Ο Άδωνις Γεωργιάδης άνοιξε θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου!

 Ο Άδωνις Γεωργιάδης άνοιξε θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου!

Ως πολιτική “βόμβα” θεωρούν πολλοί το γεγονός ότι ο υπουργός Υγείας και αντιπρόεδρος της Ν.Δ Άδωνις Γεωργιάδης ανοίγει αίφνης (;) θέμα αλλαγής του εκλογικού νόμου. Παρά τις διαψεύσεις στο πρόσφατο παρελθόν από κυβερνητικά χείλη, οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, που εμφανίζουν τη Ν.Δ να διατηρεί σαφές προβάδισμα αλλά πόρρω να απέχει από την προβολή αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές (περίπου 38,5%) και να παραμένει “κολλημένη” σε δημοσκοπικά ποσοστά ακόμα και κάτω από το χαμηλό 28% των ευρωεκλογών, φαίνεται πως αναγκάζουν το Μέγαρο Μαξίμου σε δεύτερες σκέψεις.

Το άνοιγμα του ζητήματος του εκλογικού νόμου από έναν κορυφαίο Υπουργό και στέλεχος της ΝΔ, εφόσον δεν απηχεί σε προσωπικές απόψεις, ασφαλώς θα έχει και συνέχεια καθώς χρήζει διευκρίνισης, προφανώς στο μπρίφινγκ των πολιτικών συντακτών από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

Ο κ. Γεωργιάδης επιχειρηματολογώντας υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου στη συνέντευξή του στο dnews και τον Βασίλη Σκουρή επισημαίνει τα εξής:

  • Εάν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος, τίθεται πράγματι σε κίνδυνο να υπάρξουν στο μέλλον κυβερνήσεις συνεργασίας εντελώς ερμαφρόδιτες
  • Αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο «ιταλοποίησης» του πολιτικού συστήματος.

Επισημαίνει επίσης:

  • Η έλλειψη ισχυρού αντιπάλου δεν ευνοεί τη Νέα Δημοκρατία, τη βλάπτει, και το πολιτικό μας σύστημα εάν συνεχίσει η αντιπολίτευση να έχει αυτή τη μορφή, θα οδηγηθεί ασφαλώς σε πρωτόγνωρη μορφή που δεν την έχουμε ξαναζήσει
  • Δεν μπορώ να δω την κυρία Λατινοπούλου ως κυβερνητικό μας σύμμαχο. Αν όμως σε ένα κοινοβούλιο δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία, τότε σε αναγκάζει η ζωή να κάνεις πολλών ειδών συμβιβασμούς
  • Εάν τελικά είναι υποψήφιος ο κύριος Κασσελάκης, έχει ασφαλώς τις περισσότερες πιθανότητες να εκλεγεί 

Απόσπασμα της συνέντευξης του υπουργού Υγείας στο dnews:

Ο υπουργός Υγείας και αντιπρόεδρος της ΝΔ με συνέντευξη που παραχωρεί στο Dnews και στον Βασίλη Σκουρή προειδοποιεί πως «εάν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος, τίθεται πράγματι σε κίνδυνο να υπάρξουν στο μέλλον κυβερνήσεις συνεργασίας εντελώς ερμαφρόδιτες», ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο «ιταλοποίησης» του πολιτικού συστήματος. «Η έλλειψη ισχυρού αντιπάλου δεν ευνοεί τη Νέα Δημοκρατία, τη βλάπτει, και το πολιτικό μας σύστημα εάν συνεχίσει η αντιπολίτευση να έχει αυτή τη μορφή, θα οδηγηθεί ασφαλώς σε πρωτόγνωρη μορφή που δεν την έχουμε ξαναζήσει», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Άδωνις Γεωργιάδης απαντά στο εάν η Αφροδίτη Λατινοπούλου μπορεί να είναι κυβερνητικός εταίρος της ΝΔ αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία στις προσεχείς κάλπες, δίνει περισσότερες πιθανότητες εκλογής στον Στέφανο Κασσελάκη στον ΣΥΡΙΖΑ «αν δεν τον εμποδίσουν να κατέβει», καταθέτει άποψη για το πώς ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί να επανέλθει, ενώ εκπλήσσει δηλώνοντας πως «η αριστερά δεν μπορεί να πεθάνει».

Το πολιτικό σύστημα οδηγείται σε «ιταλοποίηση» κ. Υπουργέ;

Η διάσπαση και η συρρίκνωση των κομμάτων της αντιπολιτεύσεως δεν ευνοεί το πρώτο κόμμα, όπως λανθασμένα πολλοί πιστεύουν. Για να έχεις μεγάλες πλειοψηφίες, πρέπει να έχεις αυτό που λέμε, συσπείρωση. Για να έχεις συσπείρωση, πρέπει να έχεις ισχυρό αντίπαλο. Η έλλειψη ισχυρού αντιπάλου δεν ευνοεί τη Νέα Δημοκρατία, τη βλάπτει, και το πολιτικό μας σύστημα εάν συνεχίσει η αντιπολίτευση να έχει αυτή τη μορφή, θα οδηγηθεί ασφαλώς σε πρωτόγνωρη μορφή που δεν την έχουμε ξαναζήσει.

