καταγράφει και να «διαβάζει» διαφορετικές συχνότητες χρωμάτων και οπτικών μέσων.

Επιπλέον, επιστήμη για να αλλάξουν τα γονίδια ενός εμβρύου ήδη υπάρχει – ωστόσο, θεωρείται ακόμα «ανήθικη». Αλλά στο μέλλον, ο Mailund λέει ότι μπορεί να είναι ανήθικο να μην προχωρούν οι επιστήμονες σε αυτές τις αλλαγές. Και ίσως, μαζί με αυτό, να έρθει και η επιλογή των χαρακτηριστικών ενός μωρού, οπότε σε αυτή την περίπτωση, ένας άνθρωπος θα μπορεί να μοιάζει ακριβώς όπως οι γονείς του «τον παρήγγειλαν» να μοιάζει – ακόμη και αν αυτό σημαίνει κάτι που σήμερα θεωρείται ακραίο, όπως να έχει τρία μάτια ή αυτιά που μοιάζουν με εκείνα των ξωτικών. «Ό,τι κάνουμε με τις ράτσες των σκύλων, θα [μπορούμε] να το κάνουμε και με τους ανθρώπους», λέει ο Mailun.

Αύξηση της γενετικής ποικιλομορφίας

Το πώς ακριβώς θα μοιάζει ο άνθρωπος σε ένα εκατομμύριο χρόνια από τώρα είναι – προς το παρόν – καθαρή εικασία «αλλά η πρόβλεψη για το άμεσο μέλλον είναι σίγουρα δυνατή με τη χρήση της Βιοπληροφορικής», λέει ο Dr. Jason A. Hodgson, ο οποίος μελετά τις προκλήσεις στα οικοσυστήματα και το περιβάλλον.

Παρόλο που οι επιστήμονες δεν μπορούν να προβλέψουν ακριβώς πώς θα αλλάξει η γενετική ποικιλομορφία, οι ειδικοί στον τομέα της Βιοπληροφορικής εξετάζουν τις δημογραφικές τάσεις για να μας δώσουν μια ιδέα: Ο Hodgson, για παράδειγμα, ισχυρίζεται πως, δεδομένου ότι οι περισσότεροι άνθρωποι φεύγουν από τις αγροτικές περιοχές και κατευθύνονται προς τις πόλεις, θα υπάρξει αύξηση της γενετικής ποικιλομορφίας στις πόλεις και μείωση στις αγροτικές περιοχές.

Επιπλέον, ορισμένες ομάδες αναπαράγονται με υψηλότερους ή χαμηλότερους ρυθμούς. Οι πληθυσμοί στην Αφρική, για παράδειγμα, επεκτείνονται με ταχείς ρυθμούς, οπότε αυτά τα γονίδια αυξάνονται σε υψηλότερη συχνότητα σε παγκόσμιο επίπεδο πληθυσμού.

Στις περιοχές όπου οι άνθρωποι έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα, αναπαράγονται σε χαμηλότερα ποσοστά. Ως εκ τούτου, λέει ο Hodgson, το χρώμα του δέρματος θα γίνει αρκετά πιο σκούρο. «Θεωρώ ότι ο μέσος άνθρωπος σε αρκετές γενιές από τώρα θα έχει πιο σκούρο χρώμα δέρματος από ό,τι τώρα».

Κι αν μετακομίσουμε στον Άρη;

Και τι γίνεται με το διάστημα; Αν οι άνθρωποι καταλήξουν να αποικίσουν στον Άρη, θα αρχίσει το ανθρώπινο είδος να μοιάζει με τους εξωγήινους που βλέπουμε στις ταινίες; Θα πρέπει να έχουμε χαμηλότερο βάρος και πιθανόν οι μύες του σώματός μας να αλλάξουν δομή. Ίσως να έχουμε μακρύτερα χέρια και πόδια.

Ή πάλι σε ένα ψυχρότερο κλίμα τύπου «Εποχής των Παγετώνων», θα πρέπει να αποθηκεύσουμε περισσότερο λίπος και σίγουρα να βγάλουμε «μονωτικές» τρίχες στο σώμα, όπως οι συγγενείς μας Νεάντερταλ.

Όλα αυτά, ωστόσο, είναι εικασίες – το μόνο σίγουρο είναι πως η ανθρώπινη γενετική ποικιλομορφία αυξάνεται: Παγκοσμίως υπάρχουν περίπου δύο νέες μεταλλάξεις για κάθε ένα από τα 3,5 δισεκατομμύρια ζεύγη βάσεων του ανθρώπινου γονιδιώματος κάθε χρόνο, λέει ο Hodgson – το οποίο είναι αρκετά εκπληκτικό – και καθιστά απίθανο να μοιάζουμε ίδιοι σε ένα εκατομμύριο χρόνια.

Πηγή: pride.gr

Σχετικά Άρθρα