Και η ΝΔ, πάντως, δεν ανακάμπτει μετά τις ευρωεκλογές. Μήπως χρειάζεται να ενταθεί αυτό που ονομάζουμε «δεξιά στροφή»;

Δεν έχει να κάνει με την δεξιά ή με την αριστερή στροφή. Έχει να κάνει με το γεγονός ότι σήμερα στην Ελλάδα ο μόνος υποδοχέας της όποιας διαμαρτυρίας δεν μπορεί να είναι κανένας άλλος παρά μόνο η Νέα Δημοκρατία, καθόσον όλα τα άλλα κόμματα της αντιπολιτεύσεως φαντάζουν στα μάτια τού μέσου πολίτη ως ασήμαντα από τη στιγμή που ασχολούνται μόνο με τα εσωκομματικά τους θέματα και καθόλου με τα προβλήματα του κόσμου.

Άρα, ο μόνος υποδοχέας διαμαρτυρίας, όπως προείπα, είναι η Νέα Δημοκρατία. Αυτό μακροπρόθεσμα μπορεί να μας βλάψει πάρα πολύ. Οφείλω πάντως να πω ότι η ρήση που ακούω συχνά πως «η δεύτερη Κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν κάνει τόσα πολλά πράγματα όσο η πρώτη», δεν ισχύει. Η δεύτερη Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει κάνει πολλά περισσότερα πράγματα από την πρώτη και θα εξακολουθήσει να κάνει.

21_0012_20240907_kts0757_1_sooc1725774746_d721b.jpg

Εκτιμάτε πως χρειάζεται αυτή τη φορά να αλλάξει ο εκλογικός νόμος; Ή θα πάμε σε κυβερνήσεις συνεργασίας; Και το λέω γιατί όλοι οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ αποκλείουν το ενδεχόμενο συνεργασίας με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και πως η μόνη λύση που σας μένει είναι τα κόμματα στα δεξιά σας.

Είμαι υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου διότι πάντα πίστευα στις ισχυρές κυβερνήσεις. Η θέση μου παραμένει η ίδια διαχρονικά. Είμαι υπέρ της ενισχυμένης πλειοψηφίας, θέλω αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Δεν πιστεύω καθόλου πια σε κυβερνήσεις συνεργασίας. Έχω υπηρετήσει σε δύο τέτοιες κυβερνήσεις, στην Κυβέρνηση Παπαδήμου και στην Κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου και σας διαβεβαιώ ότι αδυνατώ να πιστέψω πως μπορεί να κυβερνηθεί αυτή η χώρα με μία Κυβέρνηση πολλών κομμάτων.

Μπορείτε, όμως, να συγκροτήσετε κυβέρνηση με ακροδεξιά κόμματα;

Εάν δεν αλλάξει ο εκλογικός νόμος, τίθεται πράγματι σε κίνδυνο να υπάρξουν στο μέλλον κυβερνήσεις συνεργασίας εντελώς ερμαφρόδιτες. Σας υπενθυμίζω ότι ακόμα και η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήταν μία εντελώς ερμαφρόδιτη Κυβέρνηση, καθόσον ένα κόμμα της αριστεράς και μάλιστα της Ριζοσπαστικής, είχε συνεργαστεί με τους Ανεξάρτητους Έλληνες, ένα κόμμα δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας.

Όμως, οι αδύναμες πλειοψηφίες δημιουργούν όχι μόνο αδύναμες κυβερνήσεις, αλλά και ερμαφρόδιτες κυβερνήσεις. Προσωπικά, δεν θα ήθελα να δω ένα τέτοιο ενδεχόμενο να συμβαίνει και θα προτιμούσα μια αλλαγή του εκλογικού νόμου.

Τη Λατινοπούλου πώς την κρίνετε; Μπορεί να είναι εν δυνάμει κυβερνητικός σύμμαχός σας;

Επαναλαμβάνω, όχι, δεν μπορώ να δω την κυρία Λατινοπούλου ως κυβερνητικό μας σύμμαχο. Αν όμως σε ένα κοινοβούλιο δεν υπάρχει κυβερνητική πλειοψηφία, τότε σε αναγκάζει η ζωή να κάνεις πολλών ειδών συμβιβασμούς. Οι συμβιβασμοί αυτοί δεν είναι καλό πράγμα στην πολιτική, γιατί ενισχύουν την απαξία του πολιτικού συστήματος. Για αυτό και θα το επαναλάβω: χρειαζόμαστε έναν εκλογικό νόμο που θα εξασφαλίζει ισχυρή Κυβέρνηση.

Σχετικά Άρθρα